De voor- en nadelen van een kantoor huren als ondernemer

Ben je als founder van je eigen bedrijf hard aan het werk en begint het werk steeds meer binnen te stromen? Dat zorgt er in de meeste gevallen voor dat je daardoor ook een stuk drukker bent. Waarschijnlijk zelfs drukker dan wanneer je nog voor een baas werkte.

De voor- en nadelen van een kantoor huren als ondernemer

Ben je als founder van je eigen bedrijf hard aan het werk en begint het werk steeds meer binnen te stromen? Dat zorgt er in de meeste gevallen voor dat je daardoor ook een stuk drukker bent. Waarschijnlijk zelfs drukker dan wanneer je nog voor een baas werkte. Het grote verschil met werken in loondienst of als zelfstandig ondernemer werken, is dat je alles zelf bepaalt. Welk werk je wanneer doet, maar vooral ook waar je werkt. In sommige gevallen is het fijn om thuis te werken, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Daarom: de voor- en nadelen van een kantoor huren als ondernemer op een rijtje.

Leeg kantoor met macbook

Voordelen

Er zitten flink wat voordelen aan het huren van een kantoor:

Eigen werkplek
Te beginnen met het hebben van een eigen plek waar je je werk kunt verrichten. Wanneer je net start met een eigen onderneming, is de kans groot dat je gedachten maar met één ding bezig zijn: je werk. Als je dit werk dan ook nog eens thuis verricht, dan ben je al snel 24/7 alleen maar met je werk bezig. De keukentafel wordt niet meer gebruikt om van te eten, maar meer om aan te werken. En daarmee is er geen duidelijke scheiding meer tussen privé en werk, tenzij je een aparte kamer in huis hebt die dient als kantoor.

In het begin zal het heus niet erg zijn om thuis te werken, maar wanneer je als founder van jouw bedrijf drukker wordt, is het ook belangrijk om die (mentale) rust te pakken. De dag afsluiten, en echt even de ontspanning opzoeken. Dat is precies de reden waarom het huren van een kantoor zo fijn is. Je hebt een werkplek waar je heen moet, waar je in alle rust kunt werken zonder afgeleid te worden van de huishoudelijke taken die misschien nog op zich liggen te wachten. En waar je aan het einde van de dag je werk kunt afsluiten, om thuis volledig tot ontspanning te komen.

Afspraken
Als founder heb je vast ook wel eens afspraken met partners, geïnteresseerden, investeerder of noem maar op. Je kunt buiten de deur een koffietje met hen drinken, maar wanneer je een eigen kantoor hebt, is het een stuk gemakkelijker om deze personen bij jou op kantoor uit te nodigen. Daarmee laat je meteen zien wat de uitstraling van jouw bedrijf is. Je bent hier serieus mee bezig én straalt een professionele houding uit.

Kantoor met mensen aan het werk

Netwerk
Daarnaast is het huren van een kantoor ook erg prettig voor je netwerk. In de meeste gevallen zijn er meerdere founders in het pand te vinden die hun eigen kantoorruimte huren. De kans is groot dat je met hen kunt sparren over je eigen bedrijf, opdrachten of andere problemen waar je als founder tegenaan loopt. In sommige gevallen kun je zelfs werk van elkaar overnemen, wanneer de ander het bijvoorbeeld te druk heeft met opdrachten en jij juist wel wat meer werk kunt gebruiken.

Groeien
Vooral als je van plan bent om mensen aan te nemen voor jouw bedrijf, is het verstandig om een kantoor te huren. Een stagiaire of werknemer bij jou thuis aan jouw bedrijf laten werken, kan best wel voor scheve blikken zorgen. In de meeste gevallen werkt dit voor beide ook niet prettig en optimaal. Ben je van plan om te groeien met je bedrijf? Dan is een eigen kantoor zeker aan te raden.

Nadelen

Naast een hoop voordelen, heeft het huren van een kantoor ook een aantal nadelen. Bekijk zelf welke punten voor jou het zwaarst wegen voordat je een keuze maakt om wel of geen kantoor te huren:

Thuiswerken

Kosten
Wanneer je nog maar net begint met je onderneming, wil je de kosten misschien nog zoveel mogelijk drukken. Vanuit huis werken is natuurlijk een stuk goedkoper dan wanneer je een kantoor moet huren. Toch valt hier wel weer iets voor te zeggen, want de kosten die je maakt kun je aftrekken van je inkomsten. Daarnaast is de kans groot dat je via het netwerk dat je hier opbouwt ook meer werk kunt vinden, wat uiteindelijk weer zorgt voor meer inkomen.

Reistijd
Wanneer je een eigen kantoor huurt, heb je wel te maken met reistijd. Als je vanuit huis werkt kun je bij wijze van spreken zo je bed uitrollen om vervolgens aan het werk te gaan.

Drukte
Werken met andere ondernemers om je heen wordt door veel mensen als een groot voordeel gezien. Maar wanneer je te maken hebt met ondernemers die vooral aan het bellen zijn, kan dit natuurlijk voor aardig wat afleiding zorgen. Sommige mensen werken liever in volledige stilte en juist daarom is het goed om eerst eens een proefdag te werken in een kantoor. Zo kom je er snel genoeg achter of het iets voor jou is of niet.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit, na het lezen van dit artikel?