5 dingen die je kunt doen om je boekhouding 'leuk' te maken

Het blijft toch altijd een beetje een dingetje als je gaat ondernemen, die vreselijke boekhouding. De manier waarop je jouw boekhouding doet kan echter wel voor een groot gedeelte bepalen hoe erg die boekhouding nou precies is.

5 dingen die je kunt doen om je boekhouding 'leuk' te maken

Het blijft toch altijd een beetje een dingetje als je gaat ondernemen, die vreselijke boekhouding. De manier waarop je jouw boekhouding doet kan echter wel voor een groot gedeelte bepalen hoe erg die boekhouding nou precies is. Nikkie den Dekker – co-founder van boekhoudoplossing Paperdork – legt uit wat je kunt doen om je boekhouding toch een beetje leuker te maken.

Gebruik een online boekhoudprogramma

Als je nog niet met een online boekhoudprogramma werkt dan is dat het eerste waar je mee moet starten. Want echt: een boekhoudprogramma gaat je leven echt een stuk makkelijker maken. Het geeft je structuur en het maakt het bijhouden van je administratie echt veel efficiënter. Dus: niet gaan aanrommelen met losse bonnetjes of een Excel spreadsheet. Een boekhoudprogramma is een relatief kleine investering en brengt absoluut zijn geld op!

Stel je eigen doelen en monitor ze

Één van de belangrijkste redenen waarom we boekhouding niet leuk vinden is ook een beetje onze mindset. Boekhouding blijft toch een beetje dat verplichte nummertje voor de Belastingdienst, niet waar? Maar ga er eens anders naar kijken: boekhouding vertelt jou zoveel over je bedrijf! Probeer voor jezelf financiële doelen te stellen en zoek het liefst een boekhoudprogramma waarin deze ook (visueel) inzichtelijk worden. Zo zul je zien dat elke nieuwe factuur die je verstuurt weer bijdraagt richting jouw doel. Dat geeft je een positief gevoel bij het invoeren van een nieuwe transactie en je zult zien dat het zelfs een beetje verslavend gaat werken.

Besteed aangiftes en andere moeilijke zaken uit

Als boekhouding niet jouw ding is, ga dan niet je tijd verspillen aan aangiftes en andere moeilijke zaken. Er komen heel wat fiscale regels en moeilijke termen kijken bij zo’n aangifte. Een boekhouder of accountant is hier goed van op de hoogte en dat bespaart je niet alleen belastinggeld, het bespaart je ook veel stress en een hoop tijd. Daarnaast is het fijn als je iemand aan je zijde hebt waar je al je vragen kunt stellen als je ergens zelf niet uitkomt.

Kies een boekhouder die bij je past

Als je dan toch op zoek gaat naar een boekhouder, kies dan iemand die bij je past. Als jij weinig kennis hebt van belastingzaken en jouw boekhouder legt alles uit in vaktaal dan levert dat nog meer negatieve emoties op. En (gelukkig!) echt niet elke boekhouder is tegenwoordig traditioneel, saai en onbegrijpelijk. Bedenk hoe je met jouw boekhouder wilt communiceren, op welke momenten je met je boekhouder wilt communiceren en in hoeverre jij bereid bent om dingen zelf te doen. Bedenk daarbij ook of de boekhouder jouw business snapt. Vind je het daarnaast juist wel leuk als je boekhouder een persoonlijk praatje met je maakt? Of hou je het liever formeel, zakelijk en to the point? Allemaal aspecten die je mee moet nemen in het kiezen van een boekhouder die bij je past.

Automatiseer waar het kan

Gelukkig leven we in een digitale wereld waarin heel wat mogelijkheden zijn voor automatisering. Pak die kans waar het kan! Kijk of er mogelijkheden zijn om jouw boekhouding te automatiseren en vermijd omslachtige processen. Als je het goed doet, dan kost het bijhouden van je administratie je nog amper tijd. Een boekhoudprogramma helpt je hier al voor een groot gedeelte bij. Maar kijk ook of een eventuele boekhouder bijvoorbeeld op een efficiënte manier met je samenwerkt en je daar niet alsnog ook heel veel tijd aan kwijt bent.

Hoe kan Paperdork jou helpen?

Paperdork is een innovatieve totaaloplossing voor boekhouding. Voor een vast bedrag per jaar krijg je toegang tot een online boekhoudapp en een ‘cijferbaas’ die checkt op fouten, alle aangiftes doet en waar je al je vragen aan kunt stellen. Meer weten? Bekijk de website of beantwoord de vraag of jij een boekhouder nodig hebt in de quiz.