Hoe verdeel je de aandelen van een Startup?

Het verdelen van de aandelen onder de oprichters is een van de eerste moeilijke beslissingen die een startend team zal moeten nemen.

Hoe verdeel je de aandelen van een Startup?

Een van de belangrijkste manieren waarop een startup toptalent kan aantrekken, is door het aanbieden van aandelen. Vanuit het perspectief van een oprichter kunnen startup aandelen een krachtig hulpmiddel zijn voor het werven en behouden van talent, vooral wanneer het gaat om grote bedrijven die vaak hogere lonen en extra voordelen kunnen bieden dan jij als kleine startup.

Er is geen 'one size fits all'-strategie voor het verdelen van aandelen in een startup. Bepalen hoe de aandelen verdeeld worden onder investeerders en werknemers is redelijk eenvoudig, maar het bepalen van de aandelensplitsing tussen oprichters en de eerste werknemers kan lastig zijn.

Zelfs de meest ervaren leiders worstelen met de kwestie van een goede verdeling van de aandelen. Om de stress te verlichten, hebben we een paar voorbeelden om je te helpen met het verdelen van de aandelen.

Startup founders

Aandelen verdelen tussen de founders van een startup

Het verdelen van de aandelen onder de oprichters is een van de eerste moeilijke beslissingen die een startend team zal moeten nemen. Als je snel op Google zoekt naar hoe je de aandelen onder de founders kunt verdelen, krijg je talloze verschillende ideeën en suggesties.

Maak een co-founders contract voor je bedrijf
Een co-founders contract is een juridisch contract dat de oprichters van een startup aangaan. Het kan alles omvatten, van wie erbij betrokken is tot hoeveel ze hebben bijgedragen aan wat er gebeurt als iemand vertrekt. Het is een juridisch bindend contract.

Ons advies is om dit altijd met een advocaat te bespreken en op papier te zetten, oprichters die het opsplitsen van de aandelen baseren op verschillende kwaliteiten. Hieronder een paar voorbeelden:

 • Ervaring - Heb je ervaring met het uitvoeren en schalen van een succesvolle startup?
 • Expertise - Heb je kennis van de specifieke markt die jullie gaan bedienen?
 • Ideeën / Intellectueel Eigendom - Heeft iemand het oorspronkelijke idee voor het bedrijf bedacht en omgezet in intellectueel eigendom?
 • Tijd - Ben je toegewijd aan het bedrijf?
“De juiste manier om over eigen aandelen na te denken, is door een startup als een gok te beschouwen ... De waarde van de inzet van elke persoon is altijd gelijk aan de onbetaalde eerlijke marktwaarde van zijn of haar bijdrage. Elke dag wedden mensen tijd, geld, etc. Het wedden gaat door totdat het bedrijf break even of Series A bereikt. ” - Mike Moyerals

Aan de andere kant biedt Michael Siebel, CEO van YC, een controversiële kijk op het splitsen van startkapitaal: gelijke equity-splitsingen onder mede-oprichters. Michael deelt veel redenen waarom het logisch is om de aandelen gelijk te verdelen en de hierboven genoemde factoren niet te gebruiken.

Wil je een co-founders contract template ontvangen?

Download het contract, in het Nederlands en/of Engels.

Hoe meer gelijkheid, hoe meer motivatie. Hoe gemotiveerder het oprichtende team is, hoe groter de kans op succes. Een andere reden die Michael deelt, is het idee dat als de CEO of oprichter geen mede-oprichters waardeert, niemand anders dat ook zal doen. Als het de aandelen van de mede-oprichter bijvoorbeeld sterk varieert, suggereert dit voor jouw investeerders dat de bepaalde mede-oprichters mogelijk niet zo waardevol of gekwalificeerd zijn. Zoals Michael het zegt:

"Waarom aan investeerders communiceren dat je een team hebt dat je niet zo belangrijk vindt?"
Bespreking

Aandelen voor vroege werknemers in een startup

Zodra je jouw aandelen verdeeld hebt onder de oprichters, kunt je jouw resterende eigen aandelen gebruiken om toptalent aan te trekken. Als je wilt dat je eerste werknemers jouw meest impact-volle zijn, is het essentieel om een ​​emotionele band met het succes van de startup te creëren. Je eerste werknemers zijn de sleutel tot het succes van de startup, en het kan moeilijk zijn om de perfecte splitsing te creëren tussen hun salaris, aandelen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Er is geen magische formule om de aandelen te verdelen onder de eerste werknemers.

Leo Polovets, VC bij Sosa Ventures, bestudeerde vacatures en legde de typische equity uit, afhankelijk van het aantal personen die werken voor de startup:

 • Werknemer 1: 2% - 3%
 • Werknemer 2 tot 5: 1% - 2%
 • Werknemer 6 en 7: 0.5% - 1%
 • Werknemer 8 tot 14: 0.4% - 0.8%
 • Werknemer 15 tot 19: 0.3% - 0.7%
 • Werknemer 20 tot 27: 0.25% - 0.6%
 • Werknemer 28 tot 35: 0.25% - 0.5%

Opsplitsen van startup aandelen met jouw eerste werknemers vereist vaak onderhandelingen en het proces zal van werknemer tot werknemer verschillen. Zodra je buiten jouw kernteam gaat aannemen, wil je een soort voorspelbaar systeem voor het delen van de aandelen creëren.

Er is geen goed antwoord voor het verdelen van de aandelen met mede-oprichters en vroege werknemers. Het is in de eerste dagen meer kunst dan wetenschap. Vergeet niet eerlijk te zijn, want je brengt elke dag met deze mensen door. Een solide relatie tussen het oprichtende team zal de kans op het bouwen van een succesvol bedrijf enorm vergroten.

Wil je een co-founders contract template ontvangen?

Download het contract, in het Nederlands en/of Engels.