Lady Lawyer Sharon de Rooij: "Je hoeft niet alles al te weten, alleen de volgende stap"

Lady Lawyer Sharon de Rooij: "Je hoeft niet alles al te weten, alleen de volgende stap"

Sharon de Rooij besloot het roer volledig om te gooien. Ze reisde zonder plan voor 1,5 jaar naar de andere kant van de wereld, waar haar ondernemersdrift begon te groeien. Eenmaal weer terug in Nederland wist ze het zeker: ze stopte bij haar vaste werkgever om voor zichzelf te beginnen. Met haar bedrijf Lady Lawyer helpt ze ondernemers bij het opstellen van hun juridische fundament in begrijpelijke taal.

Hallo! Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

"Ik ben Sharon, 30 jaar en sinds corona woon weer in Tilburg nadat ik 1,5 jaar de wereld over heb gereisd als digital nomad! Met Lady Lawyer help ik ondernemers met het opstellen van hun juridische fundament in begrijpelijke taal. Je kunt daarbij denken aan het opstellen van algemene voorwaarden en privacyverklaringen, maar anderzijds houd ik me ook heel erg bezig met het creëren van bewustzijn omtrent juridische zaken. Het zijn natuurlijk niet de leukste dingen waar je je mee bezig wilt houden bij de start van je onderneming, maar ik zie het echt als fundament van je business. Nu heeft heel de juridische wereld natuurlijk ook een stoffig imago, mijn slogan is dan ook 'Het onbegrijpelijke begrijpelijk maken en het formele informeel'. Ik probeer ondernemers zoveel mogelijk op de hoogte te brengen van hun rechten (en plichten) in Jip & Janneke taal. Ik ben in 2013 afgestudeerd en heb toen eerst een hele tijd in loondienst gewerkt. Dat beviel me ook echt prima, ik had nooit de ambitie om te gaan ondernemen.

In 2015 kreeg mijn toenmalige vriend echter een baan aangeboden in China en hij vroeg me met hem mee te gaan. Ik heb hem natuurlijk eerst heel hard uitgelachen want ik dacht mijn leven hier prima op orde te hebben, maar het ging niet uit mijn hoofd. En toen begon ik steeds meer te denken 'Als ik hier echt gelukkig was, had ik dit niet eens overwogen'. Uiteindelijk heb ik in een week alles hier opgezegd (huis, baan) en ben ik zonder plan met hem meegegaan. De 1,5 jaar die ik in China woonde, heeft me ontzettend laten groeien als persoon. Ik had daar natuurlijk niets dus moest mega inventief zijn. Daar is de ondernemersspirit dan ook ontstaan. Toen we 1,5 jaar later terugkwamen naar Nederland kon ik direct terug naar mijn oude baan in loondienst. Dat heb ik ongeveer 3 weken volgehouden. In januari 2018 schreef ik me officieel in bij de Kamer van Koophandel als Lady Lawyer en sindsdien zou ik het niet anders meer willen! Zo zie je maar dat alles dus echt zo snel kan veranderen."

Je hoeft niet alles al te weten, alleen de volgende stap.

Hoe reageerde jouw omgeving over je ondernemingsplannen?

"Niet super positief, maar dat is vooral omdat niemand in mijn omgeving ondernemer was. Iedereen werkte al x jaar bij zijn 9-5 baantje en het hebben van die zekerheid werd als super belangrijk gezien. Je kunt je voorstellen dat het al ontzettend veel ophef opleverde toen ik ineens naar de andere kant van de wereld ging verhuizen. Hoewel ik daarna dacht dat ze wel wat van me waren gewend, werd het ondernemerschap ook niet direct omarmd, maar ik wist dat dit was wat ik wilde en dat ik het op de een of andere manier wel zou gaan rocken (China was tenslotte ook een super goede keuze geweest waar in beginsel niemand achter stond). In het begin vonden ze het ook allemaal maar spannend.

Hoewel ik een volwassen vrouw van 27 was, vroegen mijn ouders me daadwerkelijk regelmatig om mijn bankrekening te laten zien omdat ze zeker wilden weten dat ik het allemaal wel ging redden. Gelukkig staan ze inmiddels volledig achter me en zijn ze weer helemaal trots. Ik heb ook veel van mijn oude vrienden moeten laten gaan (bij groei hoort nu eenmaal verlies) en heb nu voornamelijk mede-ondernemers in mijn vriendenkring. Super fijn om een omgeving te hebben die het allemaal snapt!"

Hoe verdeel je de balans tussen werk en privé als ondernemer?

"Ja, dat vind ik soms nog wel eens lastig. Ik heb een heel lange tijd slechts 4 uur per dag gewerkt. Zeker toen ik nog digital nomad was, bestond mijn dag uit 's ochtends 2 uurtjes werken, de rest van de dag de toerist uithangen en 's avonds weer 2 uurtjes verder werken. Dat deed ik echter wel 7 dagen per week, dus ik werkte zo'n 25-30 uur per week. Ik redde het daarmee allemaal prima, kon het leven leiden dat ik wilde, maar ik haalde natuurlijk nooit het maximale uit Lady Lawyer. Eind 2019 besloot ik dat in 2020 te willen veranderen. Niet meer zonder vaste basis te leven, maar weer op zoek gaan naar een huisje in Nederland, Lady Lawyer op nummer één te zetten en af en toe gewoon wat kortere reisjes te maken. Nou ja, toen kwam corona natuurlijk om de hoek kijken dus dat was ineens cold turkey afkicken van het reizen. Het gaf me echter wel volledig de tijd om Lady Lawyer inderdaad op één te zetten, allerlei plannen uit te werken en inmiddels maak ik dagen van ruim 10 uur.

Het is even ontzettend wennen natuurlijk, maar de resultaten zijn het op dit moment helemaal waard! Het is nu wel weer even uitzoeken om de balans terug te vinden. Ik ging echt van het ene uiterste naar het andere, maar dat staat voor 2021 op de planning."

Wat betekent succes voor jou?

"Oei, nou daar heb ik dit jaar toevallig ook wat meer bij stil leren staan. Succes is voor mij niet gekoppeld aan een bepaald omzetdoel of iets dergelijks (al is het behalen daarvan zeker een succesmomentje!), maar vooral kunnen doen wat je wil doen op het moment dat je dat wilt!"

Hoe heeft een nederlaag, of tegenslag, je voorbereid op later succes? Heb je een “favoriete tegenslag”?

"Mooie vraag! Privé was dat het einde van mijn laatste relatie, omdat dat er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat ik de wereld over ging reizen en een mega independent woman werd, wat natuurlijk ook weer doorwerkt in je business.

Businesswise moet ik denk toch corona noemen. Ik had natuurlijk mega ambitieuze doelen voor 2020 en die leken heel even volledig in het water te vallen. Ik heb er denk een week of 2, 3 echt last van gehad (ook omdat ik veel voor creatieve ondernemers werk die natuurlijk helemaal zonder opdrachten kwamen te zitten). Ik moet eerlijk zeggen dat er best een paar dagen tussen hebben gezeten dat ik geen zin had om 's ochtends mijn bed uit te komen om iets nuttigs te doen (terwijl ik op Instagram iedereen ineens nieuwe cursussen en dingen zag ontwikkelen - waardoor ik echt mega onzeker werd). Maar na zo'n week of 3 dacht ik 'Nee Shar doe normaal. Jij hebt zelf in de hand wat je hiermee gaat doen!'. Ik ben vanaf dat moment weer keihard aan de slag gegaan. Ik heb vooral gezorgd dat ik zichtbaar bleef en uiteindelijk kwamen de opdrachten dus al snel weer binnenstromen."

Welke gewoonte heeft jouw leven het meest verbeterd in de afgelopen vijf jaar?

"Niet teveel aantrekken van de mening van anderen. Wat je ook doet, ze gaan altijd een mening hebben en altijd over je praten. Evenals: hoe laag je prijzen ook zijn, er zijn altijd mensen die jou te duur vinden. Ik heb in het ondernemerschap heel erg moeten leren dat ik moet doen wat IK goed vind voelen en dan vanzelf de juiste klanten aantrek. Hoewel ik in het begin dus nog heel erg een handje had van mijn tarieven verantwoorden, is het nu gewoon al snel een 'dan denk ik niet dat we de juiste match zijn'. Dit is trouwens ook zo met alles wat andere ondernemers je als tip geven, zoals dat werken met een social media strategie/content planning nu helemaal hip is. Ik heb nog geen seconde content vooruit gepland en haal zo'n 50% van mijn klanten uit Instagram. Je moet echt zelf uitzoeken wat voor jou het beste werkt, dat hoeft niet hetzelfde te zijn als wat voor een ander werkt of hip is."

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou als ondernemer?

"Verschillend dus... Op dit moment werk ik echt heel veel omdat ik bezig ben met het uitwerken van een nieuw programma. Maar op andere dagen begin ik mijn ochtend meestal met een rondje mailbox. Vervolgens ga ik een document opstellen, wat andere dingen doen (zoals sporten) en ik sluit de werkdag dan vaak weer af met een rondje mailbox."

Als je maar 2 uur per week aan je bedrijf mocht werken, wat zou je dan doen?

"Aán je bedrijf, en dus niet ín je bedrijf? Dan is dat voor mij sowieso social media, tips blijven delen, zorgen voor zichtbaarheid. Dat is mijn enige manier van klanten werven dus daar zou ik mee bezig blijven."

Heb je nog advies voor startende ondernemers?

"'Je hoeft niet alles al te weten, alleen de volgende stap', is mijn lievelingsquote geworden. Soms wordt hij in verband gebracht met een ander veel gegeven advies aan starters:

Start before you're ready.

Hoewel ik de achterliggende gedachte snap en je je niet te lang vast moet blijven bijten tot iets perfect is (het zal namelijk nooit perfect zijn), ben ik het er zeker niet altijd mee eens dat je moet starten voor je er klaar voor bent. Denk alleen al aan die juridische documenten. Je kunt je nieuwe online cursus wel vast online gooien, want ja start before you're ready, maar als je dan je algemene voorwaarden nog niet hebt aangepast op je nieuwe online diensten en een conflict ontstaat ben je mooi te laat. Ik ben dus zeker pro een goede voorbereiding boven starten voordat je er klaar voor bent, maar om dat behapbaar te houden vind ik dus dat je niet alles al meteen hoeft te weten. Je hoeft geen 5 jaren plan te hebben, je moet alleen weten wat je volgende stap gaat zijn.

Oh, en een ander advies: zorg dat je je overal een beetje in verdiept (ook dingen die je niet kunt of niet leuk vindt) en weet vervolgens ook wanneer je iets moet uitbesteden. Als het jou teveel tijd en energie kost om iets te doen, is er altijd iemand die dat beter en sneller kan dan jij. Signaleer dat op tijd, maar zorg er dus altijd voor dat je voldoende controle houdt. Als je je boekhouding uit hebt besteed aan een boekhouder, betekent dat niet dat je nooit meer naar je cijfers hoeft te kijken, als je je documenten op laat stellen door een jurist, betekent dat ook niet dat je niet op de hoogte moet zijn van jouw rechten en plichten."

Waar kunnen we meer informatie vinden over jouw onderneming?

"Op mijn website Lady Lawyer en via Instagram.

Ook leuk om te vermelden: Ik heb onlangs een nieuw programma gelanceerd wat nog compleet nieuw is in de juridische wereld en nog bij geen enkele andere jurist te vinden is. In short komt het neer op een 12 weken programma waarin ALLE legal aspecten van het ondernemen aan bod komen. Deelnemers krijgen naast 3 documenten op maat ook 8 masterclasses over diverse juridische onderwerpen zoals wanbetaling, annulering en overmacht (corona), auteursrecht en onderhandelen, zodat zij de documenten niet enkel hebben om het hebben (als moetje zien), maar het als cadeautje zien om hun bedrijf te kunnen én mogen beschermen en dus ook daadwerkelijk begrijpen wat in die documenten staat en welke stappen zij kunnen nemen in geval van een conflict. Inschrijving daarvoor is open tot 27 september en kan via deze link.