Founder Lotte Lobé: "Ondernemen is een marathon en geen sprint"

Lotte Lobé is de oprichtster van Topsales Amsterdam. Met dit bedrijf helpt Lotte ondernemers bij het verkopen van hun producten. We vroegen haar hoe zij is begonnen met ondernemen en welke lessen zij inmiddels heeft geleerd.

Founder Lotte Lobé: "Ondernemen is een marathon en geen sprint"

Lotte Lobé is de oprichtster van Topsales Amsterdam. Met dit bedrijf helpt zij ondernemers bij het verkopen van hun producten en diensten. We vroegen haar hoe zij is begonnen met ondernemen en welke lessen zij inmiddels heeft geleerd. Ze herinnert zichzelf er bijvoorbeeld dagelijks aan dat ondernemen een marathon is en geen sprint. Meer goede tips van Lotte vind je hieronder in het interview.

Hallo! Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

"Mijn naam is Lotte Lobé en ik ben eigenaar van Topsales Amsterdam. Ik help bedrijven die B2B verkopen, met het verbeteren van hun salesresultaten, processen en mensen. Dit doe ik middels consultancy services (strategisch advies + implementatie), training en coaching. Daarnaast deel ik dagelijks sales tips via sociale media zoals Instagram en Linkedin en spreek ik over sales, klantrelaties en personal branding."

Hoe reageerde jouw omgeving over je ondernemingsplannen?

"Mijn omgeving reageerde positief! Natuurlijk krijg je ook kritische vragen of opmerkingen die mensen maken vanuit hun eigen angsten en perspectief, maar daar probeer ik mezelf niks van aan te trekken."

Hoe verdeel je de balans tussen werk en privé als ondernemer?

"Vind ik een lastige. Ik word altijd een beetje moe van het fenomeen balans vinden. Mensen die altijd in balans zijn, kunnen ook best saai zijn. Ik ben meer van de extremen, maar als je twee uitersten bij elkaar optelt en deelt door twee, kom je ook ergens in het midden uit.

Ik zie het realiseren van mijn dromen niet echt als werk. Uiteraard komen er zaken bij kijken die niet leuk zijn, maar die neem ik voor lief. Tot nu toe heb ik nog steeds tijd om met vrienden en familie af te spreken en ik wil er ook voor waken dat ik dit kan blijven doen. Het is prima om jezelf voor een korte periode af te zonderen zodat je kunt knallen, zolang je daarna ook weer wat extra tijd besteedt aan de mensen die je lief hebt.

Carrière vind ik erg belangrijk en ik heb nu ook de kans mezelf daar volledig op te focussen omdat ik jong ben en geen rekening hoef te houden met bijvoorbeeld een gezin. Ik pak nu mijn moment, en hoe het zich later ontwikkelt zie ik dan wel weer! Dat is ook weer fijn van de vrijheid die je als ondernemer hebt: je kiest zelf de richting en kunt deze ook aanpassen."

Wat betekent succes voor jou?

"Zakelijk succes betekent voor mij geld verdienen middels het uitdragen van mijn passie en talent, waarbij ik andere mensen/bedrijven help te groeien. Dit in goede gezondheid en omringt door mijn dierbaren. Natuurlijk krijg je altijd te maken met tegenslagen en dingen die niet gewenst zijn. Dit hoort erbij. Het gaat erom dat de dingen waar je wel invloed op hebt positief zijn. Doen wat je kan doen om een leuk en zinvol leven te hebben."

Wil je een co-founders contract template ontvangen?

Download het contract, in het Nederlands en/of Engels.

Hoe heeft een nederlaag, of tegenslag, je voorbereid op later succes? Heb je een “favoriete tegenslag”?

"Het idee om Topsales Amsterdam op te richten is ontstaan gedurende een persoonlijke tegenslag. Ik heb hiervan geleerd dat, hoe moeilijk het leven soms ook kan zijn, ik het vermogen heb om mij zelfstandig ergens doorheen te slaan, mijn lessen eruit te trekken en er nog veel sterker uit te komen. Dat is een belangrijke eigenschap voor een ondernemer. Als iedereen zijn best doet om de beste versie van zichzelf te worden ziet de wereld er een stuk mooier uit. Dit leven leef je maar één keer, en ik vind dat je verplicht bent er iets moois van te maken en dankbaar te zijn voor wat je hebt en kunt doen. Dus zoek uit wat je talenten zijn, waar je gelukkig van wordt, heb maling aan wat andere mensen daarvan vinden en ga je dromen waarmaken. Ik geloof echt dat iedereen een 'purpose' heeft! Dit hoeft uiteraard niet altijd business gerelateerd te zijn. Wie weet is jouw purpose wel om de mensen om jou heen positiviteit te bezorgen, of om een fantastische ouder te worden. Of allebei! Het kan van alles zijn. "

Welke gewoonte heeft jouw leven het meest verbeterd in de afgelopen vijf jaar?

"Het besef dat alles begint bij je eigen gedachten en instelling. Hoe jij tegen de wereld aankijkt bepaalt jouw wereld. Er zijn mensen die iedere dag tegen zichzelf zeggen dat ze het niet waard zijn of iets niet kunnen. Dit zal dan ook het leven zijn dat je tegemoet gaat. Het werkt dus ook de andere kant op. Die gedachte motiveert mij!"

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er uit voor jou als ondernemer?

"Klanten helpen met het verbeteren van hun sales. Daarnaast besteed ik veel tijd aan acquisitie (netwerken, bellen etc.) en PR/personal branding. Voor dat laatste is actief zijn op social media en 'featured' zijn in blogs, (online) magazines, interviews en andere vormen van media belangrijk."

Als je niet in het licht gaat staan, kunnen mensen jou en je bedrijf ook niet zien.

Als je maar 2 uur per week aan je bedrijf mocht werken, wat zou je dan doen?

"Het enige juiste antwoord: klanten helpen!"

Heb je nog advies voor startende ondernemers?

"Laat je niet gek maken door de illusie dat je binnen een korte periode een gigantische '6-figure business' kunt opbouwen. Zeker wanneer je diensten en expertise verkoopt, draait alles om vertrouwen, relaties en het genereren van expert status. Dit kost tijd. Als het echt allemaal zo makkelijk was, zou toch iedereen het doen?

Vraag daarnaast alleen advies aan mensen die precies zijn waar jij wilt komen. Zodra je met je bedrijf begint heeft iedereen wel een mening of een goed advies voor je. Goed bedoeld, maar je zit er niet altijd op te wachten. Zo krijg ik weleens te horen dat sprekers vooral ouder moeten zijn inclusief jarenlange ervaring. Dan denk ik: ben jij spreker? Nee. Bedankt voor je advies, gaan we niks mee doen. Leeftijd zegt niks over talent, motivatie of het vermogen om anderen te inspireren. Blijf wel altijd openstaan voor nieuwe inzichten.

Eigenwijs zijn is een must, omdat je jezelf niet zomaar van de wijs moet laten brengen. Probeer dus wel open te staan voor nieuwe inzichten van de juiste mensen, en ben niet bang om ergens een keer op terug te komen. Dat is helemaal niet erg en toont juist karakter. Het is daarnaast belangrijk dat je investeert in je mindset en iedere dag manieren verzint om jezelf te blijven motiveren. Zo heb ik zelf laatst een vision board gemaakt waarbij mijn dromen visueel zijn uitgebeeld. Deze heb ik naast mijn bed gehangen zodat ik iedere morgen wanneer ik wakker word en iedere avond voordat ik ga slapen herinnerd word aan waarvoor ik het allemaal doe.

Daarnaast ben ik een groot fan van routines. Ik begin mijn ochtend met een korte meditatie, positieve affirmaties en 30 minuten lezen in een business of personal development boek. Deze rust in de ochtend pakken gaat je helpen veerkrachtig de dag door te komen. Ik ben van nature een sprinter, maar moet onthouden dat ik nu een marathon loop."

Waar kunnen we meer informatie vinden over jouw onderneming?

"Volg mij op Instagram voor je dagelijkse dosis sales tips en inspiratie.
Daarnaast kun je ook de website bezoeken van Topsales Amsterdam. Je bent welkom om een vrijblijvend kennismakend gesprek met mij in te plannen. Hier kunnen we jouw sales gerelateerde uitdaging of doel bespreken."