Vind de juiste co-founder

Als je overweegt een co-founder te vinden om je te helpen bij het starten van een bedrijf, weet je al dat dit geen gemakkelijke beslissing is. Mensen hebben immers co-founder schap vergeleken met het huwelijk en iedereen weet dat huwelijken veel werk kosten.

Vind de juiste co-founder

Hoe vind ik de juiste co-founder?

Als je overweegt een co-founder (mede-oprichter) te vinden om je te helpen bij het starten van jouw bedrijf, weet je al dat dit geen gemakkelijke beslissing is. Mensen hebben immers co-founder schap vergeleken met het huwelijk en iedereen weet dat huwelijken veel werk kosten. Toch valt niet te ontkennen dat co-founders en partners een essentieel onderdeel kunnen zijn van een gezonde bedrijfsstrategie. Hier zijn een paar tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste co-founder.

Zoek iemand die jouw visie deelt

Jij gelooft in het kopen van eerlijke handel, jouw co-founder gelooft in goedkoop kopen. Jij gelooft in het serveren van alleen verse, lokale gerechten, jouw co-founder is van mening dat het beter is om voedsel te importeren. Jouw co-founder wil de nieuwste en beste technologie; jij bent tevreden om 5 jaar oude pc's te gebruiken. Dit soort conflicten gaat niet alleen over hoe dingen worden gedaan. Dit zijn conflicten die de kern raken van het merk en de identiteit van de bedrijven die ze beschrijven.

Maak een co-founders contract voor je bedrijf
Een co-founders contract is een juridisch contract dat de oprichters van een startup aangaan. Het kan alles omvatten, van wie erbij betrokken is tot hoeveel ze hebben bijgedragen aan wat er gebeurt als iemand vertrekt. Het is een juridisch bindend contract.

Maak een missie verklaring voor je bedrijf en maak het zo concreet mogelijk. Zoek een co-founder die die visie deelt. Wanneer er vervolgens conflicten opduiken, kunnen jullie teruggaan naar de centrale vraag: 'Past deze handelwijze bij onze missie of niet?' Het ideale doel is dat jullie allebei enthousiast zijn over de richting waar jullie bedrijf naar toe gaat.

Handen

Zoek iemand met wie je kunt communiceren

Je wilt het liefste een co-founder vinden met wie je kunt praten, zelfs als jullie het niet eens zijn. Je kunt het je niet veroorloven om conflicten en wrok te laten opbouwen. Je kunt je ook geen scenario veroorloven waarin beide partners niet op de hoogte zijn van wat er in het bedrijf speelt. Jullie zouden je allebei op je gemak moeten voelen om je mening ten alle tijden te kunnen uiten. Jullie moeten allebei het gevoel hebben dat je een open, respectvolle relatie hebt. Alleen dan zal jullie partnerschap - en het bedrijf dat jullie bouwen - tot bloei komen.

Wat zijn de voordelen van het hebben van een co-founder?
Het kan best fijn zijn om met iemand te sparren over bepaalde onderwerpen. In dat geval is het hebben van een co-founder juist in zijn voordeel. Maar dat is niet het enige voordeel aan het hebben van een co-founder.

Werk niet samen met iemand die net als jij is

ideale geval brengt elke co-founder  iets anders naar de tafel. De ene co-founder heeft misschien 15 jaar ervaring in de branche, terwijl de andere partner veel marketingtalent heeft. Overlappende sterke punten kunnen een twistpunt tussen medeoprichters worden. Ze kunnen uw bedrijf ook de essentiële expertise ontnemen die het nodig heeft om te overleven. Zoek iemand die dingen weet die u niet weet en zoek uit hoe u met die persoon kunt samenwerken. Zoek iemand die uw sterke punten complimenteert.

Man kijkt naar een gebroken spiegel

Zoek iemand met integriteit

Bekijk hoe je potentiële co-founder andere mensen behandelt. Als je potentiële partner bereid is om andere mensen te bedriegen, tegen hen te liegen of hen respectloos te behandelen, dan is hij bereid hetzelfde met jou te doen. Bovendien kan wangedrag van jouw partner je eigen bedrijfsreputatie aantasten. In de zakenwereld is jouw reputatie en jouw integriteit veel meer waard dan de cheques die je kunt schrijven. Als jij en je co-founder een succesvol bedrijf gaan starten, wil je iemand die jouw waarden deelt.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over founders en co-founders

Zoek iemand met een dikke huid

Een groot deel van het zaken doen met een co-founder is het ontwikkelen van een exitstrategie. Je wilt geen partner die beledigd zal zijn door de gedachte dat je niet voor altijd bij hem wilt blijven. Dit geldt vooral als jullie het partnerschap als springplank gebruiken voor 100% eigendom van jullie eigen bedrijf of locatie, of als jullie visie is om een deel van het bedrijf in de toekomst te verkopen om winst te maken.

Wil je een co-founders contract template ontvangen?

Download het contract, in het Nederlands en/of Engels.