Leo Boekhoudt: "Als ik nu opnieuw moest beginnen, zou ik hetzelfde doen"

Leo Boekhoudt is boekhouder en heeft een business consultant advies bureau. Hij helpt ondernemers bij hun boekhouding, maar ook bij het overzicht krijgen in hun cash flow. Hij noemt zichzelf de brug tussen finance, IT en de business en krijgt energie van mensen helpen.

Leo Boekhoudt: "Als ik nu opnieuw moest beginnen, zou ik hetzelfde doen"

Leo Boekhoudt is boekhouder en heeft een business consultant advies bureau. Hij helpt ondernemers bij hun boekhouding, maar ook bij het overzicht krijgen in hun cash flow. Hij noemt zichzelf de brug tussen finance, IT en de business en krijgt energie van mensen helpen. Hoe is zijn onderneming ontstaan en hoe haalt hij bijvoorbeeld nieuwe klanten binnen?

Hallo! Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

"Mijn naam is Leo Boekhoudt. Ik woon in Den Haag samen met vrouw en dochter. Ik hou van golf surfen, reizen, avontuur opzoeken, motorrijden en snelle auto’s. Hoe raar het ook klinkt, ik houd ervan om ondernemers te helpen met hun boekhouding. Het gesprek aangaan en de persoon echt leren kennen: hun wensen en dromen. Maar ook de angst en de onzekerheid die hierbij komen kijken. De passie en drive is toch mijn grootste inspiratie om van boekhouding mijn leven te maken. Je moet er denk ik echt van houden.

Als business consultant ben ik gespecialiseerd in financiële systemen opzetten en aansluiten. Als boekhouder ben ik bezig met de financiële administratie. Soms ben ik een echte detective. Een financiële detective. Als winstadviseur zorg ik ervoor dat de behoeftes van de ondernemer vertaald worden in concrete acties."

Mijn kernwaarden zijn betrouwbaarheid, duidelijkheid en eerlijkheid.

Waarom ben je gaan ondernemen?

"Mijn eerste kennismaking met ondernemen was toen ik tien jaar was. Ik wilde een Sony Walkman hebben. Mijn vader zei: 'Als je dat wilt, ga je maar werken'. Zo gezegd zo gedaan. Ik werkte in een winkel en op een zaterdagmiddag kwamen een aantal mensen naar de zaak en vroegen naar een bepaalde krant. De krant hadden we niet, dus ik besloot op deze vraag in te spelen. Ik liep naar de overkant van de straat en kocht hier een stapel van deze kranten voor 80 cent. Deze verkocht ik weer voor een gulden. Ik zag het geld verdienen wel zitten en zocht naar andere manieren om dit te doen. In mijn tienerjaren was ik vooral bezig met het wassen van auto's. Eerst van bekenden en later deed ik dit ook voor bedrijven.

Het was dan ook geen hele gekke keuze dat ik op mijn 20e bedrijfseconomie ging studeren. Hier was ik bezig met CRM systemen invoeren en jaarverslagen van grote bedrijven en financiële instellingen analyseren. Ik was hier aardig goed in en begon mijn vrienden en kennissen in mijn vrije tijd te helpen met hun belastingaangifte. Later was ik ook in te zetten voor het bijhouden van hun administratie.

Eigenlijk wist ik van jongs af aan al dat ik een ondernemer was. Zelf heb ik 10 jaar in loondienst gewerkt, puur om te leren. Dus werken om te leren. Geld verdienen is dan mooi meegenomen. Daarnaast was ik altijd al bezig met eigen projecten."

Hoe reageerde jouw omgeving over je ondernemingsplannen?

"Mijn omgeving is totaal niet ondernemend. Ik heb geen ondernemers in mijn familie, maar toch weten ze van me dat ik iemand ben die risico neemt. Dus waren ze al snel gewend van mij dat ik 'gekke' dingen aan het doen was. Toen ik mijn vaste baan had opgezegd moest mijn vader wel even slikken en vroeg of ik het wel helemaal zeker wist. Ik zei: 'Pa, stel ik ben 50 jaar en wil dan gaan ondernemen, wat is dan mijn kans van slagen? Als ik nu faal, kan ik altijd weer bij iemand in loondienst.' En dat kon hij waarderen."

Hoe trek jij nieuwe klanten aan?

"80% van mijn klanten komen via referentie van mijn eigen klanten. Vervolgens wordt 15% gerefereerd door mijn social media-netwerk of offline netwerken. 5% komt door marketing. Dat is misschien een klein percentage, maar de marketing maakt ook de slaagkans van de rest groter. Uit ervaring weet ik dat (nieuwe) klanten toch op internet zoeken wat ze van jou kunnen vinden. Als je veel content van mij kunt vinden én een klik met mij als persoon hebt, maakt dat het alleen maar makkelijker."

Wat motiveert jou om door te gaan met ondernemen?

"Ten eerste omdat ik zo snel mogelijk wil gaan surfen! Ik wil naar de mooiste plekken op aarde reizen om de beste golven te pakken.

Daarnaast motiveert het mij om anderen te helpen. Door te ondernemen geef ik een voorbeeld aan mijn dochter en vrouw. Door succesvol te zijn, motiveert het anderen ook om voor zichzelf beslissingen te nemen en te starten met ondernemen. Wat mij ook motiveert, is het succes van anderen. Als andere mensen succesvol zijn, geeft mij dat kracht en hoop. Ik denk dan 'kijk eens hoe zij dat hebben gedaan, dat kan ik ook'. Of ik weet in ieder geval dat het mogelijk is.

Veel ondernemers weten niet hoe ze staan met hun boekhouding. Er zijn ook veel ondernemers die wel een boekhouder hebben, maar totaal geen overzicht hebben van hun cashflow. Ondernemers verlangen naar meer communicatie met hun boekhouder. En mocht ze überhaupt in contact zijn , begrijpen ze elkaar vaak moeilijk. Deze drempel wil ik verkleinen. Ik ben de brug tussen finance, IT en de business."

Leo Boekhoudt
Leo

Wat is jouw grootste angst als zelfstandige ondernemer?

"Mijn grootste angst is dat ik m'n nek breek en niet dood ga. Ik heb een overlijdensverzekering, maar die keert pas uit als je komt te overlijden. Een arbeidsongeschiktheid verzekering is voorlopig nog niet afgesloten."

Zijn er dingen die je anders had gedaan nu je meer ervaring hebt met ondernemen?

"Nee, want ik heb geleerd van mijn fouten. Het enige wat ik misschien anders zou doen, is meer lef hebben om meer fouten te maken."

Hoe verdeel je de balans tussen werk en privé als ondernemer?

"Niet! Ik blijf werken totdat ik bij de break kom en dan ga ik surfen. Als er geen golven zijn, is er meer tijd om te werken. Als mijn dochter begint te huilen of als mijn vrouw me nodig heeft, stop ik met werken. Als mijn lichaam begint te zeuren, ga ik joggen. Ik blijf in balans door goed naar mijn lichaam en mijn omgeving te luisteren. Daarnaast kijk ik naar de Return on Investment (ROI) van mijn tijd, energie en geld. Ik vraag me dan af; als ik hier tijd en energie instop wat krijg ik hiervoor terug? Wordt ik er blij van? Dit houd me scherp"

Wat zijn de toekomstplannen voor jou als ondernemer?

"Mijn onderneming verkopen, passief inkomen vergroten en gaan reizen en surfen. En dan zal ik vast wel met een andere onderneming beginnen."

Wat betekent succes voor jou?

"Lekker slapen in een schoon bed met schone lakens en lekkere kussens. Lekker douchen met warm water. En ’s ochtends lekker wakker worden met een heerlijke bakkie. Verder vind ik het belangrijk dat mijn familie gezond en happy is. Surfen in de beste golven van de wereld en geen gedoe met beperkingen. Doen wat ik leuk vind wanneer ik het goed vind."

Als mijn dochter kan opgroeien met respect voor de medemens en iemand van waarde wordt, ben ik succesvol.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er uit voor jou als ondernemer?

"Per dag besteed ik ongeveer 8 tot 10 uur aan mijn onderneming. Deze dagen plan ik in, maar ik wil wel flexibel blijven. Om ervoor te zorgen dat ik productief blijf, luister ik vooral naar mijn lichaam en omgeving. Daarnaast maak ik gebruik van coaching en accountabilty om een goede focus te behouden. Op die manier kan ik mijn doelen scherp houden."

Wat is de grootste les die je geleerd hebt met het starten van een onderneming?

"Er zijn een paar grote lessen die ik heb geleerd tijdens het ondernemen. Namelijk:

  1. Een product verkoopt zichzelf niet
  2. Marketing kost tijd
  3. Je moet bouwen aan een brand
  4. Helderheid in doelen in essentieel."

Wat voor tools gebruik je om het bedrijf te runnen?

"Als boekhouder en business consultant gebruik ik diverse boekhoudsoftware voor mijn klanten. Voor mezelf gebruik ik e-boekhouden. Voor de CRM, marketing en sales gebruik ik Hubspot. Voor het inboeken van afspraken maak ik gebruik van Calendly. Mijn website is gemaakt in Wordpress. Verder heb alles van Apple en kan ik dus gemakkelijk switchen van devices en is alles beschikbaar op elke device."

Welk advies zou jij startende ondernemers geven?

"Lees het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill. Ik was 27 toen ik dat boek voor eerst las en dat heeft me zoveel bijgebracht. Daarnaast zou ik het Richest Man of Babylon audioboek van George Samuel Clason aanbevelen. Ik heb dat boek gelezen en begreep er niks van, maar toen ik het audioboek een paar keer luisterde, begon het mij door te dringen waar het precies over ging. Nu heb ik mijn hele business eigenlijk daarop gebaseerd."

Stel je zou vandaag weer vanaf nul moeten starten, wat voor onderneming zou je beginnen?

"Dezelfde: een business consultant advies bureau. Misschien zou ik het anders marketen. Maar als ik vanaf nul moet beginnen met alleen een laptop en telefoon, zou ik gaan bellen en communities opbouwen op social media. Eigenlijk moet je om de zoveel tijd opnieuw beginnen. Alleen of met anderen. Nu zijn we bezig met een nieuwe community: Cashflow Leaders."

Waar kunnen we meer informatie vinden over jouw onderneming?

"Je kunt me vinden op Linkedin, Facebook, Instagram en via mijn website."