Ik wil personal trainer worden. Hoe begin ik?

Ik wil personal trainer worden. Hoe begin ik?

Deze vraag krijgen we regelmatig van sportliefhebbers, studenten en mensen met een voedings- of coaching achtergrond die overwegen om te starten als personal trainer. Daarom werd het tijd voor een artikel over hoe je (zelfstandig) personal trainer kunt worden.

Personal trainer zijn is leuk. Je helpt mensen hun doelen te bereiken, een stok achter de deur, een coach, een motivator en een inspirator. Steeds meer mensen trainen met een personal trainer en de markt voor persoonlijke begeleiding op het gebied van sport en voeding blijft groeien. Hieronder staan ​​vijf praktische zaken waarmee je rekening moet houden als je als personal trainer wilt beginnen.

Zorg voor de juiste papieren

In principe kan iedereen naar de Kamer van Koophandel en zich inschrijven als personal trainer. Officieel is geen training vereist. Niemand neemt je natuurlijk serieus als je andere mensen zonder kwalificaties gaat begeleiden. Bovendien brengt je de gezondheid van andere mensen in gevaar als je niet weet wat je doet.

Je kunt alles weten over coaching, sport en voeding en deze kennis delen met anderen, maar daarmee ben je nog geen personal trainer. Het is daarom een ​​goed idee om eerst je diploma Fitnesscoach A te halen. Je kunt dan als fitnessinstructeur aan de slag in de sportschool. De training voor fitnesscoach B biedt meer diepgang. Met dit extra papiertje train je mensen één op één.

Bepaal of je als werknemer of voor jezelf wilt werken

Als je de juiste papieren hebt, sta je voor een moeilijke keuze. Ga je voor een baas werken of ga je zelfstandig werken? Makkelijke keuze right? Maar misschien toch eerst wat ervaring op doen?

Het voordeel van in dienst treden is dat je zeker bent van een vast inkomen en direct bij klanten kunt gaan werken. Een nadeel is dat je minder vrijheid hebt in je manier van trainen en in je schema's. Het voordeel van zelfstandig zaken doen is dat je zelf bepaalt hoe jij jouw klanten wilt trainen. Een nadeel is dat je, zeker in het begin, je eigen klanten moet werven en je je eigen financiële administratie, planning, fitnessmaterialen, marketing en acquisitie moet organiseren. We merken dat veel personal trainers eerst in een sportschool gaan werken en dan overstappen naar hun eigen bedrijf.

Begin klein en leer terwijl je begint

Begin met het trainen van een of twee mensen en vraag constant om feedback. Trainen is niet alleen je vinger wijzen en zeggen wat anderen moeten doen. Als personal trainer is het jouw taak om een ​​persoonlijke relatie met je klanten te motiveren, te adviseren, te begeleiden en op te bouwen. Je moet hiermee gevoel krijgen en dit kost tijd en vereist zelfreflectie. Door klein te beginnen met een handvol klanten waar je een goede klik mee hebt, leer je hoe het is om mensen in de goede richting te coachen en te sturen. Als dit lukt en het geeft je voldoening, dan is het beroep van personal trainer perfect voor jou.

Lees ook: Waarom je als founder naar je klanten moet luisteren

Wees je eigen visitekaartje

Als je anderen vertelt hoe ze fit en gezond moeten zijn, is het natuurlijk handig als je zelf fit en gezond bent. Je wilt dat mensen naar je toe komen voor training en advies, dus straal uit dat je je eigen advies opvolgt. Zie jezelf als de perfecte after voor je klanten.

Vraag advies en zoek samenwerkingen

In elke branche maken veel handen licht werk. Je bent mogelijk erg sterk in voedingsadvies, counseling voor gewichtsverlies of mentale coaching. Anderen zijn weer sterk in het helpen opbouwen van spiermassa, buitentraining of training voor ouderen. Neem contact op met collega's en kijk hoe je hen kunt helpen en zij jou kunnen helpen.

Je hebt er meer aan als je veel weet over één onderwerp in plaats van tien dingen een beetje. Als je gaat starten, is het handig om direct contact op te nemen met anderen voor advies. Ze hebben meer ervaring, en vinden het vaak leuk om jou op weg te helpen en er voor te zorgen dat jij niet de zelfde fouten maakt als zij.