Als ondernemer moet je elke dag op topniveau presteren. Een goede mentale gezondheid is daarbij ook heel erg belangrijk, maar omdat we als ondernemer zo hard gefocust zijn op onze business, verliezen we die wel eens uit het oog.

Daarom gingen we van Founder.nl op zoek naar de beste tips die je gewoon in je dagelijks leven kan toepassen, om je mentale gezondheid te verbeteren en zo beter te presteren op het werk. Hieronder vind je onze 5 favoriete tips, die je zelfs als een stappenplan kan zien en van boven naar onder kan afwerken. Klaar om op hoger niveau te denken en presteren?

Sport

Dat lichamelijke beweging een positieve impact heeft op onze mentale gezondheid, behoeft al lang geen uitleg meer. Sporten verlaagt cortisol (het stresshormoon) in het lichaam en stimuleert de aanmaak van endorfine (een soort lichaamseigen genotmiddel). Regelmatige beweging zorgt o.a. voor:

  • Gewichtsverlies
  • Meer zelfvertrouwen
  • Minder angstgevoelens
  • Meer energie door de dag
  • Een beter humeur
  • Minder stress

Kortom, regelmatig bewegen verbetert je algemene levenskwaliteit, en dat zal je omgeving ook merken.

In tegenstelling tot wat velen denken, hoef je niet van vandaag op morgen het roer om te gooien en te gaan leven als een topatleet. Je hoeft geen tijd en geld te investeren in een fitnessabonnement, personal trainer of allerlei sportkleding. Je hoeft ook niet 6 dagen per week te sporten tot je erbij neervalt. Als je van 0 begint en wil sporten voor de gezondheidsvoordelen op mentaal vlak, is het al voldoende om driemaal per week 30 minuutjes flink door te wandelen. Hiervoor heb je geen materiaal nodig en je kan het gewoon van thuis uit doen. Geen excuses dus!

Gezonde voeding

Heb je de smaak te pakken en wil je nog een stapje verder gaan? Neem dan je eetpatroon eens onder de loep.

Het ontbijt bestaat bij voorkeur uit gezonde vetten en proteïne. Eieren zijn daarom heel geschikt, omdat ze zowel gezonde vetten als eiwitten (proteïne) bevatten. Deze kan je eventueel aanvullen met noten of wat magere yoghurt. De reden hiervoor is dat deze voedingsstoffen geen impact hebben op je bloedsuikerspiegel en dus geen ‘energiecrash’ teweegbrengen een paar uurtjes later. Daarnaast is het aangetoond dat gezonde vetten een positieve impact hebben op de werking van het brein.

Wat je ’s middags en ’s avonds eet, is afhankelijk van hoe je dagpatroon eruit ziet. Sommigen eten graag veel kleine maaltijden, anderen liever wat minder maar grotere maaltijden. Dit is persoonlijke voorkeur en afhankelijk van wat voor jou werkt.

Ook de inhoud van je voeding is afhankelijk van jouw profiel (dagelijkse beweging, soort van job, leeftijd, gewicht, …). Je kan zelf je dagelijkse caloriebehoefte berekenen op websites als deze. Probeer vooral een goede balans te vinden tussen vetten, proteïnen en koolhydraten, en zorg dat minstens 80% van je dagelijkse voeding van gezonde, ‘echte’ voedingsbronnen komt.

Mediteren & Mindfulness

Jammer genoeg hebben meditatie en mindfulness nog steeds een wat zweverig imago. Onterecht, want eens je dergelijke technieken beheerst, kunnen ze bijzonder behulpzaam zijn op momenten waarop je veel druk, stress of angst ervaart.

Daarnaast bestaat ook de misconceptie dat je voor mediteren veel tijd moet vrijmaken. Gewoon je ogen sluiten en een paar keer in- en uitademen, is ook een vorm van mediteren. Eventjes uit het raam staren en aan niets denken, is ook een vorm van mediteren. Zoals je ziet, heb je dus geen overschotten aan tijd nodig om meditatie te kunnen beoefenen.

Maar waar begin je juist? Er bestaan heel wat boeken en filmpjes over meditatie en mindfulness. Dit zijn onze favorieten:

  • “Waar je gaat, daar ben je” van Jon Kabat-Zinn: Dit boek legt vooral de focus op het integreren van meditatie in het dagelijks leven, en leert je genieten van elk moment. Geschikt voor beginners én gevorderden. (Lees dit boek)
  • “Becoming Supernatural” van Dr. Joe Dispenza: Pragmatisch en diepgaand. Het boek spreekt niet alleen over meditatie en mindfulness, maar laat je dieper graven in jezelf en helpt je komaf te maken met je eigen belemmerende overtuigingen. Let op, niet echt geschikt voor beginners. (Lees dit boek)
  • “The Power of Now” van Eckhart Tolle: Spreekt over leven in het moment en hoe je dat kan gebruiken om een gelukkiger leven te leiden. Eenvoudig uitgelegd, maar een heel spirituele insteek. (Lees dit boek)
  • “Koud Kunstje” van Wim Hof: De ‘Ice Man’ is bij elke Nederlander intussen waarschijnlijk wel bekend. In dit boek ontdek je niet alleen hoe en waarom hij deze extreme dingen doet, maar leer je zelf ook zaken als ademhalingsoefeningen. (Lees dit boek)

Slaap

De laatste jaren is de ‘hustle’ cultuur sterk opgekomen. Deze term ‘hustle’, letterlijk vertaald als ‘drukte’ of ‘haast, wordt namelijk door invloedrijke entrepreneurs gebruikt om aan te duiden dat je als jonge ondernemer opofferingen moet maken, moet doorzetten en af en toe risico’s moet durven nemen. Echter wordt deze term vaak foutief aanzien als lang, hard en veel werken, waardoor zaken als slaap en gezondheid op een secundaire plaats komen.

Echter is slaap cruciaal voor het menselijk brein om goed te kunnen functioneren. Een gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat ons geheugen, beslissingsvermogen, rationeel denken, probleemoplossend denken en alertheid verminderen, zelfs al na één nacht slecht slapen. En zeg nou eerlijk, zijn dat geen belangrijke kwaliteiten voor een leider of ondernemer?

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt is afhankelijk van persoon tot persoon, maar zorg dat je op z’n minst 6 à 8 uur slaap per nacht hebt. Probeer ook steeds op hetzelfde uur wakker te worden (ook in het weekend) en vermijd zoveel mogelijk blauw licht van je pc of smartphone vlak voor het slapengaan.

Omring jezelf met gelijkgestemden

Als je voor het ondernemerschap kiest, zal je ongetwijfeld te maken krijgen met mensen die niet in je geloven of die zeggen dat je idee toch niet zal werken. Als je na het lezen van dit artikel besluit om je leven te verbeteren te sporten, gezond te eten, meer te slapen en te mediteren, dan zullen diezelfde mensen je misschien wel uitlachen.

Dat kan zwaar zijn. Iedereen wil natuurlijk gewoon het gevoel krijgen dat iemand hen steunt of in hen gelooft, zeker wanneer je iets onderneemt. Die negatieve energie kan gaan doorwegen en kan je in een negatief denkpatroon doen belanden. En dan wordt het héél moeilijk om je leven te verbeteren door sport, gezonde voeding of meditatie.

Daarom is onze laatste, en misschien wel belangrijkste, tip: omring jezelf met gelijkgestemden. Begeef jezelf in kringen van mensen die ook ambitieus, ondernemend, sportief of vooruitdenkend zijn, en die je steunen en niet afkraken, hoe gek je idee ook is. Je zal zien dat deze positiviteit juist aanstekelijk werkt en dat je creatiever en energieker bent dan ooit!

Bron: Sharma, A., Madaan, V., & Petty, F. D. (2006). Exercise for Mental Health. The Primary Care Companion to The Journal of Clinical Psychiatry, 08(02), 106.