Jessica Risch, founder van Woosa: "Hoe erg de tegenslag ook is, ik blijf altijd positief"

Jessica richtte in 2017 haar eigen bedrijf Woosa op, waarmee ze de perfecte koppeling maakt tussen webshop en leverancier door ze te helpen met WordPress, WooCommerce, Shopify en externe platformen. Succes vindt ze juist in vrijheid in plaats van materialen.

Jessica Risch, founder van Woosa: "Hoe erg de tegenslag ook is, ik blijf altijd positief"

Jessica richtte in 2017 haar eigen bedrijf Woosa op, waarmee ze de perfecte koppeling maakt tussen webshop en leverancier door ze te helpen met WordPress, WooCommerce, Shopify en externe platformen. Succes vindt ze juist in vrijheid in plaats van materialen en ze deelt met ons met welke leerprocessen ze bezig is en wat ze nu al geleerd heeft dankzij het ondernemen.

Hallo! Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

"Mijn naam is Jessica Risch, in 2017 heb ik het bedrijf Woosa opgericht. Woosa richt op het realiseren van technische koppelingen tussen WordPress, WooCommerce, Shopify en externe (SaaS) platformen. Oftewel: de perfecte koppeling tussen webshop en leverancier voor een vast bedrag per maand. De kracht van Woosa zit hem dan ook in het business model, deze is uniek voor de markt waarin we opereren. We rekenen namelijk een vast bedrag per maand in ruil voor onbeperkte updates en support via telefoon, e-mail en livechat."

Hoe reageerde jouw omgeving over je ondernemingsplannen?

"Mijn directe omgeving - zoals mijn vrouw - heeft mij juist gepushed om te starten met ondernemen en was dus zeer positief. Anderen waren toch wel iets sceptischer. Opmerkingen als: 'Zou je dat nou wel doen?' en 'Weet je het zeker, je hebt toch een goede baan?' vlogen dan ook vaak om mijn oren."

Hoe verdeel je de balans tussen werk en privé als ondernemer?

"Dat vind ik vrij lastig en dat is dan ook nog steeds een leerproces voor mij. Ik startte in november 2017 direct fulltime met mijn eigen onderneming. Zes maanden later was mijn vrouw zwanger van onze eerste zoon. Ondanks dat het gepland was - kan namelijk niet anders ;) - werd de druk voor mij om iets te bereiken toch groter. Hierdoor ben je al snel geneigd veel te werken in plaats van écht productief te zijn. Inmiddels heb ik daar een weg in gevonden. Ik werk maximaal één keer per week over tot laat en de weekenden zijn altijd voor mijn gezin. Mocht ik vrij moeten nemen in verband met mijn gezin, dan is dat ook geen probleem. Dat laatste heb ik vooral weten te realiseren door een team om mij heen te bouwen, die onafhankelijk van mij kan werken."

Wat betekent succes voor jou?

"Succes betekent heel veel voor mij op verschillende manieren. We zijn vaak geneigd om dit te uiten in materialen, ook ik maak me daar soms schuldig aan. Maar in werkelijkheid is succes voor mij vrijheid. Van de een op andere dag bepalen dat we met het gezin op vakantie gaan of een dagje uit. Qua bedrijf druk ik succes uit in het team. Mijn doel is om het team te laten functioneren als een voetbalteam: op het veld keihard werken en daarna gezellig een biertje doen met elkaar."

Hoe heeft een nederlaag, of tegenslag, je voorbereid op later succes? Heb je een “favoriete tegenslag”?

"Zeker, ik ben gestopt met school toen ik 18 was. De tweede HBO opleiding bleek wederom een drama en ik besloot de handdoek in de ring te gooien. Al vrij snel kreeg ik een baan aangeboden bij De Persgroep, waar ik een goed basissalaris had, maar nog hogere bonussen. In die periode heb ik mijn eerste appartement gekocht - op 19-jarige leeftijd. Vrijwel nadat ik het appartement had betrokken, nam ik ontslag zonder dat ik een nieuwe baan had. Daarna ben ik gaan jobhoppen en daar wordt je niet per se beter van, zowel financieel als qua persoonlijke ontwikkeling. Mijn uitgavenpatroon bleef hetzelfde, ondanks dat ik nu andere financiële verplichtingen had en het salaris flink was gedaald. Kortom, ik ben in de schulden terecht gekomen. Hoe hard en moeilijk deze periode ook was, ik heb me er zelf uitgevochten - samen met mijn vrouw - zonder hulp van instanties, familie, vrienden en/of kennissen. Dat heeft me vastberaden gemaakt dat hoe erg de tegenslag ook is, om altijd positief te blijven en het uiterste eruit te halen."

Welke gewoonte heeft jouw leven het meest verbeterd in de afgelopen vijf jaar?

"Stoppen met roken en minder drinken. Ik drink al jaren niet meer doordeweeks, ook niet als andere dit wel doen. Ik merkte namelijk de enkele keer dat ik dit wel deed - ondanks dat het slechts één glaasje was - dat ik de volgende ochtend met veel moeite uit bed kwam. Stoppen met roken is een no-brainer: we hadden een kinderwens en het is niet bepaald goed voor je lijf. Dit heeft me veel meer energie gegeven en vooral ook meer productiviteit. Als roker ben je namelijk continu bezig met op de klok kijken, nog een uur en ik kan weer. Dit stoort in je dagelijkse werkzaamheden en dus productiviteit."

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou als ondernemer?

"Wij hebben vaste werktijden van 08:30 tot 17:00 uur. Dat geldt vooral voor de mensen die in contact zijn met klanten, zoals de klantenservice. De dagen dat ik op kantoor ben, zorg ik dat ik er rond 08:00 uur ben. Op die manier kan ik de eerste belangrijke e-mails beantwoorden, zonder gestoord te worden. Daarna ga ik in de slag met mijn to do's, die ik bijhoud in een Google Spreadsheet. Elke dag komen er to do's bij en mijn zwak ligt in het ad-hoc oppakken van zaken, waardoor mijn dag rommelig en niet productief is. Daarom probeer ik me zoveel mogelijk aan de to do-lijst te houden, naar gelang de prioriteit die ik eraan gegeven heb. Ik pak zaken op als het contact met leveranciers - bijvoorbeeld bol.com, Adyen en Amazon - maar ook strategische ontwikkelingen zoals onze uitbreiding naar Turkije en de Nordics. Of verbeteringen met betrekking tot de website en daarmee conversie."

Als je maar 2 uur per week aan je bedrijf mocht werken, wat zou je dan doen?

"De strategie bedenken en uitwerken om Woosa nog groter te maken. Ons doel is om marktleider van de e-commerce koppelingen te worden in Europa, daar kunnen we nog mooie stappen in maken. Ik houd me graag bezig met hoe we het bedrijf nog harder kunnen laten groeien."

Heb je nog advies voor startende ondernemers?

"Focus. Als startende ondernemer ben je geneigd je te focussen op veel dingen, omdat je van mening bent dat alles belangrijk is. Echter, als je veel dingen tegelijk doet, doe je alles maar voor de helft. Focus je op hetgeen dat jij belangrijk vindt en zorg dat je dat goed doet. Pas als je dat goed hebt gedaan, pak je het volgende op en leg je daar al je focus op. En zeg nou eerlijk, wat is belangrijker voor een startende? Je logo of een nieuwe klant binnenhalen?"

Waar kunnen we meer informatie vinden over jouw onderneming?

"Via onze website: www.woosa.com kun je alles vinden over mijn onderneming. Daarnaast kun je mij volgen via Instagram: @jessie_risch of op LinkedIn."