Hoe ga je om met faalangst?

Met dit artikel willen we enkele concrete tips en handvatten geven die je als beginnend ondernemer kan gebruiken om je carrière te lanceren, en niet toe te geven aan de angst om te falen.

Hoe ga je om met faalangst?

Hoe je als ondernemer omgaat met faalangst

Op de weg naar succes maakt elke ondernemer fouten. De angst om te falen houdt echter heel veel mensen tegen om het pad van het ondernemerschap te kiezen. En dat is jammer, want door die angst worden veel mooie succesverhalen nooit geschreven.

Met dit artikel willen we enkele concrete tips en handvatten geven die je als beginnend ondernemer kan gebruiken om je carrière te lanceren, en niet toe te geven aan de angst om te falen.

Focus niet op de details

Wanneer je maar pas aan je ondernemerschap begint, is het belangrijk om je niet blind te staren op details. Namelijk één van de grootste fouten die we beginnende of aspirerende ondernemers zien maken, is dat ze willen wachten tot alles perfect in orde is alvorens ze actie ondernemen.

Daarom is het belangrijk om te weten dat het perfecte plan niet bestaat. Je kan nog zo goed een plan uitdokteren en duizendmaal opnieuw omdraaien in je hoofd, maar eens je het tot uitvoering brengt, zal je al snel merken dat je niet op alles voorbereid bent.

Blijf dus niet uitstellen, maar begin er gewoon aan. Heb je een idee, laat het dan niet in een hoekje liggen roesten, maar trek je stoute schoenen aan en zet de stap.

Fail fast, fail forward

Deze spreuk is ontleend aan het gezegde “fail fast, fail often”, wat de laatste jaren bijna uitgegroeid is tot de lijfspreuk van zowat iedere start-up. Of we het daar echt mee eens zijn, laten we in het midden, maar “fail fast, but fail forward”, komt al dichter in de buurt.

Als ondernemer zal je vroeg of laat fouten maken. Het eerste deel, “fail fast”, wil zeggen dat je eigenlijk best snel fouten kan maken, want dan kan je sneller oplossingen bedenken en je zaak verbeteren. Ga dus niet op eierschalen lopen uit angst dat je bij de kleinste misstap je zaak om zeep helpt, maar ga volle gas vooruit en maak die fout.

Maar hier hoort een belangrijke kanttekening bij, en dat is het tweede deel van onze spreuk: “fail forward”. Dit betekent zoveel als: leer uit je fouten. Als er iets misloopt, analyseer dan wat er gebeurd is. Stel jezelf dan deze vragen:

  1. Wat is er exact foutgelopen?
  2. Wat heeft hiertoe de aanleiding gegeven?
  3. Wat kan je doen om het probleem op te lossen? (korte termijn)
  4. Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat het probleem zich niet meer voordoet? (lange termijn)

Doe niet alles alleen

Als je in je eentje aan een nieuw avontuur begint, is dat natuurlijk altijd een beetje eng. Maar je hoeft het ook niet helemaal alleen te doen. Misschien is het wel een goed idee om een zakenpartner te zoeken die jouw idee mee uit de grond kan stampen?

Wanneer je alleen onderneemt, mis je vaak een ander perspectief op de dingen. Er zijn vaak meerdere opties voor een keuze die je maakt, maar op je eentje is het lastig om die allemaal te zien. Hoe meer perspectieven je hebt, hoe meer je risico’s kan afwegen en hoe groter de kans dat je de juiste keuze maakt.

Uiteraard hoef je niet meteen jouw hele business met iemand te delen. Er zijn diverse opties om meerdere ideeën of perspectieven te verkrijgen. Zo kan je werken met freelancers die bepaalde zaken voor je opnemen of je kan een mentor of business coach zoeken die je bijstaat in je keuzes. Maar je hoeft het niet per se zo ver te zoeken, want je hebt ongetwijfeld ook wel vrienden of familie die wat meer ervaring hebben in het ondernemen, en die je met veel plezier helpen.

Wanneer je er toch voor kiest om een echte zakenpartner onder de arm te nemen, spring hier dan voorzichtig mee om. Kies je partner verstandig uit en maak goede afspraken, want het laatste dat je wil, is dat goede vriendschappen verloren gaan over discussies om geld bijvoorbeeld.

Vind de juiste co-founder
Als je overweegt een co-founder te vinden om je te helpen bij het starten van een bedrijf, weet je al dat dit geen gemakkelijke beslissing is. Mensen hebben immers co-founder schap vergeleken met het huwelijk en iedereen weet dat huwelijken veel werk kosten.

Spreek je ambities uit

Om te voorkomen dat je stopt bij het eerste kleine obstakel dat je tegenkomt, kan het helpen om je ambities (letterlijk) uit te spreken. Vertel tegen anderen wat je wil doen of wat je wil bereiken, en het wordt als het ware een ‘verplichting’ om ook actie te ondernemen. Op regelmatige tijdstippen zullen anderen namelijk willen weten hoe het met je idee staat, en je wil natuurlijk niet dat je steeds moet zeggen dat je nog geen stap verder geraakt bent.

Daarnaast kan het goed zijn dat anderen bij het horen van je idee, je kunnen helpen met iets. Misschien kennen zij wel iemand die in het verleden iets vergelijkbaar heeft gedaan, of hebben ze zelf wel verstand van de sector waarin je wil werken. Je ambities uitspreken kan dus niet enkel zorgen voor een regelmatige herinnering om actie te ondernemen, maar het kan ook deuren openen naar nieuwe relaties, advies of andere opportuniteiten.