Co-founder van Minimum Studio Mike Wiendels: "Focus je op één ding"

Mike Wiendels richtte begin 2019 zijn bedrijf Minimum Studio op met zijn mede-oprichter Youssef. Met dit bedrijf helpen zij ondernemers bij het digitaal uitwerken van hun ideeën. We vroegen hem hoe hij is begonnen met ondernemen en welke lessen hij inmiddels heeft geleerd.

Co-founder van Minimum Studio Mike Wiendels: "Focus je op één ding"

Mike Wiendels richtte begin 2019 zijn bedrijf Minimum Studio op met zijn mede-oprichter Youssef. Met dit bedrijf helpen zij ondernemers bij het digitaal uitwerken van hun ideeën. We vroegen hem hoe hij is begonnen met ondernemen en welke lessen hij inmiddels heeft geleerd.

Hallo! Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

"Hi! Ik ben Mike en sinds begin 2019 ben ik mede-oprichter van Minimum Studio, een design- en developmentbureau voor ondernemers die een digitaal idee willen lanceren."

Wat is je achtergrondverhaal en waarom ben je gaan ondernemen?

"Ik wist altijd al dat ik niet bij een grote corporate ging werken. Tijdens mijn studie vond ik het heel leuk om te onderzoeken hoe verschillende bedrijven in elkaar zaten en hoe elke ondernemer er een compleet andere invulling aan gaf. Het idee van iets opbouwen vanuit niets bleef me boeien, en toen besloot ik dat ik wilde gaan ondernemen.

Zoals bij elke ondernemer waren er honderden ideeën, maar ik was nog niet dapper genoeg om direct te beginnen. Het leek me wel verstandig om eerst maar eens te gaan kijken hoe anderen dat deden. De jaren na mijn studie heb ik dus veel tijd doorgebracht bij Nederlandse startups en daardoor veel kunnen afkijken bij een paar goede ondernemers. In die jaren zag ik dat veel beginnende bedrijven vaak externe hulp inschakelde voor het bouwen van hun app of website en daar veel geld aan kwijt waren. Terwijl het concept vervolgens de prullenbak in ging omdat het niet aansloeg. Youssef en ik hadden in de tussentijd al veel software gebouwd en veel geleerd van onze talloze eigen gefaalde ideeën, dus we dachten dat het wel anders kon.

Minimum is ontstaan met het idee om altijd de snelste route te kiezen om iets te kunnen lanceren. Op die manier kunnen ondernemers sneller falen en daar dan van leren, zonder dat het geld meteen op is."

Minimum Studio

Hoe reageerde jouw omgeving op je ondernemingsplannen?

"Ik heb iedereen al zo lang lastig gevallen met mijn ideeën, dat niemand er meer van opkeek toen we eenmaal begonnen. Ze zijn denk ik blij dat het nu gewoon één bedrijf is en niet elke week een ander bedrijf."

Hoe verdeel je de balans tussen werk en privé als ondernemer?

"Dit is een van mijn grootste uitdagingen geweest de afgelopen anderhalf jaar. Wij werken volledig op afstand, dus de lijn tussen werk en privé kan compleet verdwijnen. De creatieve kant van mijn werk, het ontwerpen en bouwen, geef ik elke dag voorrang, bellen en mailen komen daarna pas. De reden dat ik dit op deze manier aanpak, is omdat het zo makkelijk is om de focus kwijt te raken in dat proces.

We werken remote en het hele bedrijf is ingericht op geschreven communicatie of opgenomen videos, zodat we elkaar niet hoeven te dwingen om aanwezig te zijn op een bepaald tijdstip. Ik probeer dus vooral te focussen op mijn eigen productieve uren in plaats van zoveel mogelijk uren, want het werk houdt in principe nooit op. Ik geloof ook niet zo dat 80-urige werkweken betekenen dat je hard werkt. Volgens mij doe je in dat geval juist dommere dingen omdat je jezelf zo hard pusht, waardoor je het zeker geen tientallen jaren vol zult houden. Als ik zin heb om iets af te maken, pak ik er nog wel eens een weekenddag bij, maar ik probeer echt een beetje een normale werkweek te maken. Dat dwingt ons ook om beter na te denken en te delegeren.

Verder speel ik ook graag muziek, dus ik maak daar bewust tijd voor. Het mooie aan remote werken is dat iedereen de kans krijgt om zijn eigen levensstijl in te richten, in plaats van kantooruren af te dwingen."

Zijn er dingen die je anders had gedaan nu je meer ervaring hebt met ondernemen?

"Het allerbelangrijkste wat wij hebben geleerd is de waarde van focus en één ding tegelijk doen. Sinds 2015 probeerden we al van alles te starten naast onze full-time banen: dit was heel waardevol als leerervaring, maar voor ons werken side projects gewoon niet zo goed. Uiteindelijk werk je dan de hele week, maar voel je je toch ontevreden omdat je je focus verliest op het 'andere' dat je ook wilde doen. En alles lijdt daaronder, ook je persoonlijke leven.

Toen we Minimum begonnen, hadden we het idee om dat te runnen naast een ander idee dat we hadden. Minimum ging uit zichzelf heel erg goed, maar werd afgeremd omdat onze focus verdeeld was. Uiteindelijk hadden we verder kunnen zijn met Minimum als we daar gewoon voor hadden gekozen. In de toekomst gaan we zeker weer andere dingen doen, maar alleen als er genoeg geld op de bank staat om in ieder geval een tijdje echt alleen dat te doen. Of als we mensen erbij hebben waar we op kunnen vertrouwen."

Wat betekent succes voor jou?

"De vrijheid hebben om mijn eigen ideeën op de wereld te zetten, niet uithongeren, tijd hebben voor de mensen om me heen en veel avonturen meemaken."

Als je maar 2 uur per week aan je bedrijf kon werken, wat zou je dan doen?

"Ik zou 30 minuten bellen met m'n team, dan een 30 minuten nadenken om alles op een rijtje te zetten. Vervolgens een uur lang schrijven en een video opnemen met wat ik denk dat slim is. Dan zou ik mijn team weer met rust laten."

Welk advies zou je startende ondernemers geven?

"Het beste advies wat ik startende ondernemers kan geven, is wat ik eerder al benoemde:

Stop met meerdere dingen tegelijk doen, en doe één ding heel goed.

Projectjes die je voor de lol doet zijn altijd welkom, maar leg alleen de prestatiedruk op één ding, dan leer je meer en kom je verder."

Waar kunnen we meer informatie vinden over jouw onderneming?

"Op de website van Minimum Studio."