Hoe je bedrijfsnaamideeën voor restaurants kunt genereren

Eten is iets waar niemand zonder kan. Daarom is het voor veel ondernemers zo’n goed idee om hun eigen restaurant te starten. Of je nu een doorgewinterde professional bent, student, of een gezin met hongerige magen – iedereen heeft wel een favoriet plekje om te eten in de buurt. En guess what? De restaurantwereld groeit als kool.

Tip: Creëer een mobiel vriendelijk QR menu via Menu Cards.

Laten we deze factcheck eens doornemen.

In de VS alleen al zijn er meer dan een miljoen restaurants. En tegen 2027 wordt verwacht dat er zo’n 16,3 miljoen banen in deze industrie zijn. Dat is een flinke hap uit de arbeidsmarkt. Jaarlijks haalt de restaurantindustrie ook nog eens zo’n 799 miljard dollar binnen. Deze cijfers laten duidelijk zien hoeveel potentieel deze sector heeft. Maar voordat je je bedrijfsplan kunt lanceren, moet je eerst de eerste uitdaging overwinnen: een naam kiezen voor je restaurant.

Een naam is belangrijker dan je denkt. Als je jezelf afvraagt "wat maakt een naam nou echt uit?", denk dan even aan dat citaat van WH Auden: “Eigennamen zijn pure poëzie. En zoals alle poëzie, zijn ze onvertaalbaar.”

Het starten van een eigen zaak kan best intimiderend zijn. En ja, het kiezen van een naam die perfect past bij jouw restaurant kan net zo uitdagend zijn als het creëren van het ultieme menu. Denk eens aan de bekendste namen in de foodwereld: Dunkin' Donuts, Domino's, McDonald's, Zomato, KFC, Food Panda. Wat hebben ze allemaal gemeen? Ze zijn allemaal uniek, makkelijk te onthouden, en blijven hangen. Die naam heeft hen hun eigen merkidentiteit gegeven. Niet alleen worden ze geroemd om hun lekkere aanbod, maar ook om hun naam.

Dus, dat zijn hun namen. Maar hoe ga jij jouw bedrijf noemen? Heb je nog geen idee? Geen stress, we helpen je graag op weg met het bedenken van de perfecte naam voor jouw foodbedrijf.

Hier hebben we een lijst met bedrijfsnaamideeën om je te inspireren:

1. Catchy is de sleutel

Het eerste wat een klant ziet van je merk, is de naam. Het maakt niet uit hoe tof je menukaart eruitziet, als je naam niet pakkend is, zullen klanten snel doorbladeren naar de volgende optie. Maar als je naam wel blijft hangen, onthouden ze je restaurant. Misschien vertellen ze zelfs anderen over je, en voilà: mond-tot-mondreclame voor je zaak.

Tip: Creëer een mobiel vriendelijk QR menu via Menu Cards.

2. Krijg een directe naam

Als je geen catchy naam kunt bedenken voor je restaurant, geen paniek. Je hoeft niet overal te zoeken, maar pak het gewoon simpel en direct aan. Kies een bedrijfsnaam die meteen duidelijk maakt wat je doet of aanbiedt.

Kijk bijvoorbeeld naar de fastfoodketen Burger King uit Florida. Hun naam zegt het al: ze zijn dé koning van hamburgers. Simpel, duidelijk en effectief. Ze hebben hun bedrijfsconcept ook slim verwerkt in hun logo. Het laat zien dat niet alleen een directe naam belangrijk is, maar ook een logo dat helder communiceert wat je aanbiedt. Zorg dus voor een logo dat meteen duidelijk maakt wat je serveert – dat maakt het plaatje compleet.

3. Creëer verzonnen of bedachte namen

Herinner je je nog die hilarische scène uit Avengers: Infinity War tussen Dr. Strange en Peter Parker? Ja, precies deze: "Oh, gebruiken we onze verzonnen namen? Dan ben ik Spiderman." Als je moeite hebt om een directe naam te bedenken, kun je ook een verzonnen naam gebruiken. Hoe? Simpel: combineer twee of drie woorden en creëer een naam die niet in het woordenboek staat. Soms hebben verzonnen namen zelfs nog een betekenis.

Het werkt zo: A+B= Naam of AB+C= Naam.
Kijk maar naar Subway – de fastfoodfranchise. De naam komt van twee woorden: 'Sub' en 'Way'. Simpel en duidelijk, maar toch uniek.

4. Kies een naam op basis van cognitieve vloeiendheid of gemakbedachte naambenadering

Of je nu voor een simpele of creatieve naam gaat, één ding staat vast: een naam die makkelijk is om uit te spreken, is de beste keuze. Volgens psychologen presteren bedrijven met makkelijk uit te spreken namen veel beter op de beurs dan bedrijven met ingewikkelde namen. Dit komt door iets dat 'cognitieve vloeiendheid' heet. Het idee is dat als iets makkelijker te verwerken is, mensen het eerder kiezen. Moeilijke namen roepen juist vermijding op.

Neem Dunkin' Donuts als voorbeeld. Hoewel het een wat langere naam is, is hij simpel en blijft hij hangen. Niet voor niets besloot het bedrijf zich uiteindelijk te hernoemen naar 'Dunkin'. Kort, krachtig, en makkelijk te onthouden.

5. Wees uniek met een unieke naam

Met zoveel restaurants om je heen kan het bedenken van een pakkende naam voor je eetzaak best een uitdaging zijn. Maar je kunt die taak een stuk makkelijker maken door voor een unieke naam te gaan. Hoe? Begin met een lijst van restaurants in je omgeving. Focus vooral op zaken met een vergelijkbare merkidentiteit of een vergelijkbaar menu als het jouwe.

Stel, je wilt Mexicaans eten serveren. Check dan de restaurants die ook Mexicaans eten aanbieden. Als hun namen iets typisch Mexicaans uitstralen, kies jij voor iets anders dat je onderscheidt. Google helpt je ook om te checken of de naam die je in gedachten hebt al bestaat. Zo ja, geen stress, zoek gewoon verder naar iets anders.

Een andere slimme manier om een unieke naam te bedenken, is door alliteratie te gebruiken. Dit werkt door een kernwoord te kiezen, het woordenboek erbij te pakken, en een ander woord te vinden dat hetzelfde begint. Namen die op deze manier ontstaan, hebben vaak een lekker ritme en blijven makkelijk hangen.

Denk aan voorbeelden als Dunkin' Donuts, Brunch Bar, of Pita Pan. Niet alleen je naam, maar ook andere onderdelen van je bedrijf, zoals je logo, moeten uniek zijn. Een grafisch ontwerpbedrijf, zoals Designhill, kan je helpen om een logo te maken dat perfect bij jouw zaak past.

Waarom zou je een logo gebruiken bij het kiezen van een bedrijfsnaam? Dat is misschien de eerste vraag die in je opkomt. Het idee is om een logo te ontwerpen om te checken of de naam die je in gedachten hebt, echt werkt.

Een logo is niet zomaar een plaatje, het is een essentieel onderdeel van de branding van je restaurant. Het versterkt niet alleen je bedrijfsdoelen, maar laat ook zien wat je precies aanbiedt. Bovendien laat het zien waar je merk voor staat.

Dus, wat moet je doen? Kies een geschikt logo voor je restaurant. Dit proces vereist wel zorg en aandacht. Niet iedereen kan zomaar een geweldig logo in elkaar zetten – het is beter om iemand in te schakelen die er echt goed in is. Je kunt een professional inhuren of een freelance ontwerper inschakelen.

Als je kiest voor grafische ontwerpdiensten, ga dan voor een gerenommeerd bedrijf. Zo weet je zeker dat je een logo krijgt dat echt bij je zaak past. Zodra je een paar namen op je lijst hebt, kijk dan welke het beste bij je logo past. Hoe komt de naam eruit te zien op je social media, je uithangbord, banner of website? Kies wat er visueel uitspringt. En vergeet niet om feedback te vragen van anderen!

7. Overweeg het concept

Wat is het concept van je restaurant? Ga je een bakkerij openen, een fastfoodrestaurant, een huisgemaakte eetzaak, een koffiebar, een foodtruck, een bedrijf in voedselverwerking of een pizzabezorger? De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk goed na over wat je wilt doen en kies een naam die daarbij past.

Je concept kan je helpen om een naam te vinden die écht werkt. Soms kan het je zelfs inspireren om van naam te veranderen als je merkt dat de naam niet strookt met wat je wil uitstralen. Stel je voor, je wilt pizza’s verkopen, maar je noemt je zaak 'Dessert Heaven' – dat past natuurlijk niet. Namen als 'Pizza Heaven' of 'Pizza Express' passen veel beter bij wat je doet. Dus blijf trouw aan je concept en laat dat je naamkeuze leiden.

Tip: Creëer een mobiel vriendelijk QR menu via Menu Cards.

8. Vermijd te specifieke namen

Dit betekent dat je namen die gekoppeld zijn aan een locatie of een geografisch gebied beter kunt vermijden. Een naam die te specifiek is, geeft weinig ruimte voor groei. Stel dat je een naam kiest als '77 Lakeside Fresh Food'. Dat klinkt leuk, maar het beperkt je meteen tot die ene plek.

Als je je bedrijf wilt verhuizen of uitbreiden, zou je zelfs je naam moeten veranderen. Kies dus voor een naam die losstaat van één plek en die ruimte laat voor je toekomstplannen.

9. Registreer een domein

Als je eenmaal een naam hebt gekozen, is de volgende stap om een domeinnaam te registreren. Het is belangrijk dat deze hetzelfde is als je bedrijfsnaam. Je bedrijf en domein moeten niet van elkaar verschillen, en het is aan te raden om voor een .com-domein te gaan.

Als de domeinnaam al bezet is, kun je kijken of deze te koop staat of contact opnemen met de eigenaar om te onderhandelen over een redelijke prijs. Vergeet ook niet om je social media-handles veilig te stellen. Je kunt via USPTO controleren of de naam beschikbaar is voor een handelsmerk.

Wanneer alles klaar is, is het tijd om een logo-ontwerper in te schakelen die een passend logo maakt voor je geregistreerde domeinnaam.

10. Gebruik je eigen naam

Het gebruik van een persoonlijke naam is heel gebruikelijk in de restaurantwereld. Het helpt je om een band op te bouwen met je klanten. Je kunt het zelfs persoonlijker maken door je restaurant te vernoemen naar een familielid of vriend. Denk bijvoorbeeld aan namen zoals Papa John's of Mike's Restaurant.

Een andere slimme optie is om het soort keuken dat je aanbiedt in de naam te verwerken. Zo maakt een naam als 'Steakhouse' meteen duidelijk wat je serveert. Dit helpt klanten om in één oogopslag te begrijpen wat ze kunnen verwachten.

11. Kies een verkoopbare naam

Veel bedrijven voegen graag een vleugje humor toe aan hun naam. Hoewel dit grappig kan zijn, moet je oppassen dat je je doelgroep niet afschrikt. Sommige mensen kunnen zulke namen aanstootgevend, ongepast, of gewoon onaantrekkelijk vinden. Dus wees voorzichtig bij het kiezen van een grappige naam.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe de naam eruitziet als je er een URL van maakt. Lange of ingewikkelde namen werken vaak niet goed als website-adres. Houd ook rekening met je marketingstrategie bij het kiezen van een naam. Het moet iets zijn dat goed werkt in al je uitingen en makkelijk te onthouden is.

12. Overweeg persoonlijke tevredenheid

Hoeveel ideeën je ook doorloopt, het belangrijkste is dat de naam die je kiest je écht blij maakt. Je gaat namelijk lang met deze naam leven. Als je iets kiest waar je niet helemaal tevreden mee bent, voelt het al snel als een slechte keuze. Jouw tevredenheid is cruciaal, dus neem de tijd om iets te kiezen waar je trots op bent.

13. Bescherm uw naam onder intellectuele eigendoms- en handelsmerk wetten.

Het kiezen van een naam is nog maar het begin. Het is net zo belangrijk om je naam te beschermen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat anderen er met je idee vandoor gaan of dat je in de problemen komt vanwege schending van een handelsmerk. Controleer de regels rond intellectueel eigendom en handelsmerken en registreer je naam om juridische problemen te vermijden.

Of je nu een nieuw bedrijf opzet of een franchise overneemt, zorg dat je contact opneemt met de handelsmerk- en servicemerkenafdelingen. Als je dat eenmaal geregeld hebt, ben je klaar om je restaurant écht van de grond te krijgen!

Conclusie

De naam die je kiest voor je restaurant vertelt veel over wie je bent en wat je doet. Het is het eerste wat potentiële klanten van je te weten komen. Uniek zijn is belangrijk, maar zorg er ook voor dat de naam makkelijk uit te spreken en te onthouden is. Als mensen je naam niet kunnen uitspreken of opschrijven, kan dat je groei in de weg staan. Kies daarom een naam die simpel en duidelijk is, en die aansluit bij je concept.

Tip: Creëer een mobiel vriendelijk QR menu via Menu Cards.