9 tips om je focus te verbeteren als ondernemer

Een goede focus is waardevol voor elke ondernemer. Met deze 9 tips voor focus is elke dag een productieve dag!

9 tips om je focus te verbeteren als ondernemer

We kennen allemaal wel de dagen waarop onze focus wat minder is. Als ondernemer is dat jammer, want je hebt ongetwijfeld een drukke agenda en je tijd is kostbaar.

Of het nu een gevolg is van afleidingen, vermoeidheid of iets anders, je focus verliezen als founder is niet goed voor je zaak.

Maar enkele kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen al een groot verschil maken. Dit zijn onze beste tips om je focus te verbeteren.

Bereid ’s avonds je volgende dag voor

De mentale energie die je op een dag beschikbaar hebt, is beperkt. Elke beslissing die we op een dag maken, hoe groot of hoe klein deze ook mag zijn, neemt een stukje mentale energie weg. Grote beslissingen wegen natuurlijk zwaarder door dan kleine.

Je begint elke dag met een fris hoofd. Hoe jammer zou het dan zijn als je al mentale energie moet opgeven bij de eerste dingen die je die dag moet doen? Kleren kiezen, ontbijt kiezen, wat ga je vanmiddag eten, enzovoort. Dat zijn keuzes die velen maken in het eerste half uur dat ze wakker zijn, en waarmee je energie verspilt.

Bereid je dag op voorhand voor. Zet eten in de koelkast en leg je kleren klaar. Dat maakt niet allen je ochtend, maar ook de rest van de dag een stuk gemakkelijker.

Maak een planning

Een planning maken bij het begin van de dag, heeft meerdere voordelen. Zo kan je ervoor zorgen dat je met zekerheid alle belangrijke taken die dag, ook daadwerkelijk afgewerkt krijgt. Daarnaast voorkom je ‘dode momenten’, met andere woorden momenten waarop je niet goed weet wat te doen, dus maar wat nutteloos door je mailbox begint te scrollen of Instagram opent.

Een planning zorgt er dus voor dat je gestructureerd, efficiënt en doelgericht werkt en aan het eind van de dag met een goed gevoel naar huis kan gaan, want denk erom: “Being busy doesn’t mean being productive.”

Doe de moeilijkste dingen eerst

“Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day.” Deze quote van schrijver Mark Twain illustreert dat je dag er alleen maar makkelijker op wordt als je de moeilijkste of vervelendste taak van de dag als eerste aanpakt.

Daarnaast heb je voor de middag nog heel wat energie en ben je mentaal nog niet zo zwaar belast. Dat is dus een uitstekend moment om diep te kunnen nadenken en belangrijke beslissingen te nemen. Jeff Bezos, de CEO van Amazon, zweert er bijvoorbeeld bij om belangrijke beslissingen voor 10:30 te nemen.

Schakel afleidingen zoveel mogelijk uit

23 minuten en 15 seconden. Zo lang duurt het voor je terug op hetzelfde concentratieniveau bent wanneer je tijdens het werken afgeleid wordt.

Het grootste deel van onze afleiding komt natuurlijk van onze smartphone. Daarom is het een goed idee om je telefoon uit te schakelen of in een andere ruimte te leggen tijdens momenten waarop je productief wil werken.

Tegenwoordig bestaan er ook heel wat apps die je kunnen helpen om geconcentreerd te blijven. Er zijn apps die je telefoon blokkeren voor een bepaalde tijd, bepaalde websites blokkeren in je browser, apps uitschakelen, enzovoort. Zo kan je bijvoorbeeld nog wel gebeld worden, maar niet meer willekeurig door Instagram beginnen scrollen.

Neem op tijd een pauze

Ons lichaam is niet gemaakt om continu op volle kracht te draaien. Net zoals de motor van een wagen, hebben we soms even tijd nodig om wat af te koelen en weer volledig op krachten te komen.

Plan daarom je pauzes strategisch in doorheen de dag. Wetenschappers hebben ontdekt dat de mensen gemiddeld het meest productief zijn als ze in blokken werken van 52 minuten, en daarna 17 minuten pauze nemen. Er bestaat zelfs een app, “52-17” genaamd, die deze tijdspannes voor je kan timen.

Als je een kantoorjob hebt, blijf dan tijdens je pauze niet naar je scherm staren. Probeer wat rond te wandelen of een beetje frisse lucht te krijgen, om je hoofd opnieuw leeg te maken.

Focus op één ding tegelijk

Multitasking is in het verleden uitvoerig onderzocht en het is intussen ook bewezen dat het menselijk brein niet gemaakt is om te multitasken. Meerdere dingen tegelijk doen hakt namelijk sterk in op je productiviteit en op termijn zelfs op je mentale gezondheid.

Concentreer je daarom altijd op één taak. Je kan zelf kiezen of je hier een bepaalde tijd aan spendeert, of eraan werkt tot ze volledig klaar is. Sommigen kiezen er zelfs voor om hun hele dagen te wijden aan één type taak. Bijvoorbeeld: maandag is voor marketing, dinsdag voor klantenbezoeken, enzovoort. Dit is natuurlijk afhankelijk van persoon tot persoon, dus experimenteer hiermee tot je een systeem hebt gevonden dat bij je past.

Ben je er toch 100% van overtuigd dat jij wel kan multitasken? Dan heb je waarschijnlijk de kracht van je op één ding tegelijk te focussen, nog niet ervaren. Probeer het een keertje uit!

Houd je doelen voor ogen

Als ondernemer weet je hoe belangrijk het is om doelen te hebben in je carrière. Een belangrijke reden om duidelijke doelen te hebben, is dat ze je helpen om door te zetten op momenten waarop je het moeilijk hebt. Ben je even de motivatie kwijt? Denk dan terug aan de reden waarom je begon, of wat je ultieme doel is. Vaak geeft dat een boost van nieuwe energie.

Een goede tip is om je doelen visueel te maken en deze in je kantoor te bewaren. Is je ultieme doel bijvoorbeeld om een bepaald type auto te kopen? Haal een miniatuurversie, een foto of een poster ervan in huis, en zet die op je bureau.

Documenteer je dagen

Meten is weten. Dat is niet alleen een waarheid in de bouw, maar ook in de zakelijke wereld. Als ondernemer kan je dat doen door je dagen te documenteren. Schrijf tijdens of aan het einde van de dag op wat je hebt gedaan, hoe je dag eruit zag en hoe je je voelde. Wanneer je je niet goed in je vel voelt, kan je terugbladeren in je ‘dagboek’ en kan je misschien patronen vinden in wat je gegeten hebt, hoeveel uren slaap je hebt gehad of hoeveel zware afspraken je hebt gedaan op een dag. Als jij kan meten hoe je dagen eruit zien, kan je zo ontdekken wat voor jou werkt en wat niet.

Werk aan je fysieke gezondheid

Tijdens het sporten komen stoffen zoals dopamine en serotonine vrij in ons brein. Dit zijn neurotransmitters die een impact hebben op geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Daarnaast verlaagt lichamelijke beweging ook de hoeveelheid cortisol in ons lichaam, een hormoon dat ook wel eens het “stresshormoon” wordt genoemd.

Het is dus niet zomaar dat je mensen weleens hoort zeggen dat het deugd doet om te sporten na een lange dag hard werken. Om dezelfde reden kan het overigens ook heel stimulerend werken om te sporten in de ochtend.