In dit artikel geven twee reizende yoga leraren je vijf tips om inzicht te geven in hoe je aan de slag kunt gaan als reizende yoga leraar. Daarnaast lees je welke fouten zij maakte zodat jij ze niet hoeft te maken!

1. Social Media

Al voordat we stopten met uitstellen en uiteindelijk besloten om de sprong te wagen, waren we al lid geworden van twee privé Facebook-groepen. Yoga banen over de hele wereld en yoga banen. Zo konden we zien wat er gevraagd werd en op welke bestemmingen.

Wat ons nu opvalt is dat deze gratis groepen ook echt alles aantrekken (veel spam). Er worden een stuk of vijf berichten per dag gepost, maar in het afgelopen jaar zijn we misschien maar vijf serieuze 'banen' tegengekomen. Wat geweldig is aan de Facebook-groepen, is de reactie van Indiase yogadocenten. Indianen reageren vaak, maar door een soort 'verloren in vertaling' zijn deze vaak eerder hilarisch dan serieus.

2. Gespecialiseerde websites

Meer serieuze banen zijn te vinden op een website als Yoga Trade. Dit is een soort Marktplaats waar yogadocenten en yoga-gerelateerde bedrijven elkaar ontmoeten. Beide partijen moeten betalen om lid te worden van de website, zodat er over het algemeen serieuze banen te vinden zijn.

Hoe werkt het?

Als je op een baan wilt reageren, moet je je registreren. Er is een 'gratis lidmaatschap' maar dat geeft je niet meer dan een kans om de 'gemeenschap' te leren kennen. Je ontvangt alleen informatie over de bedrijven waarnaar u zoekt als u een betalend lid bent. Het lidmaatschap kost $24 per jaar of als je het direct opgeeft voor twee jaar betaal je $36.

Yoga Trade is duurder dan bijvoorbeeld Yoga Travel Jobs, maar vele malen beter dus naar onze mening de beste keuze.

3. Yoga CV

Net als in het normale leven is een goede cv een must. Je kunt natuurlijk al je werkervaring kwijt, maar aangezien je voor yoga gaat, hebben we ervoor gekozen om alleen een yoga cv te maken.

Soms wordt je gevraagd om foto's te sturen of een video van een les te maken. We hebben nog geen film gemaakt omdat we er niet zo goed in zijn en het wordt bijna nooit gevraagd.

4. Netwerken

"Het werkt gewoon"

Er zijn zoveel mensen die zitten te wachten tot er iets voorbij komt, slaat nergens op. Je zult moeten werken om aan het werk te gaan. Facebook is een waardevol yoganetwerk waar je veel mensen ontmoet.

5. Blijf langer op één plek

Als je dan klaar bent om je veilige leven los te laten en de wereld in te trekken, dan hoop je natuurlijk dat je in een paradijs zult leven. Je verdient geld met wat je het liefste doet op een prachtig tropisch eiland. Dat is geweldig! We zijn niet erg geslaagd omdat we blindelings naar Gili T gingen met een vaag aanbod.

Wat we snel misten, was het leven tussen gelijkgestemde mensen. Naast het veilige leven van een baan, een huis, een kat en veel zakgeld door yogalessen en massages, hebben we ook een heel netwerk van gelijkgestemde zielen achtergelaten. Collega yogadocenten, thee drinken met trouwe studenten die je soms vertelden hoeveel ze hadden aan die paar spirituele woorden of die verbale aanwijzing om de houding beter te voelen. We realiseerden ons pas op een tropisch eiland hoe belangrijk dat voor ons is.

"Als je op een hemelse plek les gaat geven, kom je vakantiegangers tegen die je maar een of twee keer zien, die soms voor het eerst op een matje staan ​​en na de les vertellen dat dit echt niet voor hen is."

Er zijn plaatsen op de wereld waar yoga levendiger is dan elders. Iedereen kent Bali en Ibiza als dergelijke bestemmingen en onlangs waren we aan de westkant van Koh Phangan waar een actieve yogagemeenschap is. Ben je dus geen 'eenzame wolf' en ga je graag naar gelijkgestemden, probeer dan op zulke plekken aan de slag te gaan.

Langer op één plek blijven is een goed idee, zodat je de tijd kunt nemen om mensen te leren kennen, lessen bij anderen te nemen en eventueel zelf aan de slag te gaan.

Wat zouden we nu anders doen

Welke bestemming zou je zeker willen werken en niet? Zoals gezegd hebben we gemerkt dat reizen naar een plek met de belofte om te blijven niet altijd goed werkt. Zeker als je gevoelig bent voor energie, is niet elke plek de juiste plek voor jou.

Wat heb je nodig?

Veel yogadocenten zullen het ermee eens zijn dat je niet financieel rijk wordt in het geven van yogalessen. Dit is het geval in Nederland en België, maar ook in de rest van de wereld. Sterker nog, er zijn zoveel yogadocenten die ook willen reizen en willen leren dat yogastudio's, yoga-retraites, hotels, surf- en duikscholen etc. alleen vrijwilligerswerk aanbieden.

We hebben inmiddels besloten om alleen als vrijwilliger te werken als het gaat om een ​​non-profit organisatie. Op plaatsen in Thailand, Indonesië en de Filippijnen betalen klanten vaak bijna hetzelfde tarief voor een yogales als in Europa. Het niet betalen van een yogaleraar is meer uitbuiting dan energetische uitwisseling en goed ondernemerschap in zo'n geval.

Dit is onze keuze en dat hoeft niet per se aan u te zijn. Veel yogadocenten die reizen hebben net een lerarenopleiding gevolgd en vinden het prima om aan kamer en bord te werken als ze alleen ervaring kunnen opdoen.

Vraag jezelf dus vooraf af wat je nodig hebt. Als een bed en een maaltijd voldoende zijn: "Ga ervoor!"

Welke bestemming

Een jaar geleden hadden we nog nooit van Gili Trawangan gehoord. Hetzelfde gold voor de Maleisische kustplaats Marang. Gili T bleek een eiland vol dronken jongeren te zijn en Marang ligt in een conservatief islamitisch gebied.

De energie die zulke plaatsen vrijgeven, komt niet overeen met de energie die we nodig hebben. Er is geen waardeoordeel over deze plaatsen, maar je moet jezelf afvragen of dat een plek is waar je les wilt geven.

Wat we hebben gevonden, is dat er meer vraag is naar yoga op plaatsen waar surfen is. Veel surfers zien de voordelen van yoga en als je ooit zelf hebt gesurft, weet je dat je overeenkomsten tegenkomt in houdingen op een surfplank; en dat gaat niet alleen over balans. We kwamen onlangs op plaatsen waar niet werd gesurft maar gedoken. Duikers zijn minder geïnteresseerd in yoga, hoewel we ze veel kunnen leren over goed ademen.

Volledig potentieel

Het leven van je volledige potentieel als mens en yogaleraar. Dit is wat we onszelf en iedereen toestaan, dus of je nu een yogaleraar bent of iets heel anders, je beseft dat je elke dag de keuze hebt om het anders te doen. Ons eerste boekjaar was geen succes en we hebben ook minder gewerkt dan we hadden gewild, maar we hebben veel geleerd van de problemen die we tegenkwamen.