Bekende ondernemers en hun routines: zo blijven zij productief

Wat zijn de overeenkomsten tussen Mark Zuckerberg, Richard Branson en Jeff Bezos? Het zijn drie mannen die allemaal ontzettend goed zijn in ondernemen.

Bekende ondernemers en hun routines: zo blijven zij productief

Wat zijn de overeenkomsten tussen Mark Zuckerberg, Richard Branson en Jeff Bezos? Het zijn drie mannen die allemaal ontzettend goed zijn in ondernemen. Maar dat niet alleen, want ze houden er alle drie een bijzondere levensstijl aan na. Om productief te zijn, heb je immers wel een flinke dosis discipline nodig. Daar kunnen de meeste founders zeker wat van leren. Gelukkig zijn deze ondernemers de beroerdste niet en delen ze hun 'geheimen' voor het hebben van een productieve dag.

A Creative’s Life
Foto door Vivek Kumar / Unsplash

Tim Ferriss (schrijver van The Four Hour Workweek)

We kennen hem allemaal van zijn bestseller ‘The Four Hour Workweek’. Een werkweek van slechts vier uur, dat is waar veel founders natuurlijk van dromen. Maar hoe ziet deze werkweek van de auteur zelf er eigenlijk uit? Hij vertelt zelf dat zijn dagen er bewust elke dag anders uitzien, om zo te voorkomen dat hij in een sleur terecht komt. Op zijn blog deelt hij een van deze dagen. Dat ziet er zo uit:

10 uur: opstaan en ontbijten
10:30 – 12 uur: radio interviews en brainstormen van nieuwe ideeën om over te schrijven
12:00 uur: korte work-out
12:30 uur: lunch
13:00 – 17:00 uur: schrijven van artikel voor The Economist (hij schrijft niet de hele tijd, maar blokt deze tijd in zijn agenda)
17:00 uur: checken van de laatste updates van designer over het nieuwe design van zijn blog
17:30 uur: klein eerste avondmaal
18:30 uur – 20:30 uur: Jiu Jitsu training
21:00 uur: een tweede – maar nu groot – avondmaal
22:00 uur: een ijsbad en douchen
23:00 – 2:00 uur: wat hij ook maar wil (bijvoorbeeld lezen of wijn drinken met vrienden)

Interessant aan het schema van Tim is dat hij aan timeblocking doet. Als hij ergens niet van houdt, dan is het namelijk wel multitasken.

A Virgin Group hot air balloon high in the summer sky above New Bradwell / Wolverton, Milton Keynes.
Foto door Phil Shaw / Unsplash

Richard Branson (oprichter van Virgin)

De routine van Richard Branson is voor de echte die-hards: deze man staat namelijk om 5 uur al naast zijn bed. Het liefst slaapt hij met zijn gordijnen open, zodat hij gewekt wordt door de zon. Vervolgens gaat hij sporten, omdat zijn productiviteit op die manier een flinke boost krijgt. Hierna is het tijd voor een flink ontbijt met zijn familie, om samen de dag te beginnen. Vervolgens is het voor de Virgin-oprichter tijd voor e-mails. Dit doet hij het liefst in de ochtend, zodat hij ook beschikbaar is voor kantoren in een andere tijdzone.

De middag vult Richard meestal op met meetings, hij houdt niet van formaliteit en vindt dat een meeting tijdens de lunch er een stuk beter op wordt. In de avond is het tijd voor een diner met vrienden of familie, dat is voor hem een belangrijk moment van de dag. “Daar worden verhalen gedeeld en ideeën geboren”,vertelt hij. Niet voor niets zal Richard dan ook niet de deur uitgaan zonder zijn notitieboekje. Je weet tenslotte nooit wanneer er een goed idee te binnen schiet. Om 23 uur is zijn dag voorbij, aan zes uur slaap heeft hij genoeg en staat hij de volgende dag om 5 uur weer naast zijn bed.

“Om 5 uur ’s middags denk ik vaak: ik kan hier niet meer over nadenken, laten we dat morgen om 10 uur weer proberen.”
Amazon logo op telefoon
Foto door Christian Wiediger / Unsplash

Jeff Bezos (CEO Amazon)

Anders dan de meeste grote founders, vindt de CEO van Amazon, en tegelijkertijd één van de rijkste mensen ter wereld, slaap een van de belangrijkste factoren in zijn leven. Hij doet er dan ook alles aan om minimaal acht uur slaap per nacht te krijgen. Volgens hem helpt voldoende slaap hem helderder na te denken. Overigens zorgt dit bij hem ook voor een beter humeur en meer energie. Hij gaat op tijd naar bed en wordt zonder wekker wakker.

Voor tien uur zul je Jeff Bezos niet in een meeting zien. Hij vindt een flink ontbijt belangrijk, waarna hij de krant leest en een kop koffie drinkt. Vervolgens gaat hij naar kantoor, maar maakt hij slechts korte dagen. Zelf zegt hij: “Om 5 uur ’s middags denk ik vaak: ik kan hier niet meer over nadenken, laten we dat morgen om 10 uur weer proberen.”

Interessant is dat de Amazon CEO geen fan is van meetings en er daarom slechts zes (!) per jaar heeft. Deze moeten dan wel aan de twee-pizza-regel voldoen. Dat betekent dat hij nooit een meeting organiseert waarbij de groep niet van twee pizza’s kan eten.

Lees ook: Productiever worden als founder: 5 manieren om dat te verwezenlijken

Instagram logo op telefoon
Foto door 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum / Unsplash

Mark Zuckerberg (Oprichter Facebook)

Benieuwd hoe de dag van Facebook-baas Mark Zuckerberg eruit ziet? Hij staat elke dag om 8 uur op en begint de dag - niet geheel verrassend - met het checken van Facebook, Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp. Hij sport zo’n drie keer in de week en ontbijt wat er voorhanden is. Een ander punt waar hij zich liever niet te druk om maakt, is zijn kledingstijl. Dat is dan ook de reden dat Mark elke dag weer voor dezelfde outfit kiest. Volgens hem houdt hij hierdoor energie over om zich compleet te richten op de zaken die echt belangrijk zijn.

De Facebook-baas heeft een behoorlijk drukke week en is gemiddeld zo’n 50 uur in de week aan het werk. Daarnaast vindt hij het belangrijk om te blijven leren. Hij doet dan ook zijn best om elke twee weken een nieuw boek te lezen. Aan het einde van de dag brengt Mark elke avond zijn twee kinderen naar bed.

Bedankt voor het lezen. Als je het artikel leuk vond, wordt het delen op Twitter gewaardeerd: