Waarom je moet leren "nee" te zeggen

Leren om ‘nee’ te zeggen in de juiste situaties, is een cruciale skill die elke ondernemer moet bezitten. In dit artikel leren we je begrijpen waarom het zo moeilijk is om nee te zeggen, wat de voordelen ervan zijn en hoe je het zelf kan toepassen zonder jezelf schuldig te voelen.

Waarom je moet leren "nee" te zeggen

Leren om ‘nee’ te zeggen in de juiste situaties, is een cruciale skill die elke ondernemer moet bezitten. In dit artikel leren we je begrijpen waarom het zo moeilijk is om nee te zeggen, wat de voordelen ervan zijn en hoe je het zelf kan toepassen zonder jezelf schuldig te voelen.

Waarom is het zo moeilijk om nee te zeggen?

We zijn allemaal opgevoed vanuit het idee dat we moeten zorgen voor harmonie. Dat is een mooi idee, maar zorgt wel voor een mindset die het ons later moeilijk maakt om in te schatten wanneer het oké is om ‘nee’ te zeggen. Laat staan dat we in onze jeugdjaren überhaupt leren hoe we ‘nee’ kunnen zeggen.

We willen van nature uit anderen niet kwetsen of tegen de schenen schoppen, zeker niet wanneer het gaat om collega’s of vrienden. We zijn bang dat wanneer we ‘nee’ zouden zeggen, we hen teleurstellen en onze relatie met hen erop achteruit gaat.

Eens we beseffen dat dit niet het geval is en dat het in sommige gevallen zelfs beter is om ‘nee’ te zeggen, des te sneller je zal zien welke voordelen dit oplevert.

Het is beter voor je gezondheid

Wanneer je altijd ‘ja’ zegt, zullen de prioriteiten van anderen het grootste deel van je tijd opslorpen. Bij wijze van spreken zullen anderen dus je leven gaan bepalen, niet jij.

In dat geval wordt het heel moeilijk om voldoende energie te geven aan je eigen prioriteiten. Je zal niet alleen constant bezet zijn wat kan leiden tot hevige stress, maar je zal ook gewoon geen tijd meer hebben om te doen waar je voldoening uit haalt of gelukkig van wordt.

‘Nee’ zeggen in de juiste situaties, is dus beter voor je eigen gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Geef daarom dus je eigen prioriteiten voorrang en je haalt meer uit het leven.

Je krijgt meer respect

Door ‘nee’ te zeggen, toon je anderen dat je jezelf respecteert en dat je goed weet waar je mee bezig bent. Dit zal jouw status verhogen en je zal daarom ook meer respect krijgen van anderen.

Maar ‘nee’ zeggen is ook een vorm van respect naar anderen toe. Wanneer je altijd ‘ja’ zegt, zal je met zoveel dingen bezig zijn en misschien ook bepaalde dingen tegen je zin doen, dat je niet altijd met volle overtuiging kan doen wat er van je gevraagd wordt. Hierdoor zal je misschien half werk leveren wat niet volgens de verwachting van de ander is. Door enkel ‘ja’ te zeggen tegen zaken waar je echt voor kan en wil gaan, zal je een beter resultaat kunnen leveren. Je respecteert dus de vraag van de ander, maar zal ook weer meer respect terug krijgen voor je werk.

Het is beter voor je business

Altijd maar ‘ja’ zeggen, kan je dus afleiden van je eigen pad. Op ons blog hebben we al vaker gesproken over het belang van een goede focus, want dat zorgt er namelijk voor dat je recht op jouw doel af kan gaan.

Denk aan het advies van de beroemde ondernemer Peter Thiel, mede-oprichter van PayPal: “Vraag jezelf af waarom je jouw 10-jarenplan niet in 6 maanden kan bereiken.” Door deze denkoefening te maken, ontdek je snel welke dingen je nu doet, die je niet helpen bij het bereiken van je eigen doelstellingen. Je zal hierdoor ontdekken tegen welke zaken je nu ‘ja’ zegt, die eigenlijk helemaal niet relevant zijn voor jou.

Wie zijn de Founders van deze grote succesvolle bedrijven?
Apple, Facebook en Microsoft, maar ook McDonalds en Netflix: wat hebben al deze bedrijven met elkaar overeen? Het zijn stuk voor stuk grote bedrijven die ontzettend veel opleveren elk jaar. Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe deze succesvolle bedrijven eigenlijk zijn gestart.

Hoe je ‘nee’ zegt zonder negatieve gevolgen

Omdat we het nooit expliciet geleerd hebben, is het voor velen moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Zo pak je dat aan:

  1. Controleer of je echt begrijpt wat er van je gevraagd wordt. Vraag aan de ander om duidelijk uit te leggen wat ze exact verwachten en stel extra vragen als het nodig is.
  2. Leg uit waarom je ‘nee’ zegt. Zeg dus niet zomaar ‘nee’, maar geef de ander een heldere uitleg waarom je dat zegt. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zou je graag helpen, maar op dit moment kan ik dat niet, OMDAT ik niet voldoende (tijd/kennis/middelen/...) heb om de opdracht volgens jouw verwachtingen af te leveren.”
  3. Controleer of de andere persoon je begrijpt. In dit geval kan je bijvoorbeeld zeggen: “Hopelijk begrijp je waarom ik op dit moment hier niet bij kan helpen?” Wacht eventueel zijn of haar reactie af om verdere toelichting te geven of samen een alternatief te zoeken.

Conclusie: ‘Nee’ zeggen is eigenlijk ook ‘ja’ zeggen

Door ‘nee’ te zeggen in sommige gevallen, zeg je eigenlijk ‘ja’ tegen andere kansen. Dit zouden de kansen moeten zijn die jou of je business het meest vooruit helpen en waar jouw prioriteiten dus liggen. Wanneer je het moeilijk hebt om dingen af te wijzen, kan deze mindset je daarbij helpen, zodat je jezelf niet schuldig gaat voelen.