Tips om als ondernemer om te gaan met moeilijke situaties

In dit artikel nemen we een kijkje naar wat jij kan leren van de mindset van succesvolle ondernemers, om te leren omgaan met tegenslagen op je pad.

Tips om als ondernemer om te gaan met moeilijke situaties

Het leven van entrepreneur is niet voor iedereen weggelegd, want de weg die je als ondernemer aflegt, is zelden of nooit zonder hindernissen. Één van de dingen die echte ondernemers onderscheidt van anderen, is de mindset om de obstakels die ze tegenkomen, te overwinnen en van hun droom werkelijkheid te maken.

In dit artikel nemen we een kijkje naar wat jij kan leren van de mindset van succesvolle ondernemers, om te leren omgaan met tegenslagen op je pad.

Begrijp dat je tegenslagen zal ervaren

Nog te vaak gaan we als mens door het leven alsof er nooit iets ergs zou kunnen gebeuren. Wanneer we dan eens, al dan niet onverwacht, met een tegenslag te maken krijgen, weten we niet hoe we moeten reageren en slaan we misschien zelfs in paniek.

Daarom moet je de eerste stap in het omgaan met tegenslagen eigenlijk al nemen nog voor er überhaupt sprake is van een tegenslag. Je moet als het ware voorbereid zijn op het feit dat niet altijd alles rozengeur en maneschijn zal zijn, en dat je vroeg of laat een obstakel zal ervaren.

Door jezelf hier mentaal op voor te bereiden, kan je paniekreacties voorkomen en zal je sneller en beter kunnen reageren.

Behandel tegenslagen als uitdagingen en leermomenten

Wanneer een obstakel op je pad komt, verwelkom het dan met open armen. Behandel dit obstakel dan niet als iets negatief, maar zie het als een kans om te leren en een uitdaging die je moet overwinnen. Bekijk het als een videospel: aan het eind van een level moet je een baas verslaan en die is altijd het moeilijkst, maar als je erin slaagt, kan jouw personage groeien naar een nieuw niveau. Zo figuurlijk als dat in een videospel is, zo letterlijk is dat in het echte leven.

Investeer in jezelf

Één van de meest waardevolle investeringen die je kan doen, is in je eigen zelfontwikkeling. Vandaag de dag bestaan er diverse manieren om dat te doen: audioboeken, podcasts, fysieke boeken, online cursussen, coaches, … Noem maar op. Het excuus dat je niet de juiste middelen vindt, gaat dus al lang niet meer op.

Door jezelf te verdiepen in onderwerpen zoals o.a. mindfulness, leiderschap, of psychologie, word je meer zelfbewust en leer je veel bij over de manier waarop je zelf reageert in bepaalde situaties. Dit bewustzijn en de technieken die je leert, zullen je de middelen geven om eventuele obstakels te overwinnen.

Als je interesse hebt om een boek te lezen over bijvoorbeeld leiderschap, maar niet goed weet waar te beginnen, lees dan ons artikel over de 20 beste boeken voor ondernemers.

Bouw een team om je heen

Wanneer je jezelf verder ontwikkelt, leer je niet alleen omgaan met moeilijke situaties, maar leer je ook wat je goed kan en wat je niet goed kan. En dat is belangrijk, want succesvolle ondernemers beseffen maar al te goed dat ze niet alles zelf kunnen doen.

Succesvolle ondernemers weten dus heel goed dat hun kennis en vaardigheden beperkt zijn, en zien dat niet als een zwakte. Ze weten maar al te goed wat ze goed kunnen, en besteden andere taken uit of nemen mensen aan om ze voor hen te doen. Zo kunnen zij zich niet alleen focussen op de dingen die ze goed (en graag!) doen, maar creëren ze ook een schaalbare onderneming die kan groeien in de toekomst.

Houd je doel in het achterhoofd

Doelen kunnen heel uiteenlopend zijn. Voor de ene is het iets materialistisch zoals een mooie wagen, voor de ander is het bijvoorbeeld de vrijheid om te reizen en werken tegelijk.

Als ondernemer is een duidelijk geformuleerd doel onmisbaar. Het is niet alleen cruciaal om de juiste keuzes te maken voor je business, maar het houdt je ook recht in moeilijke tijden. Wanneer je perfect weet wat jouw doel is en wat je nodig hebt om het te bereiken, zal je namelijk veel beter bestand zijn tegen obstakels op je weg naar dat doel.

Weet je niet goed hoe je hieraan begint? Lees dan dit artikel over hoe je jouw doelen als ondernemer kan formuleren!

Leer van je fouten

Er bestaat het gezegde dat de enige fout die je kan maken, is om niet te leren uit je fouten. Dat dit zo ongelofelijk cliché klinkt, maakt het niet minder waar. Hoe goed je ook mag beseffen dat niet altijd alles van een leien dakje zal lopen en hoe goed je jezelf er ook op kan voorbereiden, vroeg of laat zal je een fout begaan. Het verschil tussen succes of falen ligt dan in de manier waarop je hiermee omgaat.

Neem je verantwoordelijkheid

Wanneer het toch eens misloopt, neem dan je verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt, uitspraken die je doet en beslissingen die je neemt. Als je kiest voor een leven als ondernemer, moet je bereid zijn om een leider te zijn, zeker in moeilijke situaties.

Het ergste wat je kan doen, is jezelf wegstoppen en met de vinger naar een ander wijzen. Dit creëert niet alleen verdeeldheid in je team, maar geeft ook het verkeerde voorbeeld van hoe het zou moeten.

Neem daarom je verantwoordelijkheid en geef je eigen fouten of tekortkomingen toe als die er zijn. Dit is geen vorm van kwetsbaarheid of zwakte, maar juist een heel menselijk signaal dat iedereen fouten kan maken. Laat daarna ook zien hoe jij hiermee omgaat en wees een voorbeeld voor de rest.

Oefen mindfulness of leer meditatie

Een echte leider is iemand die in een moeilijke situatie de kalmte kan bewaren. Als er snel gehandeld moet worden, zorgt kalmte ervoor dat je alsnog de juiste keuze kan maken.

Je kan jezelf trainen om kalm te reageren in moeilijke situaties met behulp van mindfulness of meditatie. Het is namelijk niet meer dan menselijk om paniekerig te reageren en onrustig te worden in onverwachte of moeilijke situaties. Dat gevoel moet je leren herkennen en als het ware in een kluisje stoppen, en die even aan de kant zetten. Adem een paar keer diep in en uit en focus jezelf op de situatie.