Hoe word je yoga leraar? Alles wat je hierover moet weten

Heb jij je passie helemaal gevonden in yoga? Misschien is het worden van yoga leraar dan wel helemaal iets voor jou. Maar: hoe pak je dit nou precies aan?

Hoe word je yoga leraar? Alles wat je hierover moet weten

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging in je leven en heb jij je passie helemaal gevonden in yoga? Misschien is het worden van yoga leraar dan wel helemaal iets voor jou. Maar: hoe pak je dit nou precies aan? Als je online zoekt naar tips en tricks om yoga leraar te worden, verschijnen er een heleboel resultaten. De kans is groot dat je daardoor door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom een paar handige tips om je hierbij te helpen.

Er bestaan onwijs veel opleidingen om yoga leraar te worden, maar welke past nou precies bij jou? Om daarachter te komen, is het goed om te bedenken welke yogastijl jou het meest aanspreekt.  

Yoga positie

Yogastijl

Je hebt zelf waarschijnlijk al een hoop yogastijlen geprobeerd wanneer je zelf yoga uitoefende. Ga na welke stijl het beste bij jou past. Kies je voor hatha yoga, bikram, ashtanga of juist voor yin? Het is van belang om er eerst achter te komen welke stijl jou het meeste ligt. In dat geval is het namelijk het makkelijkste om deze energie die jij van een bepaalde vorm van yoga krijgt, ook goed over te brengen om de leerlingen.

Duur van een opleiding

Er bestaan een hoop verschillende soorten opleidingen om yogadocent te worden. De twee grootste verschillen bestaan uit de duur van de opleiding. Je hebt een hoop korte cursussen van zo’n 4 - 6 weken, hierbij richt je je vooral op een specialiteit of type yoga. Hier kiezen de meeste mensen voor die al een lange opleiding gevolgd hebben. Bij de lange opleiding, die soms wel 100 tot 500 uur training vereisen. Deze opleidingen duren meestal 2 - 4 jaar en hierbij gaat het om het behalen van een diploma of certificaat in het lesgeven van yoga.

Er zijn een hoop cursussen en trainingen in Nederland te volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit in het buitenland te doen. In India bijvoorbeeld, waar yoga als een zekere levensstijl wordt gezien. Maar ook op Bali zijn lessen te volgen of in Thailand. Blijf je liever dichtbij huis, dan is het aan te raden om een opleiding uit te zoeken van een professionele yoga vereniging, zoals bijvoorbeeld Vereniging Yogadocenten Nederland.

Yoga klas

Lesgeven zonder certificaat

Yoga is geen erkend beroep, dat betekent dat je dus kunt lesgeven zonder dat je hier een officieel diploma voor hebt. De ene school zal hogere eisen stellen dan de ander, maar in de meeste gevallen is het wel van belang om in het bezit te zijn van bepaalde ervaringen, zoals bijvoorbeeld een yoga reis door India.

Zo vind je werk als freelance yoga leraar

Het kan per yogaschool erg verschillen wat betreft de eisen, maar in de meeste gevallen komen deze eisen altijd naar boven:

  • Je bent minimaal 18 jaar
  • Je hebt minimaal twee jaar yogalessen gevolgd
  • Je bent gemotiveerd om de hele dag yogalessen holistisch te onderwijzen.

In de meeste gevallen werken yogadocenten op een freelance basis voor sportscholen. Ideaal is dat eigenlijk, want zo kun je doen waar jouw passie ligt én behoud je de vrijheid die je hebt door als zelfstandige te werken. De meeste yogadocenten geven dan ook les op verschillende locaties, voor verschillende sportscholen.

Breath

Om bij een yogaschool als docent aan de slag te kunnen gaan, zul je vooral je netwerk in moeten zetten. Laat iedereen weten dat jij beschikbaar bent als yogaleraar, maar blijf vooral ook oefenen in het lesgeven. Vraag bijvoorbeeld een klein groepje vrienden een kleine bijdrage aan jouw lessen, zo hebben zij een goedkope yogales en kun jij aan hen feedback vragen als yogadocent. Een win-win situatie!

Klaar voor de volgende stap? Lees alles over het starten van een eigen yoga studio: Start je eigen yoga locatie