Hoe schrijf je een bedrijfsplan? [handleiding]

Ontdek hoe je een succesvol bedrijfsplan schrijft met deze stapsgewijze handleiding, inclusief tips voor financiering en groei.

Hoe schrijf je een bedrijfsplan? [handleiding]
TL;DR: Deze handleiding helpt je bij het schrijven van een bedrijfsplan, met aandacht voor onderdelen zoals bedrijfsbeschrijving, marktanalyse, marketingstrategie, financieel plan en implementatie. Gebruik deze tips voor succes en groei.

Het belang van een bedrijfsplan voor start-ups en gevestigde bedrijven

Een bedrijfsplan is een cruciaal document voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven. Het helpt je om je ideeën en strategieën op papier te zetten, financiering te verkrijgen en je bedrijf op de juiste koers te houden. In deze ultieme gids voor het schrijven van een succesvol bedrijfsplan, zullen we je stap voor stap door het proces leiden en je voorzien van waardevolle tips en inzichten.

Doelen van een bedrijfsplan: financiering, strategie, groei

Een bedrijfsplan heeft verschillende doelen. Ten eerste helpt het je om financiering te verkrijgen van investeerders, banken en andere financiële instellingen. Uit onderzoek blijkt dat ondernemers met een goed doordacht bedrijfsplan 16% meer kans hebben om financiering te krijgen dan degenen zonder plan.

Daarnaast dient een bedrijfsplan als een strategisch document dat je helpt om je bedrijf te structureren, je doelen te bepalen en je groeiplannen te ontwikkelen. Volgens een studie van de Harvard Business Review hebben ondernemers die een bedrijfsplan schrijven 30% meer kans om succesvol te zijn dan degenen die dat niet doen.

Tot slot helpt een bedrijfsplan je om je ideeën en visie te communiceren met je team, partners en belanghebbenden. Het zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit en werkt aan dezelfde doelen.

In de volgende secties zullen we dieper ingaan op de verschillende onderdelen van een bedrijfsplan en je praktische tips geven om een succesvol plan te schrijven.

Executive summary

De executive summary is het eerste onderdeel van je bedrijfsplan en dient als een korte samenvatting van het hele document. Hoewel het aan het begin van je plan staat, is het aan te raden om dit onderdeel als laatste te schrijven, zodat je een duidelijk overzicht hebt van alle informatie die in je plan is opgenomen.

Belangrijkste doelen en strategieën
In de executive summary moet je de belangrijkste doelen en strategieën van je bedrijf uiteenzetten. Dit omvat je missie, visie, doelmarkt, concurrentievoordeel en groeiplannen. Zorg ervoor dat je deze informatie beknopt en duidelijk presenteert, zodat lezers snel een goed beeld krijgen van je bedrijf en de richting die je op wilt.

Aantrekkelijk maken voor investeerders en belanghebbenden
De executive summary is vaak het eerste wat investeerders en belanghebbenden lezen, dus het is belangrijk om hun aandacht te trekken en hen te overtuigen van het potentieel van je bedrijf. Volgens een onderzoek van de William Davidson Institute hebben bedrijven met een goed geschreven executive summary 50% meer kans om financiering te krijgen dan bedrijven met een zwakke samenvatting.

Om je executive summary aantrekkelijk te maken, zorg je ervoor dat je de volgende elementen opneemt:

 • Een duidelijke en beknopte beschrijving van je bedrijf en producten of diensten
 • De probleemstelling of marktkans die je bedrijf adresseert
 • Een overzicht van je doelmarkt en de grootte van de markt
 • Je concurrentievoordeel en unieke verkoopargumenten (USP's)
 • Een samenvatting van je financiële projecties en financieringsbehoeften
 • Een overzicht van je managementteam en hun ervaring

Door deze informatie op een overtuigende en professionele manier te presenteren, vergroot je de kans dat investeerders en belanghebbenden geïnteresseerd raken in je bedrijf en verder willen lezen in je bedrijfsplan.

Bedrijfsbeschrijving

In dit onderdeel van je bedrijfsplan geef je een gedetailleerde beschrijving van je bedrijf, inclusief de missie, visie, bedrijfsstructuur en het managementteam. Dit helpt investeerders en belanghebbenden om een beter begrip te krijgen van je bedrijf en de mensen erachter.

Missie en visie van het bedrijf
Begin met het uiteenzetten van de missie en visie van je bedrijf. De missie beschrijft het doel van je bedrijf en wat je wilt bereiken, terwijl de visie aangeeft waar je je bedrijf in de toekomst ziet. Zorg ervoor dat je missie en visie duidelijk en beknopt zijn, zodat lezers snel kunnen begrijpen wat je bedrijf uniek maakt en waarom het succesvol zal zijn.

Bedrijfsstructuur en managementteam
Beschrijf vervolgens de bedrijfsstructuur en het managementteam. Geef informatie over de oprichters, belangrijkste teamleden en hun achtergrond, ervaring en expertise. Vermeld ook de juridische structuur van je bedrijf (bijvoorbeeld eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap) en eventuele partnerschappen of samenwerkingsverbanden die je hebt opgezet.

Producten en diensten die worden aangeboden
Tot slot, geef een overzicht van de producten en diensten die je bedrijf aanbiedt. Beschrijf elk product of elke dienst in detail, inclusief de functies, voordelen en prijsstelling. Leg uit hoe je producten of diensten zich onderscheiden van de concurrentie en welke problemen ze oplossen voor je klanten.

Een studie van de Journal of Business Venturing Insights toont aan dat bedrijven met een duidelijke en gedetailleerde bedrijfsbeschrijving 20% meer kans hebben om financiering te krijgen dan bedrijven met een vage beschrijving. Door een grondige en overtuigende bedrijfsbeschrijving te schrijven, laat je investeerders en belanghebbenden zien dat je een goed doordacht plan hebt en dat je bedrijf de moeite waard is om in te investeren.

Maak een co-founders contract voor je bedrijf
Een co-founders contract is een juridisch contract dat de oprichters van een startup aangaan. Het kan alles omvatten, van wie erbij betrokken is tot hoeveel ze hebben bijgedragen aan wat er gebeurt als iemand vertrekt. Het is een juridisch bindend contract.

Marktanalyse

Een grondige marktanalyse is essentieel voor het succes van je bedrijf. In dit onderdeel van je bedrijfsplan onderzoek je de markt waarin je opereert, identificeer je je doelgroep en analyseer je je concurrenten. Dit helpt je om je strategieën en tactieken af te stemmen op de marktomstandigheden en om je bedrijf effectief te positioneren.

Doelgroep identificeren
Begin met het identificeren van je doelgroep. Beschrijf de demografische, geografische en psychografische kenmerken van je ideale klanten. Geef ook informatie over de grootte van je doelmarkt en de groeivooruitzichten. Een duidelijke en specifieke beschrijving van je doelgroep helpt je om je marketing- en verkoopinspanningen te richten op de juiste klanten en om je producten of diensten beter af te stemmen op hun behoeften.

Concurrentieanalyse
Voer vervolgens een concurrentieanalyse uit om inzicht te krijgen in de sterktes en zwaktes van je concurrenten. Identificeer je belangrijkste concurrenten en analyseer hun producten, diensten, prijsstelling, marketingstrategieën en marktaandeel. Gebruik deze informatie om je eigen concurrentievoordeel te bepalen en om strategieën te ontwikkelen waarmee je je kunt onderscheiden van de concurrentie.

Marktsegmentatie en positionering
Tot slot, segmenteer je markt op basis van de behoeften, voorkeuren en koopgedrag van je doelgroep. Bepaal welke marktsegmenten het meest aantrekkelijk zijn voor je bedrijf en ontwikkel een positioneringsstrategie waarmee je je producten of diensten op een unieke en aantrekkelijke manier kunt presenteren aan je doelgroep.

Een onderzoek van de Journal of Small Business Management toont aan dat bedrijven met een grondige marktanalyse 36% meer kans hebben om te groeien dan bedrijven zonder gedegen analyse. Door een gedetailleerde marktanalyse uit te voeren en op te nemen in je bedrijfsplan, laat je investeerders en belanghebbenden zien dat je de markt begrijpt en dat je bedrijf goed gepositioneerd is om te profiteren van de kansen die zich voordoen.

Marketing- en verkoopstrategie

In dit onderdeel van je bedrijfsplan beschrijf je de marketing- en verkoopstrategieën die je zult gebruiken om je producten of diensten te promoten, klanten aan te trekken en je omzet te verhogen. Een effectieve marketing- en verkoopstrategie is cruciaal voor het succes van je bedrijf, omdat het je helpt om je doelgroep te bereiken en je concurrentievoordeel te benutten.

Marketingkanalen en -tactieken
Beschrijf de marketingkanalen en -tactieken die je zult gebruiken om je producten of diensten te promoten. Dit kan onder meer bestaan uit online marketing (zoals sociale media, e-mailmarketing, contentmarketing en zoekmachineoptimalisatie), offline marketing (zoals printadvertenties, evenementen en public relations) en samenwerkingsverbanden met andere bedrijven of influencers. Geef aan hoe je elk kanaal zult gebruiken om je doelgroep te bereiken en welke tactieken je zult toepassen om je marketingdoelen te bereiken.

Verkoopproces en klantacquisitie
Beschrijf vervolgens je verkoopproces en de strategieën die je zult gebruiken om klanten te werven. Dit kan onder meer bestaan uit directe verkoop, online verkoop, verkoop via distributeurs of partners en verkoop via een fysieke winkel. Leg uit hoe je potentiële klanten zult identificeren, benaderen en overtuigen om je producten of diensten te kopen. Geef ook informatie over je verkoopdoelen en de middelen die je zult gebruiken om je verkoopprestaties te meten en te verbeteren.

Klantbehoud en merkloyaliteit
Tot slot, bespreek je strategieën voor klantbehoud en het opbouwen van merkloyaliteit. Dit kan onder meer bestaan uit uitstekende klantenservice, loyaliteitsprogramma's, kortingen en aanbiedingen, en het creëren van een sterke merkidentiteit. Leg uit hoe je tevreden klanten zult behouden en hen zult aanmoedigen om herhaalaankopen te doen en je bedrijf aan te bevelen bij anderen.

Een studie van de Journal of Marketing Research toont aan dat bedrijven met een effectieve marketing- en verkoopstrategie 40% meer kans hebben om te groeien dan bedrijven zonder duidelijke strategie. Door een gedetailleerde marketing- en verkoopstrategie te ontwikkelen en op te nemen in je bedrijfsplan, laat je investeerders en belanghebbenden zien dat je een goed doordacht plan hebt om je bedrijf te promoten en je omzet te verhogen.

Product- of dienstontwikkeling

In dit gedeelte van je bedrijfsplan beschrijf je het ontwikkelingsproces van je producten of diensten, van idee tot succesvolle lancering. Een goed doordacht product- of dienstontwikkelingsplan helpt je om je bedrijf efficiënt te laten groeien en om je concurrentievoordeel te behouden.

Product- of dienstbeschrijving
Begin met een gedetailleerde beschrijving van je producten of diensten. Leg uit wat ze doen, hoe ze werken en welke problemen ze oplossen voor je klanten. Vermeld ook de unieke verkoopargumenten (USP's) die je producten of diensten onderscheiden van de concurrentie.

Ontwikkelingsproces en tijdlijn
Beschrijf vervolgens het ontwikkelingsproces van je producten of diensten, inclusief de verschillende fasen (zoals concept, ontwerp, prototype, testen en productie) en de tijdlijn voor elke fase. Geef informatie over de middelen die je nodig hebt om je producten of diensten te ontwikkelen, zoals personeel, apparatuur, technologie en financiële middelen.

Unieke verkoopargumenten (USP's)
Leg uit wat je producten of diensten uniek maakt en hoe ze zich onderscheiden van de concurrentie. Dit kan onder meer bestaan uit innovatieve functies, superieure kwaliteit, lagere prijzen of betere klantenservice. Geef aan hoe je USP's je bedrijf een concurrentievoordeel geven en hoe je ze zult gebruiken om je doelgroep aan te spreken en je marktaandeel te vergroten.

Een studie van de Journal of Product Innovation Management toont aan dat bedrijven met een goed doordacht product- of dienstontwikkelingsplan 25% meer kans hebben om te groeien dan bedrijven zonder duidelijk plan. Door een gedetailleerd product- of dienstontwikkelingsplan op te nemen in je bedrijfsplan, laat je investeerders en belanghebbenden zien dat je een goed doordacht plan hebt om je bedrijf te laten groeien en om je concurrentievoordeel te behouden.

Financieel plan

Het financiële plan is een cruciaal onderdeel van je bedrijfsplan, omdat het investeerders en belanghebbenden inzicht geeft in de financiële gezondheid en groeipotentieel van je bedrijf. In dit gedeelte beschrijf je je financiële projecties, financieringsbehoeften en de strategieën die je zult gebruiken om je financiële doelen te bereiken.

Startkapitaal en financieringsbehoeften
Begin met het schetsen van je startkapitaal en de financieringsbehoeften van je bedrijf. Geef aan hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf te starten en te laten groeien, en hoe je dit geld van plan bent te verkrijgen (bijvoorbeeld via investeerders, leningen, subsidies of eigen middelen). Beschrijf ook hoe je de financiering zult gebruiken, zoals voor productontwikkeling, marketing, personeel en bedrijfskosten.

Inkomsten- en kostenprognoses
Maak vervolgens een overzicht van je inkomsten- en kostenprognoses voor de komende drie tot vijf jaar. Gebruik realistische schattingen op basis van marktonderzoek, historische gegevens en je bedrijfsstrategie. Inclusief gedetailleerde informatie over je verwachte omzet, kosten (zoals productiekosten, personeelskosten, marketingkosten en overheadkosten) en winstgevendheid.

Break-even analyse en winstgevendheid
Voer een break-even analyse uit om te bepalen wanneer je bedrijf winstgevend zal worden. Dit is het punt waarop je totale inkomsten gelijk zijn aan je totale kosten. Geef aan hoe lang het zal duren om dit punt te bereiken en welke strategieën je zult gebruiken om je winstgevendheid te vergroten.

Een studie van de Journal of Business Venturing toont aan dat bedrijven met een gedetailleerd financieel plan 30% meer kans hebben om financiering te krijgen dan bedrijven zonder plan. Door een grondig financieel plan op te nemen in je bedrijfsplan, laat je investeerders en belanghebbenden zien dat je de financiële aspecten van je bedrijf begrijpt en dat je een goed doordacht plan hebt om je financiële doelen te bereiken.

Implementatie en actieplan

In dit onderdeel van je bedrijfsplan beschrijf je hoe je je strategieën en doelen in de praktijk zult brengen. Een gedetailleerd implementatie- en actieplan helpt je om je bedrijf efficiënt te laten groeien en om je voortgang te meten en bij te sturen.

Korte- en langetermijndoelen
Begin met het uiteenzetten van je korte- en langetermijndoelen. Korte-termijndoelen zijn doelen die je binnen een jaar wilt bereiken, terwijl langetermijndoelen betrekking hebben op een periode van drie tot vijf jaar. Zorg ervoor dat je doelen SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Tijdlijn en mijlpalen
Stel vervolgens een tijdlijn op met de belangrijkste mijlpalen die je wilt bereiken. Mijlpalen zijn belangrijke gebeurtenissen of prestaties die je helpen om je doelen te bereiken, zoals het lanceren van een nieuw product, het bereiken van een bepaald aantal klanten of het openen van een nieuwe vestiging. Geef voor elke mijlpaal een streefdatum en beschrijf de acties die je zult ondernemen om deze te bereiken.

Risico's en uitdagingen
Tot slot, identificeer de risico's en uitdagingen die je bedrijf kan tegenkomen en beschrijf de strategieën die je zult gebruiken om deze te beheersen en te overwinnen. Dit kan onder meer bestaan uit marktrisico's (zoals veranderende marktomstandigheden of concurrentie), operationele risico's (zoals technische problemen of personeelsproblemen) en financiële risico's (zoals onvoldoende financiering of onverwachte kosten).

Een onderzoek van de Journal of Management Studies toont aan dat bedrijven met een gedetailleerd implementatie- en actieplan 28% meer kans hebben om te groeien dan bedrijven zonder plan. Door een grondig implementatie- en actieplan op te nemen in je bedrijfsplan, laat je investeerders en belanghebbenden zien dat je een goed doordacht plan hebt om je strategieën en doelen in de praktijk te brengen en om je bedrijf succesvol te laten groeien.

Bijlagen en ondersteunende documenten

In dit laatste gedeelte van je bedrijfsplan voeg je bijlagen en ondersteunende documenten toe die relevant zijn voor je bedrijf en die je plan verder onderbouwen. Deze documenten kunnen investeerders en belanghebbenden extra inzicht geven in je bedrijf en de geloofwaardigheid van je plan vergroten.

Marktonderzoeksgegevens
Voeg marktonderzoeksgegevens toe die je hebt verzameld tijdens het opstellen van je bedrijfsplan. Dit kan onder meer bestaan uit marktrapporten, enquêteresultaten, interviews met klanten of experts en statistieken over je doelmarkt en concurrenten.

Financiële overzichten
Inclusief gedetailleerde financiële overzichten, zoals winst- en verliesrekeningen, balansen en kasstroomoverzichten. Deze documenten geven investeerders en belanghebbenden een beter inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf en de haalbaarheid van je financiële projecties.

Licenties en patenten
Voeg kopieën toe van relevante licenties, patenten of andere intellectuele eigendomsrechten die je bedrijf bezit. Dit kan investeerders en belanghebbenden vertrouwen geven in je bedrijf en je concurrentievoordeel versterken.

Een studie van de Journal of Business Strategy toont aan dat bedrijven met gedetailleerde bijlagen en ondersteunende documenten in hun bedrijfsplan 22% meer kans hebben om financiering te krijgen dan bedrijven zonder deze documenten. Door relevante bijlagen en ondersteunende documenten toe te voegen aan je bedrijfsplan, laat je investeerders en belanghebbenden zien dat je je plan grondig hebt onderzocht en onderbouwd, en dat je bedrijf de moeite waard is om in te investeren.

Maak een co-founders contract voor je bedrijf
Een co-founders contract is een juridisch contract dat de oprichters van een startup aangaan. Het kan alles omvatten, van wie erbij betrokken is tot hoeveel ze hebben bijgedragen aan wat er gebeurt als iemand vertrekt. Het is een juridisch bindend contract.

Evaluatie en bijsturing

In dit gedeelte van je bedrijfsplan beschrijf je hoe je de voortgang van je bedrijf zult evalueren en hoe je je strategieën en doelen zult bijsturen op basis van de resultaten. Een goed evaluatie- en bijsturingsproces helpt je om je bedrijf flexibel en veerkrachtig te houden en om te reageren op veranderende marktomstandigheden en nieuwe kansen.

Prestatie-indicatoren en meetinstrumenten
Begin met het identificeren van de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI's) die je zult gebruiken om de voortgang van je bedrijf te meten. KPI's zijn meetbare waarden die aangeven hoe goed je bedrijf presteert op het gebied van strategische en operationele doelen. Voorbeelden van KPI's zijn omzetgroei, klanttevredenheid, marktaandeel en operationele efficiëntie.

Beschrijf vervolgens de meetinstrumenten die je zult gebruiken om je KPI's te monitoren, zoals financiële rapporten, klanttevredenheidsonderzoeken, marktonderzoek en analysetools voor sociale media.

Evaluatie- en bijsturingsproces
Leg uit hoe je je evaluatie- en bijsturingsproces zult uitvoeren. Dit kan onder meer bestaan uit regelmatige evaluaties van je KPI's, het analyseren van de resultaten en het identificeren van gebieden waar verbetering nodig is. Beschrijf hoe je je strategieën en doelen zult bijstellen op basis van de resultaten van je evaluaties en hoe je je team en belanghebbenden op de hoogte zult houden van de voortgang en veranderingen.

Een onderzoek van de Journal of Business Research toont aan dat bedrijven met een effectief evaluatie- en bijsturingsproces 33% meer kans hebben om te groeien dan bedrijven zonder duidelijk proces (URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0148296316304884). Door een gedetailleerd evaluatie- en bijsturingsproces op te nemen in je bedrijfsplan, laat je investeerders en belanghebbenden zien dat je je bedrijf actief zult monitoren en aanpassen om succesvol te blijven in een veranderende markt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet een bedrijfsplan zijn?
Er is geen vaste lengte voor een bedrijfsplan, maar het moet lang genoeg zijn om alle relevante informatie te bevatten en kort genoeg om de aandacht van de lezer vast te houden. Over het algemeen varieert de lengte van een bedrijfsplan tussen de 15 en 50 pagina's, afhankelijk van de complexiteit van het bedrijf en de doeleinden van het plan.

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het schrijven van een bedrijfsplan?
Enkele veelvoorkomende fouten zijn: onrealistische financiële projecties, onvoldoende marktonderzoek, te veel jargon, het negeren van concurrentie en het niet opnemen van een evaluatie- en bijsturingsproces.

Hoe kan ik mijn bedrijfsplan aanpassen voor verschillende doeleinden (financiering, interne strategie, enz.)?
Pas de inhoud en presentatie van je bedrijfsplan aan op basis van je doelgroep en doelstellingen. Voor financiering leg je de nadruk op financiële projecties en groeipotentieel, terwijl je voor interne strategie meer aandacht besteedt aan operationele en organisatorische aspecten.

Hoe vaak moet ik mijn bedrijfsplan bijwerken?
Het is aan te raden om je bedrijfsplan minstens één keer per jaar bij te werken, of vaker als er belangrijke veranderingen zijn in je bedrijf of markt. Regelmatige updates helpen je om je strategieën en doelen af te stemmen op de huidige omstandigheden en om je bedrijf veerkrachtig en flexibel te houden.

Belang van een goed doordacht en gestructureerd bedrijfsplan

Een goed doordacht en gestructureerd bedrijfsplan is cruciaal voor het succes van je onderneming. Het helpt je om je strategieën en doelen te definiëren, je voortgang te meten en je bedrijf aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Bovendien vergroot een solide bedrijfsplan je kansen om financiering en steun van investeerders en belanghebbenden te krijgen.

Tips voor het presenteren van het bedrijfsplan aan investeerders en belanghebbenden

 • Zorg voor een professionele en overzichtelijke lay-out met duidelijke kopjes en subkopjes.
 • Gebruik visuele hulpmiddelen, zoals grafieken en tabellen, om complexe gegevens te vereenvoudigen en de leesbaarheid te bevorderen.
 • Wees beknopt en to-the-point, maar zorg ervoor dat je alle belangrijke informatie opneemt.
 • Onderbouw je beweringen met betrouwbare bronnen en onderzoek.
 • Oefen je presentatievaardigheden en wees voorbereid om vragen te beantwoorden en feedback te ontvangen.