10 lessen van de grootste criminele ondernemers uit de geschiedenis

Veel criminelen zijn ook ondernemers. Ze werken in een aantal van de meest competitieve en hogedruk bedrijven waar de kansen op winst immens zijn, maar dat geldt ook voor de risico's.

10 lessen van de grootste criminele ondernemers uit de geschiedenis

Veel criminelen zijn ook ondernemers. Ze werken in de meest competitieve bedrijven waar de kansen op winst immens zijn, maar dat geldt ook voor de risico's. Dus wat kunnen we leren van deze gewaagde, gewetenloze individuen die tot het uiterste gaan om geld te verdienen? Mensen die zich niet laten belemmeren door morele of wettelijke beperkingen. In deze lijst kiezen we 10 van de grootste criminele ondernemers in de geschiedenis en identificeren we een zakelijke les die elk van hen ons kan bieden.

Charles "Lucky" Luciano

Charles "Lucky" Luciano - Bouw een team

Ooit gehoord van de maffia? Natuurlijk heb je dat. Charles Luciano is de man die het van een in Sicilië gevestigd misdaadsyndicaat naar een multinationale onderneming bracht die jarenlang een enorme invloed had in de VS.

Hoe heeft hij het gedaan? Hij kreeg mensen aan het werk als onderdeel van een team en samen te werken. In plaats van dat er veel kleine criminele activiteiten plaatsvinden tussen ongelijksoortige groepen, voegde hij de hiërarchie en structuur van de Siciliaanse maffia toe aan Italiaans-Amerikaanse bendes in de VS. Dit vergrootte hun macht en invloed en maakte de maffia misschien wel de machtigste criminele organisatie van de 20e eeuw.

Sir Francis Drake

Sir Francis Drake - Je kunt niet iedereen tevreden houden

Sir Francis Drake heerste over de zeeën tijdens de 16e eeuw en was buitengewoon bedreven in het aanvallen van schepen en het stelen van hun lading. Zijn heldendaden waren legendarisch en hij zou regelmatig een deel van zijn beloning delen met de Britse regering. Dit maakte hem tot een held voor de Britten, maar hij werd door de Spanjaarden beschouwd als een lafhartige piraat van wiens schepen hij vaak stalen.

In Spanje stond hij bekend als El Draque en er was een bedrag van $4 miljoen dollar (in het geld van vandaag) als beloning voor zijn gevangenneming. Ondertussen was zijn populariteit in Groot-Brittannië zo groot dat hij werd geridderd en burgemeester van Plymouth werd. Dit verhaal laat maar zien dat je niet iedereen hoeft te plezieren om een ​​succes te worden.

Charles Ponzi

Charles Ponzi - Concentreer je op hoe jouw klant hiervan zal profiteren ... en lever het dan!

In de jaren '20 deed Charles Ponzi mensen een aanbod dat ze moeilijk konden weigeren... enorme investeringsopbrengsten zonder echt werk. Het bod dat Ponzi had opgezet, was gebaseerd op een maas in de wet die hij had opgemerkt bij het kopen en verkopen van postzegels die, als ze werden misbruikt, een rendement van ongeveer 400% konden opleveren. Het probleem was dat Ponzi deze maas in de wet alleen op vrij kleine schaal kon exploiteren. Maar hij had veel grotere ambities.

Dus wat deed hij? Hij verkocht de investeringsmogelijkheid aan duizenden mensen en gebruikte het geld dat hij van nieuwe klanten ontving om de vorige af te betalen. Er zijn eigenlijk geen legitieme investeringen gedaan. Het werkte allemaal een tijdje en op zijn hoogtepunt verdiende Ponzi's plan hem minstens $250.000 per dag. Maar de zwendel was afhankelijk van een steeds groter aantal mensen dat investeerde om te voorkomen dat de hele zaak implodeerde. Uiteindelijk stortte het allemaal in. Ponzi maakte een vlucht en nam de enorme hoeveelheden geld die mensen bij hem hadden geïnvesteerd, maar werd betrapt en veroordeeld tot gevangenisstraf.

De zwendel die Ponzi ontwikkelde, werd later naar hem vernoemd en bestaat nog steeds tot op de dag van vandaag. Bernard Madoff werd bijvoorbeeld onlangs betrapt op het plegen van de grootste financiële fraude in de geschiedenis van de VS met behulp van een Ponzi-regeling.

Ponzi had het half goed met zijn bedrijf. Hij concentreerde zich op het creëren van een aantrekkelijk aanbod dat klanten moeilijk zouden kunnen weigeren en kon daardoor duizenden klanten aantrekken. Waar hij het mis ging, was dat hij geen legitiem plan had om zijn beloften na te komen. De les uit dit verhaal is dus gericht op hoe uw bedrijf uw klanten ten goede komt, maar ook hoe u die beloften duurzaam kunt nakomen!

George Parker

George Parker - De wereld is vol nichemarkten.

George Parker, die eind 1800 en begin 1900 in New York woonde, vond een nogal bizarre en gedurfde nichemarkt. Hij begon de oriëntatiepunten van New York te verkopen aan onwetende toeristen! Ja, je leest het goed... hij zou uitgebreide verhalen en nep documenten ontwikkelen om mensen ervan te overtuigen dat oriëntatiepunten zoals Brooklyn Bridge te koop waren.

Brooklyn Bridge was een van zijn favoriete herkenningspunten om te verkopen omdat hij klanten kon overtuigen dat het een geweldige investering was en dat ze een tolhuisje op de brug konden opzetten om geld te gaan verdienen. New Yorkse agenten hadden toen de vrij regelmatige taak om mensen op de brug te stoppen terwijl ze probeerden het verkeer tegen te houden en chauffeurs aan te rekenen om de brug over te steken. De politie zou uitleggen dat ze niet de eigenaar waren van de brug en in feite waren opgelicht.

Dit is een behoorlijk verrassend verhaal en een buitengewoon brutale misdaad die ze hebben begaan. Parker werd uiteindelijk betrapt en bracht de laatste 8 jaar van zijn leven door in de gevangenis, maar een leerpunt dat echt zou moeten opvallen in het verhaal van Parker is dat de wereld vol gekke nichemarkten is. Wie had gedacht dat er een nichebedrijf was om bezienswaardigheden van New York aan goedgelovige toeristen te verkopen!

Eduardo de Valfierno

Eduardo de Valfierno - Bij zaken doen draait alles om het creëren van waarde

De Argentijnse oplichter Eduardo de Valfierno was een sluwe kerel. In de vroege jaren 1900 huurde hij een deskundige kunstvervalser in om verschillende vervalsingen van de Mona Lisa te produceren met het plan om ze over de hele wereld te verkopen en enorme winsten te maken. Maar wie zou er geïnteresseerd zijn in het kopen van deze nep schilderijen en ze zouden toch niet zoveel waard zijn? Dat was waar het tweede deel van Valfierno's slinkse plan in het spel kwam. Nadat hij een aantal zeer professioneel uitziende namaakproducten had laten maken, huurde hij vervolgens verschillende mannen in om het originele schilderij uit het Louvre in Parijs te stelen. Een van de museummedewerkers heeft deze ongelooflijk gewaagde stunt bereikt door het schilderij simpelweg onder een jas te verstoppen en het gebouw uit te lopen!

In afwachting van de enorme furore die zou ontstaan ​​als de Mona Lisa eenmaal was gestolen, had Valfierno van tevoren kopers geregeld en zijn namaakproducten naar geheime locaties over de hele wereld verzonden. Dit betekende dat hij in staat was om te voorkomen dat de namaakproducten door de douane zouden gaan terwijl iedereen alert was. Valfierno verkocht vervolgens al zijn vervalsingen aan rijke kopers en elke koper geloofde dat ze het origineel kochten.

Valfierno wist wijselijk dat het originele schilderij het beste met rust kon worden gelaten, dus liet de man die het had gestolen het houden. Uiteindelijk probeerde de dief het origineel te verkopen en werd hij gepakt. Het schilderij werd vervolgens teruggegeven aan het Louvre en Valfierno ontsnapte zonder schokken, samen met een serieuze winst!

Joaquín Guzmán

Joaquín Guzmán - Vaak zijn de eenvoudigste ideeën de beste

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft Joaquín Guzmán onlangs omschreven als de machtigste drugshandelaar ter wereld. Hij heeft innovatieve managementmethoden ontwikkeld, zoals het betalen van drugshandelaren in plaats van contant geld om hen te helpen hun eigen activiteiten te ontwikkelen en zich als franchisenemers te gedragen. Hij heeft nieuwe opkomende trends in de vraag naar drugs opgemerkt, zoals methamfetamine, en heeft kostenbesparende technieken ontwikkeld, zoals het kweken van marihuana-velden in de VS in plaats van te importeren. Maar zijn meest indrukwekkende prestatie is ook een van zijn eenvoudigste. Als je grote hoeveelheden drugs van Mexico naar de VS wilt krijgen, wat doet je dan? Je bouwt een enorme tunnel!

Het is dit eenvoudige idee dat een groot deel van het succes van Guzman heeft gedreven. Hij huurde een architect in en gaf opdracht voor het graven van een tunnel helemaal van een verborgen locatie in Mexico naar een pakhuis ergens in de VS. Wat een goed idee. En het laat alleen maar zien dat enkele van de eenvoudigste ideeën echt de beste zijn!

Frank Lucas

Frank Lucas - Houd de kosten laag

In de jaren zeventig was Frank Lucas een Afrikaans-Amerikaanse hustler die probeerde het te redden in een criminele onderwereld die werd gedomineerd door de Italiaans-Amerikaanse maffia. Als hij het zou redden als drugshandelaar in de hoofdklasse, moest hij zijn kosten laag kunnen houden en de concurrentie ondermijnen.

Op het moment dat Lucas aan zijn drugshandel werkte, voerden de VS een lange en bloedige oorlog met Vietnam. Een land, zo gebeurde het, waar heroïne veel goedkoper kon worden gekocht dan in de VS. Lucas zag een kans en profiteerde van contacten die in de oorlog vochten om drugs rechtstreeks uit Zuidoost-Azië te kopen en ze vervolgens terug naar de VS te smokkelen. Lucas beweert zelfs de doodskisten van dode militairen te hebben gebruikt als een gruwelijke maar ingenieuze manier om zijn voorraden ongemerkt de VS binnen te smokkelen.

Door tussenpersonen over te slaan en zijn voorraden rechtstreeks bij de bron te kopen, kon Lucas de concurrentie ondermijnen en een groot succes worden in de drugswereld. Lucas verdiende miljoenen dollars, maar het was juist dit succes dat hem uiteindelijk tot een doelwit maakte om achter de tralies te worden gezet en leidde tot zijn ondergang.

De langdurige misdaad loont niet omdat Lucas vele jaren in de gevangenis heeft gezeten, maar zijn verhaal laat wel zien dat je succes kunt hebben in het bedrijfsleven door jezelf een concurrentievoordeel te geven en het gebruik van tussenpersonen te vermijden als het gaat om het inkopen van je product. Om dit punt te relateren aan de bekendere wereld van online bloggen, is het succes van Lucas bijvoorbeeld vergelijkbaar met het creëren van je eigen product om te verkopen in plaats van als affiliate marketeer voor iemand anders op te treden. Als je jouw eigen hoogwaardige producten kunt maken, krijg je een groter deel van de winst.

Frank Abagnale

Frank Abagnale - Positioneer jezelf als een expert

Abagnale is een expert in de fraude die jarenlang heeft geleefd van vervalste cheques en gratis de wereld rondreisde. Hij wist het vertrouwen en de medewerking van mensen te winnen door zich als expert te positioneren. Hij kreeg bijvoorbeeld gratis vluchten door te beweren dat hij piloot was en het vertrouwen en respect van mensen zou winnen door te beweren dokter te zijn.

Abagnale werd uiteindelijk gepakt en bracht 5 jaar in de gevangenis door. Hij begon zich toen eindelijk te presenteren als een expert in iets waar hij echt een expert was in… financiële fraude. Abagnale kreeg voortijdig de gevangenis uit in ruil voor het helpen van de Amerikaanse federale autoriteiten bij het opsporen van fraude. Dit leidde ertoe dat Abagnale een miljoenenbedrijf oprichtte als fraude consulent en hij heeft nu zijn legitieme winst uit dit bedrijf gebruikt om de mensen terug te betalen die hij in het verleden heeft opgelicht.

Tip: Lees meer over Frank zijn verhaal in het boek "Catch me if you can"

Meyer Lansky

Meyer Lansky - Netwerk voor succes

De Russisch-Amerikaan Meyer Lansky zette vanaf de jaren dertig een formidabel illegaal gok-imperium op in Amerika en was op zichzelf al een succes. Maar hij was in staat om zijn verdiensten naar een hoger niveau te tillen door te netwerken en nauwe banden op te bouwen met de maffia. Zijn nauwe banden met de maffia gaven hem toegang tot nieuwe zakelijke kansen en hij werd bekend als de "Mob's Accountant".

Op het moment van zijn dood in 1983 schatte de FBI dat hij honderden miljoenen aan verborgen bankrekeningen had en hij was zo'n dwingende crimineel dat verschillende film gangsters op hem gebaseerd zouden zijn, waaronder Michael Corleone in The Godfather. Lansky was een bekwaam crimineel maar ook een bekwaam netwerker en het waren zijn netwerkvaardigheden die hem toegang gaven tot grotere kansen op winst en succes.

George Greenhalgh

George Greenhalgh - Je bent nooit te oud

George Greenhalgh had de leiding over de verkoop van de "Garden Shed Gang" die bestond uit George, zijn vrouw en zijn zoon. Samen produceren ze vervalsingen van waardevolle kunstwerken en slaagde ze erin musea en verzamelaars voor de gek te houden door meer dan een miljoen dollar aan hun werk uit te geven voordat ze uiteindelijk werden gepakt.

Niet slecht voor een 82-jarige die in een stadsflat in Bolton, VK woont en opereert vanuit een tuinhuis. Dit verhaal laat zien dat je nooit te oud bent om iets te proberen… maar begin misschien gewoon met een blog in plaats van te proberen de kunstwereld voor miljoenen dollars te bedriegen.

Dus daar heb je het

10 criminele ondernemers en 10 zakelijke lessen. Door hun extreme manieren om geld te verdienen, voelt het starten van een legitiem bedrijf in vergelijking daarmee als een eenvoudige taak. Als je bijvoorbeeld een blog start of een informatieproduct maakt, zal niemand je neerschieten of je opsluiten en hoef je geen gewelddadige gangster of deskundige oplichter te zijn. Dus neem de lessen die deze criminele ondernemers te bieden hebben, maar misschien is het het beste als je niet probeert om zelf een internationale oplichter, piraat of drugshandelaar te worden!

8 New age business ideeën
Je hoeft niet met je hoofd tegen een muur te slaan in de hoop dat er een goed idee uitkomt. Er zijn veel ideeën voor mensen van alle niveaus van ervaring en interesse die een bewezen staat van dienst hebben.

Extra info:

Zijn ondernemers en criminelen uit hetzelfde hout gesneden? Er zijn aanwijzingen dat het antwoord ja is

In een paper met de titel 'Drug dealing and legitimate self-employment' laat econoom Rob Fairlie een statistisch verband zien tussen het zijn van een drugsdealer in de tienerleeftijd en het zelfstandig zijn als volwassene die niet kan worden verklaard door opsluiting, onderwijs, kapitaal of andere structurele factoren die degenen die drugs deelden uit de beroepsbevolking zouden kunnen drijven. Fairlie's argument is dat dezelfde kenmerken van mensen die ertoe leiden dat ze zelfstandig ondernemer worden als volwassenen, er ook toe leiden dat ze als tieners drugs gaan gebruiken.

Een omvangrijke psychologische en sociologische literatuur toont ook aan dat attributen als een verlangen naar onafhankelijkheid en autonomie en de bereidheid om regels en conventies te negeren, ertoe leiden dat mensen zowel criminele activiteiten ontplooien als een bedrijf beginnen.

En veel bewijs toont aan dat mensen vaak voor zichzelf zaken gaan doen als wat ze kunnen verdienen aan loondienst laag is. Sommige onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met een laagbetaalde baan het starten van een eigen legale onderneming als een goed alternatief voor die banen zien. Andere onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met lage lonen het starten van hun eigen illegale bedrijf als een goed alternatief voor die banen zien.

Bijna 20 jaar geleden schreef William Baumol, een econoom aan de NYU, een zeer provocerend artikel genaamd "Ondernemerschap: productief, onproductief en destructief", waarin hij stelde dat een bepaald deel van de bevolking de vaardigheden en voorkeuren heeft om ondernemer te worden. Het aantal mensen dat een productieve onderneming start, hangt sterk af van de prikkels die de samenleving creëert om ondernemerschap productief te maken. Op plaatsen waar de prikkels voor productief ondernemerschap niet erg goed zijn, wenden mensen met de wens en het talent om ondernemer te worden vaak de criminaliteit aan.

Als professor Baumol gelijk heeft, dan moeten beleidsmakers goed nadenken over hoe ze meer ondernemerschap stimuleren. Het vergroten van het aantal productieve ondernemers kan sterk afhangen van het creëren van betere prikkels voor mensen met ondernemers voorkeuren en talent om productieve ondernemers te worden in plaats van zich te wenden tot een leven vol misdaad.

Dit doet me afvragen hoeveel bendeleiders, drugsdealers en maffia-kingpins in de gevangenis ondernemers kunnen zijn die het volgende nieuwe, nieuwe ding doen als ze de juiste prikkels hadden gekregen.