9 kenmerken van goed leiderschap

Succesvolle bedrijven worden niet geleid door een stel managers dat alleen maar taken uitdeelt en de dingen delegeert. Een succesvol bedrijf wordt geleid door échte leiders

9 kenmerken van goed leiderschap

Succesvolle bedrijven worden niet geleid door een stel managers dat alleen maar taken uitdeelt en de dingen delegeert. Een succesvol bedrijf wordt geleid door échte leiders, die de mensen om zich heen inspireren en de koers van het bedrijf aansturen.

Goede leiders zorgen er ook voor dat werknemers gelukkiger, meer betrokken en productiever zijn. Dit heeft een positieve impact op het bedrijf die te merken is in elke laag van de onderneming. Maar hoe wordt je zelf nu een goed leidersfiguur?

1. Neem verantwoordelijkheid

Soms gaan de dingen niet zoals je verwacht had en loopt het wel eens mis. Niemand heeft een glazen bol en iedereen maakt fouten. Een goede leider weet dat en is niet bang om de verantwoordelijkheid te nemen wanneer hij of zij in de fout gaat.

Hiermee toon je jouw werknemers dat je begrijpt dat iedereen fouten kan maken, maar dat je vooruit denkt, constructief met dergelijke situaties omgaat en niemand met de vinger zal wijzen. In de toekomst zullen werknemers dan ook sneller geneigd zijn foutjes of vergissingen proactief aan te geven, waardoor je hier als team sneller op kan reageren.

2. Laat ruimte voor trial and error

Een goede leider weet dat werknemers zich niet ontwikkelen door alleen maar opdrachten te ontvangen en deze hersenloos uit te voeren. De grootste groei wordt geboekt wanneer iemand een probleemstelling krijgt, zelf een oplossing kan bedenken en die vervolgens ook kan toepassen.

Wanneer je jouw team steeds opdraagt wat ze moeten doen én hoe ze dat moeten aanpakken, vindt er geen ontwikkeling plaats. Er zal af en toe eens iets fout lopen, maar laat ruimte voor trial and error en ondersteun je werknemers waar nodig. Leer te coachen en niet te dirigeren.

3. Blijf altijd positief

Als leider ben je als het ware de kapitein van het schip. Als de dingen eens scheef lopen, moet jij degene zijn die het voortouw neemt en positief blijft, zodat anderen zich hieraan kunnen optrekken.

In stressvolle situaties weten mensen vaak niet hoe ze moeten reageren of hoe ze zich moeten gedragen, en hebben dan instinctief de neiging om naar een leidersfiguur te kijken. Als jij positief kan blijven, trek je de rest van het team mee en komen jullie samen sterker uit deze dip.

4. Zorg voor verbondenheid met je werknemers

Om een groep werknemers goed te kunnen leiden, is het belangrijk dat je weet wat er bij elk individu speelt. Je moet niet heel hun leven binnenstebuiten keren en elke stap volgen die ze zetten, maar je moet weten wat hen drijft, wat hen gelukkig maakt, hun sterktes en zwaktes, en waar ze naartoe willen.

Deze kennis zal je toelaten om te bepalen of iemand geschikt is voor een bepaalde taak, hoe je met iemand omgaat, op welke manier je feedback geeft, ... Het geeft je ook inzicht in waarom iemand goed of slecht presteert, en hoe je daar dan op moet reageren.

5. Stimuleer eerlijke en open communicatie

Misschien wel het grootste cliché als het aankomt op management en communicatie, maar o zo waar. Wanneer bepaalde leden in een team een onenigheid hebben en hier niet over communiceren, loopt de situatie gegarandeerd uit de hand. In zo’n gevallen is voorkomen beter dan genezen.

Daarom is het zo belangrijk dat je als leider een eerlijke en open communicatie stimuleert. Problemen of ergernissen moeten zo snel mogelijk in de kiem gesmoord worden, zodat de harmonie binnen het team behouden blijft.

Let op, niet iedereen is hiervoor assertief genoeg. Zorg er dus ook voor dat anderen weten dat ze je in vertrouwen kunnen nemen als het nodig is.

6. Moedig persoonlijke ontwikkeling aan

Als leider weet je dat, om vooruitgang te kunnen boeken met je bedrijf, jouw team zich blijvend moet ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om een omgeving te creëren waarin werknemers uitgenodigd worden tot persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Dit kan bijvoorbeeld door zelf initiatieven aan te reiken zoals cursussen of online leerplatformen, samen evenementen te bezoeken, webinars bij te wonen, boeken te voorzien, enzovoort. Je kan ook individueel een maandelijks of jaarlijks budget voorzien dat iedereen zelf kan spenderen aan een van de voorgaande ideeën.

7. Sta open voor feedback

Een goede leider beseft dat hij of zij niet perfect is, en dat je ook als leider moet blijven ontwikkelen. Een belangrijk aspect waarop je moet blijven groeien, is de manier waarop je jouw leiderschap uitoefent.

Door proactief feedback te vragen over jouw eigen leiderschap aan je werknemers, krijg je inzicht in hoe zij dit ervaren en zie je vanuit een ander perspectief hoe je precies handelt in bepaalde situaties. Deze informatie kan je vervolgens meenemen in je eigen reflectie om een nog beter leider te worden.

8. Sta open voor nieuwe ideeën

Een goede leider beseft eveneens dat hij of zij niet alles weet. Door ideeën van anderen af te slaan omdat ze een lagere functie hebben dan jij, torpedeer je eigenhandig de groei van je bedrijf.

Hoe meer perspectieven je hebt, hoe groter de kans namelijk is dat je tot een goed (of beter) idee komt. Stimuleer dus nieuwe ideeën, creativiteit en ondernemerschap binnen je organisatie door bijvoorbeeld een ideeënbox of een wekelijkse brainstormsessie.

9. Bouw een team rondom je

Wanneer je bedrijf groeit, zullen er meer en meer keuzes, taken en verantwoordelijkheden in het spel komen. Op een bepaald moment zal je als leider niet meer in staat zijn deze allemaal zelf op te nemen, en is het tijd om een team rondom je te bouwen.

Gebruik hiervoor de sterktes van de personen in je team en zet die in op de juiste plaatsen. Laat je werknemers stap voor stap groeien door stelselmatig grotere opdrachten en verantwoordelijkheden te geven, en bouw je ondersteuning langzaam af. Vraag regelmatig hoe ze dit ervaren en welke hulp of middelen ze nodig hebben om te slagen in hun project. Hierdoor wordt niet alleen je team sterker, maar zal jij ook meer in staat zijn jezelf te focussen op andere zaken. Pak je dit juist aan, zal je bedrijf sneller groeien dan ooit tevoren.