Alles wat je wilt weten over founders en co-founders

Je zult de termen "founder" en "co-founder" veel horen rondscharrelen in Startup Land. Maar wat bedoelen ze precies? Wat is het verschil tussen de twee? En hoe vind je een goede?

Alles wat je wilt weten over founders en co-founders

Je zult de termen "founder" en "co-founder" veel horen rondscharrelen in Startup Land. Maar wat bedoelen ze precies? Wat is het verschil tussen de twee? En hoe vind je een goede?

We beantwoorden deze drie vragen en nog zes andere in dit overzicht van alles wat je moet weten over founders en co-founders.

1. Wat is een founder?

Een founder is een persoon die met een idee komt en het vervolgens omzet in een bedrijf of startup. Founders kunnen zelfstandig een bedrijf opzetten of ze kunnen het samen met anderen doen. Zo is Larry Page een oprichter van Google.

Wil je een co-founders contract template ontvangen?

Download het contract, in het Nederlands en/of Engels.

2. Wat is een co-founder?

Als een oprichter (founder) samen met andere mensen een bedrijf opricht, zijn ze zowel oprichter als mede-oprichter. Dus Larry Page is niet alleen de oprichter van Google, maar ook mede-oprichter (co-founder) Sergey Brin is de mede-oprichter van Google. Mede-oprichter is een term die bestaat om meerdere mensen die samen een bedrijf starten een gelijke credits te geven.

Een mede-oprichter kan vanaf het begin deel uitmaken van de visie van een startup, of hij kan al heel vroeg door de oorspronkelijke oprichter tot stand worden gebracht omdat hij over vaardigheden beschikt die de oprichter mist. De oprichter heeft bijvoorbeeld wel ontwerp-vaardigheden, maar geen technische vaardigheden. In dat geval is het voor hen een groot voordeel om vroeg in het proces van het opstarten van hun startup een technisch mede-oprichter aan te trekken.

Typen op een macbook
Foto door Christin Hume / Unsplash

3. Wat is het verschil tussen een founder en een CEO?

"Founder" en "CEO" zijn twee andere startup-titels die mensen tegelijkertijd kunnen dragen.

“De term 'Founder' beschrijft je relatie met de geschiedenis van het bedrijf,” William Pietri, startup CTO en Lean Startup expert, zegt.'Page en Brin zullen altijd de oprichters van Google zijn. De term 'CEO' gaat over jouw positie in de hiërarchie van de huidige organisatie. Sommige oprichters zullen, althans voor een tijdje, CEO's zijn. '

Pietri wijst op een ander verschil tussen "CEO" en "Founder" - de ene is een permanente titel, de andere niet.

"Je zult altijd een oprichter of medeoprichter zijn en je titel zal veranderen", zegt serie-ondernemer Tanis Jorge. “Wees voorzichtig, met hoe je de Founder / Co-Founder-titels uitdeelt. Dat zou een levenslange titel moeten zijn, dus zorg ervoor dat het naar de juiste mensen gaat die een grote rol hebben gespeeld bij het opstarten van het bedrijf en die de komende jaren een rol zullen blijven spelen. Een andere optie is om jezelf de titel President te geven als je van plan bent iemand te vinden om je bedrijf te runnen (bijvoorbeeld als je een technische oprichter bent). '

'Als je een werknemer wilt, betaal ze dan gewoon. Partnerschappen die geen echte partnerschappen zijn, eindigen voor iedereen in een puinhoop'.

4. Wat is het verschil tussen een co-founder en een van de founder member?

Mede-oprichters (co-founders) en oprichters (founders) creëren het bedrijf. Ze hebben het meeste op het spel gezet, vaak dragen ze hun eigen geld bij om het bedrijf op gang te krijgen en maken ze gekke uren terwijl ze pushen om de startup van de grond te krijgen. Vooral in de beginperiode is er geen minuut dat de founders niet met de onderneming bezig zijn.

Een stichtend lid (founding member) kan zich vaak vergelijkbaar voelen met een oprichter of mede-oprichter omdat ze zo vroeg in het proces opkomen dat ze ook gekke uren maken en misschien zelfs een loonsverlaging nemen om deel uit te maken van iets belangrijks. Maar een stichtend lid is een vroege werknemer, geen oprichter. Een belangrijk verschil? De soorten aandelen die de twee groepen ontvangen. Het eigen vermogen van de oprichter verschilt van de werknemersbeurzen.

5. Hoe kies je de juiste mede-oprichters?

Nu je de verschillen tussen al deze termen kent, is het tijd om tot het uiterste te gaan. Het belangrijkste: hoe kies je de juiste mede-oprichter? De eerste gedachte die je moet doen, is uitzoeken welke vaardigheden je mist. Als je een ingenieur bent, zoek dan een ontwerper. Als je een idea guy/girl bent, zoek dan zeker een ingenieur en een ontwerper. Als je al techniek en ontwerp onder je riem hebt, zoek dan iemand die echt bedreven is in het op de markt brengen en managen van mensen.

Het cliché is dat een relatie met een mede-oprichter als een huwelijk is. En, net als bij romantische dating, is het het beste om ervoor te zorgen dat ze je leuk vinden. Ik bedoel dat je echt van elkaar houdt.

'Mensen doen niet mee omdat jij dat wilt'. Ze doen mee omdat ze willen meedoen.'

Dus hoe zorg je ervoor dat ze jou willen? Begin met uit te werken wat jij te bieden hebt. Waarom willen mensen jou volgen? En richt je vervolgens op het opstarten zelf. Een idee zal over het algemeen niet briljant genoeg zijn om op zichzelf een mede-oprichter aan te trekken. Zoek in plaats daarvan uit hoe jouw startup succesvol zal zijn, ook al is het nog meer plan dan realiteit. Bewijs dat je over de mogelijkheid beschikt om voor funding te zorgen. Door dat extra beetje werk te doen, laat je potentiële mede-oprichters zien dat je serieus bent om verder te gaan dan startup fantasyland en haal je de angst die ze onvermijdelijk zullen hebben, weg.

Serieel ondernemer Tom Williams stelt voor om bij je netwerken te blijven als je op zoek bent naar een mede-oprichter.

'Ik ben er absoluut niet van overtuigd dat twee mensen een persoon kunnen vinden die ze niet eerder hebben gekend, en een effectieve medeoprichter kunnen worden',Williams zegt. 'Ik denk dat je beter het geld kunt vinden om iemand in dienst te nemen dan een medeoprichter te vinden. De belangrijkste reden? Je zult waarschijnlijk niet zo gepassioneerd zijn als je bent over wat je aan het bouwen bent. En onthoud, ik heb geen idee wie je bent of wat je aan het bouwen bent, dus dat is geen oordeel over jou of het idee, alleen de realiteit die ik heb waargenomen gedurende 20 jaar startups. ”

Ten slotte wees voorzichtig om onmiddellijk voor 'mede-oprichter' te gaan als er andere opties zijn.

Wat zijn de voordelen van het hebben van een co-founder?
Het kan best fijn zijn om met iemand te sparren over bepaalde onderwerpen. In dat geval is het hebben van een co-founder juist in zijn voordeel. Maar dat is niet het enige voordeel aan het hebben van een co-founder.

'Medeoprichter zijn partners, bijna familie', zegt hij. “Te veel mensen zeggen dat ze een medeoprichter willen, terwijl ze eigenlijk een werknemer willen die gratis zal werken. Als je een werknemer wilt, betaal ze dan gewoon. Partnerschappen die geen echte partnerschappen zijn, eindigen voor iedereen in een puinhoop”.

handen schudden
Foto door Paweł Czerwiński / Unsplash

6. Hoeveel oprichters moet een startup hebben?

Het ideale aantal oprichters is twee of drie, met een uitzondering die af en toe voor vier wordt gemaakt, afhankelijk van de startup en het team. Eenzame oprichter zijn kan heel lastig zijn - het is niet alleen moeilijk om alles alleen op je schouders te dragen, maar het is ook onwaarschijnlijk dat je alle vaardigheden bezit die je startup nodig heeft om te slagen - en meer dan drie of vier zal je achterlaten met een " te veel koks in de keuken ”situatie.

Wil je een co-founders contract template ontvangen?

Download het contract, in het Nederlands en/of Engels.

7. Hoe kom je achter de titels van mede-oprichters?

Wanneer ben je aan het bedenken hoe je jezelf moet noemen - Wie is de CEO? Wie is de CTO? Wie is het hoofd verkoop? - het belangrijkste is om te focussen op wat elke persoon naar de tafel brengt. Als je goed werk hebt verricht bij het zoeken naar mede-oprichters, is het al vrij duidelijk wat de vaardigheden van mensen zijn. De technische man is de CTO. Het geld is man is de CEO. De mensenman is hoofd marketing.

Dit zou ook vanzelfsprekend moeten zijn, maar we gaan het toch zeggen: geef jezelf normale titels. Er was een tijdje een trend van startups die hun teamleden 'eigenzinnige' titels gaven. Het enige dat dat doet, is de zaken voor iedereen - ook voor jouw potentiële investeerders - verwarrend maken, dus hou je alsjeblieft bij de gewone titels.

8. Wat doe je met late mede-oprichters?

Als iemand iets later in het spel is gekomen, maar nog vroeg - zoals in de pre-first medewerker - dan behandel je dezelfde andere medeoprichter! Als je ervoor kiest om een ​​'mede-oprichter' toe te voegen nadat je al werknemers hebt, kan het een beetje lastig worden. Jouw werknemers voelen zich misschien geschokt door het feit dat deze nieuwkomer een hogere titel en mogelijk een hoger respect krijgt dan zij, toen hen werd gevraagd meer risico te nemen door eerder aan boord te komen.

Dus als je iemand hebt die je absoluut nodig hebt om je bedrijf vooruit te helpen en die je op een significante manier wilt laten zien, maar het is te laat om hem de titel van mede-oprichter te geven (wat toch grotendeels symbolisch is - het heeft geen juridische implicaties ), geef ze een titel die overeenkomt met wat ze naar de tafel brengen. Maak ze jouw CTO of hoofd van de inhoud of president van de verkoop. Wat hun vaardigheid ook is, zorg ervoor dat dat de focus is; niet het feit dat ze geen "mede-oprichter" zijn.

9. Hoe bescherm je jouw startup tegen mede-oprichters conflicten?

Een conflict is natuurlijk onvermijdelijk. Oprichters van startups zijn alleen mensen en hebben meestal ten minste iets andere doelen, tactieken en vaardigheden dan hun mede-oprichters. Maar Meghdad Abbaszadegan, van wie hij wegliep van zijn eigen startup, Feel Free, nadat hij het bedacht uiteenviel als gevolg van een mede-oprichters conflict.

Dust up in the Dakotas
Foto door Richard Lee / Unsplash

1. Zorg dat er een overeenkomst voor operationele oprichters is

Mondelinge afspraken zijn niet genoeg. Mijn mede-oprichter en ik hebben aan het begin van onze samenwerking verschillende mondelinge overeenkomsten gesloten. Toen Feel Free voor moeilijkere beslissingen stond, kwamen die mondelinge afspraken tekort.

Facebook, een van de meest succesvolle startups van onze tijd, worstelde door een lelijke juridische strijd nadat de Winklevoss-tweeling beweerde dat CEO Mark Zuckerberg een mondelinge overeenkomst had gesloten om hen gelijk te geven in het bedrijf.

Zuckerberg won uiteindelijk, maar het lijdt geen twijfel dat de gebroeders Winkelvoss wensten dat ze meer hadden dan een mondelinge overeenkomst.

Maak een co-founders contract voor je bedrijf
Een co-founders contract is een juridisch contract dat de oprichters van een startup aangaan. Het kan alles omvatten, van wie erbij betrokken is tot hoeveel ze hebben bijgedragen aan wat er gebeurt als iemand vertrekt. Het is een juridisch bindend contract.

2. Begin met een eenvoudige aanpak als het gaat om een ​​overeenkomst met mede-oprichters

Als je nog niet klaar bent om een ​​overeenkomst voor operationele oprichters tot stand te brengen, is het toch verstandig om een ​​soort schriftelijke overeenkomst te sluiten.

Een eenvoudige mede-oprichter overeenkomst van één pagina die duidelijk de verantwoordelijkheden aangeeft en de bedrijfsstructuur en -activiteiten schetst, kan veel doen om de spanningen op de weg te verminderen.

Sla de legalese en "partijen van het eerste deel" over ten gunste van duidelijke taal die iedereen precies laat weten wat er wordt verwacht.

3. Zorg ervoor dat jij eigenaar bent van al het uitbestede werk

We hadden een ontwerper in ons team die al onze branding heeft gemaakt. We hadden hem aandelen in het bedrijf beloofd, maar we hadden nooit een formele overeenkomst met de oprichters dat zijn werk eigendom zou zijn van Feel Free.

Toen ons mede-oprichters conflict ontstond, besloot hij zijn werk niet te ondertekenen bij het bedrijf om zichzelf te beschermen. Maak een solide overeenkomst met eventuele werknemers/freelancers om hen te helpen zich beschermd te voelen en de toekomst van jouw bedrijf te waarborgen.

Achteraf gezien zou ik willen dat mijn mede-oprichter en ik onze mondelinge overeenkomsten - met elkaar en onze medewerkers - schriftelijk hadden vastgelegd, zodat we in de eerste plaats elk conflict hadden kunnen vermijden.

Wil je een co-founders contract template ontvangen?

Download het contract, in het Nederlands en/of Engels.