Wat zijn de voordelen van het hebben van een co-founder?

Het kan best fijn zijn om met iemand te sparren over bepaalde onderwerpen. In dat geval is het hebben van een co-founder juist in zijn voordeel. Maar dat is niet het enige voordeel aan het hebben van een co-founder.

Wat zijn de voordelen van het hebben van een co-founder?

In je eentje een bedrijf opzetten kan vrij makkelijk zijn, je hebt de controle tenslotte volledig zelf in handen. Maar toch kan het in sommige gevallen ook best fijn zijn om met iemand te sparren over bepaalde onderwerpen. In dat geval is het hebben van een co-founder juist in zijn voordeel. Maar dat is niet het enige voordeel aan het hebben van een co-founder. Twijfel je om alleen of samen met iemand een bedrijf op te starten? Dit zijn de voordelen van het hebben van een co-founder.

Allereerst: wat wordt er precies bedoeld met een co-founder? Het is simpelweg een medeoprichter, iemand waarmee jij dus samen je bedrijf start.

Wat is het verschil tussen de founder en co-founder?

In de meeste gevallen wordt het idee bedacht door de founder van een bedrijf, waarna er een co-founder bijgehaald wordt om dit idee daadwerkelijk tot een idee te vormen. In sommige gevallen wordt er een co-founder bijgehaald vanwege de extra kennis, skills of financiering.

Verantwoordelijkheden

Het ligt natuurlijk compleet aan de afspraken die je met jouw co-founder maakt wat betreft de verantwoordelijkheden, maar een aantal taken die veelal vervuld worden door een co-founder zijn bijvoorbeeld:

Het uitwerken van een businessplan
De founder van een bedrijf kan soms zo’n bepaald beeld van het bedrijf hebben, dat het bijna niet meer realistisch is. Het kan daarom fijn zijn om iemand erbij te nemen waarmee je goed kunt sparren, maar die ook een andere kijk op het bedrijf heeft. Zo zul je voorkomen dat je last krijgt van tunnelvisie en kan de co-founder het businessplan uitwerken of verbeteren.

Focus in blurred letters

Gefocust blijven op de USP’s
Wat wil je precies verkopen met jouw bedrijf, ofwel: wat zijn jouw Unique Selling Points? Ook hierbij kan een founder soms het spoor een beetje kwijt raken. Je wilt als founder misschien te veel, waardoor het niet meer helemaal helder is wat het doel van je bedrijf was. Een co-founder kan je hierbij op het juiste pad houden.

Het vinden van de beste medewerkers
Misschien kan het voor jou als founder lastig zijn om een stukje van jouw eigen bedrijf over te dragen aan medewerkers. Het is voor veel founders lastig om iets uit handen te geven of om te delegeren, omdat ze denken dat ze dit het beste ‘zelf even kunnen oplossen’. Ook hierbij kan een co-founder je helpen. Deze persoon staat net iets verder van het product af dan jijzelf, en kan daardoor beter inschatten welke medewerkers er nodig zijn met de juiste skills om echt waarde toe te voegen aan het bedrijf.

Maak een co-founders contract voor je bedrijf
Een co-founders contract is een juridisch contract dat de oprichters van een startup aangaan. Het kan alles omvatten, van wie erbij betrokken is tot hoeveel ze hebben bijgedragen aan wat er gebeurt als iemand vertrekt. Het is een juridisch bindend contract.

De kansen van de markt bekijken
Waar liggen de kansen om jouw bedrijf op de markt te zetten? Net als bij het uit handen geven van jouw eigen idee en bedrijf, kan het moeilijk zijn om je bedrijf zo goed mogelijk neer te zetten op de markt. Voor een co-founder is het een stuk makkelijker om ‘the bigger picture’ in te zien zodat er grotere stappen genomen kunnen worden. En dat is voor een groeiend bedrijf zeker belangrijk!

Financiële stappen zetten
Hoewel de founder toch meer het brein achter het bedrijf is, kan de co-founder het bedrijf juist verder helpen. Zoals gezegd ziet een co-founder vaak net iets beter in wat het grotere plaatje moet zijn en kan daardoor ook de juiste financiële stappen hierin zetten.

Lees ook: De ervaring van de co-founders van The Orange Guide

Waar moet je op letten bij het zoeken van een co-founder?

Overweeg je om een co-founder aan te nemen? Wees er dan wel zeker van dat dit een persoon is die jou echt kan helpen bij jouw bedrijf. Samen aan een bedrijf werken is niet zomaar iets en er zijn al een hoop vriendschappen verloren gegaan omdat twee vrienden besloten om samen een bedrijf op te zetten. Alles wat je moet weten voordat je iemand aanwijst als co-founder, staat beschreven in dit artikel.

Wil je een co-founders contract template ontvangen?

Download het contract, in het Nederlands en/of Engels.