10 tips voor een gezonde co-founder relatie

Je kunt niet helemaal zelf iets van niets maken. Ergens langs de lijn zou je kunnen besluiten dat je krachtiger bent als onderdeel van een team.

10 tips voor een gezonde co-founder relatie

Je kunt niet helemaal zelf iets van niets maken. Ergens langs de lijn zou je kunnen besluiten dat je krachtiger bent als onderdeel van een team. Maar als je wordt getroffen door een reeks onvermijdelijke, onvoorspelbare gebeurtenissen (je financiering begint, je groeit als een lopend vuurtje en je moet onmiddellijk opschalen), zal je teamstructuur dan voldoende rekken en buigen om deze dreigende druk te ondersteunen?

Dus wat zijn de sleutels om deze yin-yang-dynamiek gezond en evenwichtig te houden? Ik heb een stevige lijst met tips samengesteld die zijn gericht op oprichtende co-founders, maar deze kan worden toegepast op elke werkplekcombinatie die je wilt opfrissen, polijsten en verbeteren.

Wil je een co-founders contract template ontvangen?

Download het contract, in het Nederlands en/of Engels.

  1. Blijf gefocust op jouw eigen projecten. Omdat het mede-oprichten van een bedrijf een veelvoud aan verantwoordelijkheden met zich meebrengt, is het gemakkelijk om afgeleid te worden. Er zijn miljoenen problemen die je op elk moment kunt oplossen; je vecht constant om gefocust te blijven. Als het erop aankomt, is er altijd maar één "belangrijkste taak". Trechter je energie en maak je geen zorgen over wat je partner doet - ze hebben het.
  2. Ga je gang en ben het er niet mee eens. Jullie moeten allebei weten dat het oké is om het oneens te zijn. Bij ons bedrijf maken we bekend dat iedereen zijn mening kan geven, ook al is hij tegen die van een oprichter; het is een positieve zaak. De beste bronnen van vindingrijkheid komen uit verschillende meningen.
  3. Vat dingen niet persoonlijk op. Als je het oneens bent over een kwestie, neem het dan aan voor wat het is: een geval van tegengestelde meningen. Een grote bepalende factor voor onze cultuur is dat we de dingen niet persoonlijk opvatten. Meningsverschillen zijn normaal en debat is goed. We hashen it out, nemen beslissingen en gaan verder.
  4. Blijf oplossingsgericht. Als je merkt dat je iets persoonlijks neemt, laat de ander dan weten wat je dwarszit en bespreek een actiegerichte oplossing. Het lijkt eenvoudig genoeg, maar emotioneel versus objectief reageren kan een gemakkelijke val zijn om in te trappen. Werk samen aan concrete oplossingen en ben er klaar mee.
  5. Waardeer constante communicatie. Raak regelmatig de basis aan om uw mede-oprichter op de hoogte te houden. Niets dat je voor jezelf houdt, zal helpen en elk probleem is van belang, dus deel het. Houd die vaste wekelijkse vergadering. Laat de deur draaien. Een plan maken dat niet overdreven gestructureerd aanvoelt, is een kunstvorm. We gaan niet zitten en zeggen: "Laten we communiceren." We bouwen de ruimte om voortdurend open communicatie te bevorderen.
  6. Word persoonlijk en bouw vertrouwen op. Vroeger was het taboe om te veel over je persoonlijke leven op het werk te praten, maar we leven in een tijd waarin privé- en werkleven versmelten. Vorm een ​​echte vriendschap. Ontmoet elkaars families. Gezonde relaties met medeoprichters beginnen met empathie, en het delen van dingen over betekenisvolle gebieden van je leven smeedt een pad naar vertrouwen en respect.
  7. Werk echt samen. Vaak splitsen medeoprichters een lijst met verantwoordelijkheden op, waarbij ze weinig tijd in elkaars werelden doorbrengen. We hebben samen verschillende bedrijfsonderdelen, maar we overlappen elkaar ook actief. Deze balans tussen hands-on en hands-off parallel management helpt ons respect voor elkaars vaardigheden op te bouwen. Door samen te werken, kunnen we apart werken.
  8. Weet wanneer je moet wijken. Flexibiliteit is een noodzakelijke eigenschap, vooral voor collega's zoals mede-oprichters die evenveel wegen. Als je al een tijdje over een bepaald onderwerp debatteert en je krijgt voortdurend tegenstand van je partner of meerdere collega's, wees dan nederig. Geef een beetje als het bedrijf erom vraagt.
  9. Maak tijd voor elkaar buiten het kantoor. Een medeoprichter-relatie is een relatie zoals elke andere, en het besteden van gerichte tijd baant de weg voor een geweldige samenwerking. Ga eten, carpool samen of woon een niet-werkgerelateerd evenement bij. Als jij jouw collega's als waardevolle mensen in jouw leven beschouwt, open je de deur naar de beste soorten werkrelaties die je kunt hebben.
  10. Laat maar lachen. Bij een snelgroeiend bedrijf of start-up is er onvermijdelijk veel druk, en de enorme omvang van de taken moet worden aangevuld met wat luchtigheid. Glimlach, lach en maak grapjes over gekke dingen die gebeuren. Geloof het of niet, dat is wat deze jaren het meest memorabel zal maken.
Maak een co-founders contract voor je bedrijf
Een co-founders contract is een juridisch contract dat de oprichters van een startup aangaan. Het kan alles omvatten, van wie erbij betrokken is tot hoeveel ze hebben bijgedragen aan wat er gebeurt als iemand vertrekt. Het is een juridisch bindend contract.

Onthoud ten slotte dat je geluk hebt dat je hier niet alleen in bent. Er is niets meer lonend dan vroege successen te delen met iemand die net zo hard heeft gewerkt als jij. Bovendien is het hebben van een mede-oprichter gewoon leuker.