Wie zijn de Founders van deze grote succesvolle bedrijven?

Apple, Facebook en Microsoft, maar ook McDonalds en Netflix: wat hebben al deze bedrijven met elkaar overeen? Het zijn stuk voor stuk grote bedrijven die ontzettend veel opleveren elk jaar. Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe deze succesvolle bedrijven eigenlijk zijn gestart.

Wie zijn de Founders van deze grote succesvolle bedrijven?

Apple, Facebook en Microsoft, maar ook McDonalds en Netflix: wat hebben al deze bedrijven met elkaar overeen? Het zijn stuk voor stuk grote bedrijven die ontzettend veel opleveren elk jaar. Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe deze succesvolle bedrijven eigenlijk zijn gestart.

Apple store logo

Wie zijn de founders van Apple?

Bij Apple denk je waarschijnlijk al meteen aan Steve Jobs en Steve Wozniak als oprichters, maar toch was er ook nog een derde persoon aanwezig bij het opzetten van dit imperium. Ronald Wayne werkte hier namelijk ook aan mee, maar verkocht zijn aandelen van het bedrijf al na 12 dagen voor 800 dollar. Vandaag de dag zouden deze aandelen maar liefst 95 miljard dollar waard geweest zijn. De drie mannen begonnen het ‘computerbedrijf’ in 1976, maar inmiddels is geen van hen meer betrokken bij Apple. Ronald verliet het bedrijf al vroegtijdig, Steve Wozniak verliet het in 1983 en Steve Jobs overleed in 2011 aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Het heeft een paar jaar geduurd voordat het bedrijf doorbrak. Eind jaren ‘90 ging het een behoorlijk moeilijke tijd door en stond het bedrijf aan de afgrond. Dankzij een investering van 150 miljoen dollar van Microsoft ging het bedrijf niet failliet. Pas in 2007 werd Apple écht bekend onder het grote publiek onder de leiding van Steve Jobs. Hij introduceerde de iPhone, iPod Touch en iPad.

Facebook adres

Wie zijn de founders van Facebook?

Het verhaal van Mark Zuckerberg zal je vast wel bekend in de oren klinken, hij is natuurlijk hét gezicht achter Facebook. Maar toch heeft hij het social media bedrijf niet in zijn eentje opgericht. Dat deed hij namelijk samen met Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Sean Parker en Chris Hughes. Facebook werd in 2004 opgericht en sindsdien is Mark Zuckerberg de algemeen directeur van het bedrijf, ofwel de CEO.

Het idee voor Facebook - dat eerst ‘The facebook’ werd genoemd - kwam door het studentenleven op Harvard. Via deze website Mark Zuckerberg ontwierp een code voor de website en al snel stroomden de registraties binnen. Al binnen 24 uur hadden 1200 studenten zich voor ‘The facebook’ aangemeld. In eerste instantie was het alleen bedoeld voor studenten van het Harvard College, maar al snel werd dit uitgebreid tot de hele Harvard universiteit. Later ging dit verder tot Boston en de hele Ivy League. Inmiddels is het sociale media-netwerk beschikbaar over (bijna) de hele wereld.

Microsoft kantoor

Wie zijn de founders van Microsoft?

Het is een van de eerste grote softwarebedrijven en vandaag de dag nog steeds één van de bekendste: Microsoft. Het werd in 1975 opgericht door Bill Gates en zijn jeugdvriend Paul Allen, die het bedrijf in 1983 verliet en in 2018 overleed.

De twee vrienden hadden veel interesse in het programmeren van computers. Het begon allemaal met het schrijven van een BASIC-interpreter voor de computer. Toen ze eenmaal een werkende interpreter hadden gemaakt, nam Bill Gates contact op met MITS, die hiermee akkoord ging. Dat was het begin van het bedrijf Microsoft, waar Bill Gates de CEO van werd. Vanaf 1980 ging het bedrijf op de markt en dankzij de grote hoeveelheid software die beschikbaar was voor MS-DOS, het besturingssysteem van Microsoft, nam het bedrijf al snel de leiding in de markt van pc-besturingssystemen. Inmiddels staat Microsoft op de lijst van bedrijven met de hoogste beurswaarde ter wereld.

mcdonalds patat

Wie zijn de founders van McDonald’s?

Hét bekende fastfood restaurant: McDonalds, welke namen zitten daar eigenlijk achter? De keten is opgericht door twee broers: Dick en Mac McDonald. Het eerste restaurant werd in 1940 geopend in San Bernardino. Heel populair was het restaurant de eerste jaren nog niet, dat begon pas rond 1948, nadat de broers het ‘Speedee Serivce System’ hadden ontwikkeld. Dat was een lopende band-productiesysteem voor hamburgers, zonder dat er bediening aan de tafel kwam.

Maak een co-founders contract voor je bedrijf
Een co-founders contract is een juridisch contract dat de oprichters van een startup aangaan. Het kan alles omvatten, van wie erbij betrokken is tot hoeveel ze hebben bijgedragen aan wat er gebeurt als iemand vertrekt. Het is een juridisch bindend contract.

Ray Kroc, verkoper van milkshakemachines, zag hoe slim het restaurant was ingericht door de broers en vond dat er meer zaken geopend moesten worden. Zo ontstond het McDonald's-concern dat we vandaag de dag nog steeds kennen: kwaliteit, service, kraakhelderheid en waar voor je geld. Vanuit Amerika kwam de fastfoodketen ook naar Europa. Het eerste restaurant van Europa werd in Zaandam geopend in 1971 door franchisenemer Albert Heijn.

Lees ook: Bekende ondernemers en hun routines: zo blijven zij productief

netflix kijken

Wie zijn de founders van Netflix?

De streamingdienst die inmiddels niet meer weg te denken is uit ons leven, werd in 1997 al opgericht door Marc Randolph en Reed Hastings. Reed Hastings kwam op het idee om een streamingdienst te maken nadat hij een boete van 40 dollar moest betalen omdat hij een gehuurde film te laat had teruggebracht. Vanaf 1998 staat de website van Netflix online en waren hier 925 films op te huren. Pas vanaf 2012 werd het bedrijf ook actief in Europa. De laatste jaren is Netflix zich steeds meer gaan richten op het zelf produceren van films, in verschillende landen. In 2020 heeft het bedrijf klanten uit 190 verschillende landen.

Wil je een co-founders contract template ontvangen?

Download het contract, in het Nederlands en/of Engels.