Via deze stappen kun je je eigen yoga studio beginnen

Ben je van plan om je eigen yoga studio te openen? Dan wil je natuurlijk weten waar je precies rekening mee moet houden. Allereerst is het natuurlijk fantastisch dat jij van je passie je werk hebt gemaakt, en dat je daar nu nog verder in wilt groeien om deze passie over te brengen op anderen.

Via deze stappen kun je je eigen yoga studio beginnen

Hoe begin je een eigen yoga studio?

Ben je van plan om je eigen yoga studio te openen? Dan wil je natuurlijk weten waar je precies rekening mee moet houden. Allereerst is het natuurlijk fantastisch dat jij van je passie je werk hebt gemaakt, en dat je daar nu nog verder in wilt groeien om deze passie over te brengen op anderen. Het openen van een eigen studio is hard werken, en dat zal ook zeker de nodige stress met zich meebrengen. Stress die elke ondernemer wel eens ervaart, en die je misschien ook nodig hebt om echt vooruit te kunnen komen.

Om goed voorbereid aan de slag te gaan, is het goed om te weten hoe je dit het beste aan kunt pakken. Waar begin je? Waar moet je écht rekening mee houden en met wie moet je praten?

Ervaring

Allereerst is het belangrijk om genoeg ervaring op te doen als yogadocent. Door bijvoorbeeld les te geven op verschillende locaties, kun je een duidelijk beeld krijgen van hoe het er op deze verschillende plekken aan toe gaat. Zo kun je voor jezelf leren wat jij prettig vindt - en wat niet. Dit zijn belangrijke lessen die voor jezelf heel erg waardevol kunnen zijn bij het openen van je eigen studio.

Naast de lessen die je misschien al op verschillende studio’s geeft, kun je ook eens kijken binnen je eigen netwerk. Zijn er vrienden of kennissen die wel yogalessen willen proberen, geef dan zelf eens les aan een klein groepje. Doe dit in je eigen woonkamer, in het park of huur bijvoorbeeld een zaaltje om dat te doen. Je kunt hier een kleine bijdrage voor vragen, maar vraag vooral ook om feedback! Het is heel leerzaam om op deze intieme manier les te geven en je zult hier ook zeker de juiste ervaring mee opdoen.

Thuis yoga op het balkon

Vergeet ook zeker niet dat het hebben van een eigen yogastudio zeker iets anders is dan alleen yogadocent zijn. Er komen veel meer onderwerpen bij kijken dan alleen het lesgeven. Denk hierbij aan de financiën, verantwoordelijkheden en het opbouwen van een klantenbestand. Je moet zeker weten dat je daar klaar voor bent en dat je het ondernemerschap in je hebt zitten. Als dat allemaal het geval is, ben je klaar voor de volgende stap: de visie van jouw yogastudio.

Lees ook: Hoe wordt je yoga leraar?

Visie

Yoga is tegenwoordig niet meer weg te denken in de maatschappij. Waar het begon als een bezigheid voor de zweverige types, wordt het nu door vrijwel elk willekeurig persoon beoefend. Deze populariteit zorgt er ook voor dat de yogastudio’s als paddenstoelen uit de grond schieten. Wanneer je je eigen studio wilt openen, is het ook van belang om een duidelijke visie te hebben. Wat je wilt uitstralen op jouw bezoekers, is in dit geval een van de belangrijkste waarden voor je bedrijf.

Plan

Als je duidelijk voor ogen hebt welke kant je op wilt gaan met jouw eigen yogastudio, is het tijd voor een plan. Bedenk hoe je het opzetten van de studio gaat aanpakken. Hoe zie je het voor je? Als je ervoor kiest om (in eerste instantie) alleen zelf les te gaan geven, dan is het goed om te berekenen hoeveel uur je precies vrij kunt maken om deze lessen te geven. Ben je van plan om yogadocenten in te huren, kijk dan alvast rond: welke docenten zie je in jouw eigen studio lesgeven?

weekplanner en notities

Maar dat is niet alleen belangrijk natuurlijk, want zonder klanten zal er niet veel gebeuren. Als je nu zelf als yogadocent werkzaam bent, kun je de klanten al inlichten over het openen van jouw eigen studio. Maak daarnaast ook een plan voor social media: dit is tenslotte dé manier om nieuwe klanten tot je te trekken. Via Instagram en Facebook kun je een hoop nieuwe klanten bereiken. Deel op social media sfeerbeelden van de studio, inspirerende teksten en quotes. Zo weten mensen wat ze in jouw studio kunnen verwachten en dat trekt hen sneller over de streep om daadwerkelijk een bezoekje aan jouw studio te komen brengen.

Zo kun je social media slim inzetten voor jouw yoga business
Wanneer je bent begonnen als yogadocent of je eigen yogastudio aan het opzetten bent, is er natuurlijk één ding dat vooral belangrijk is: klanten. In de meeste gevallen komen klanten niet vanzelf binnengelopen

Financieel plaatje

Een onderwerp dat je zeker niet over het hoofd moet zien, is het financiële plaatje. Denk hierbij aan de vaste lasten die je kwijt zult zijn aan onder andere de huur van het pand, kosten voor de inrichting van de studio, vaste lasten en kosten van het personeel. Maak een duidelijk plan voor jezelf om een beeld te krijgen hoeveel je maandelijks kwijt zult zijn. Op die manier is het ook direct duidelijk hoeveel er binnen moet komen om dit allemaal te kunnen vergoeden.

Daarbij is het ook goed om in duidelijkheid te brengen hoe je precies geld gaat verdienen. Werk je met abonnementen, strippenkaarten of op een andere manier met jouw klanten? Kijk naar andere yogastudio’s hoe zij dit precies aanpakken en schrijf elke vorm uit. Op die manier kun je een weloverwogen keuze maken welke vorm van inkomsten het beste bij jouw studio past.

Locatie

De inrichting van een yogastudio is belangrijk voor de sfeer die je wilt overbrengen, maar ook de locatie van de studio is natuurlijk belangrijk. Kies je voor een plek middenin het centrum, dan moet je er rekening mee houden dat hier veel concurrentie zit. Misschien kiezen de klanten daardoor sneller voor de yogastudio twee straten verderop, dan voor jou. Misschien is een plekje aan de rand van het centrum daarom beter voor jou, maar houd in dat geval wel rekening met de toegankelijkheid. Kunnen de klanten gemakkelijk met het openbaar vervoer komen of zijn er parkeerplekken in de buurt?

Yoga pose

Zoals gezegd is de inrichting van de studio zelf natuurlijk ook belangrijk. Het is verstandig om klein te beginnen: zo kun je een naam opbouwen en een klantenbestand en tegelijkertijd de kosten laag houden. Gaat het écht heel goed met de studio, dan kun je altijd nog uitbreiden. Bedenk ook of je een studio zoekt waarbij je uitgebreide kleedkamers en douches hebt, of dat dit niet nodig is voor jouw studio.

Maak fouten

Natuurlijk wil je het allemaal in één keer goed doen, maar in de meeste gevallen gaat het helaas niet zo makkelijk. Maak fouten, maar dúrf deze fouten ook vooral te maken. Alleen op die manier leer je hiervan en kun je doorgroeien. Het starten van je eigen yogastudio zal een mooie reis worden waarin je ook jezelf flink tegen zult komen. Er zullen twijfels en tegenslagen op je pad komen, maar als je je hier doorheen weet te slaan, zal jouw eigen studio zeker een succes worden. Geef niet op, en blijf vooral leren!

Zo pak je dat aan: je eerste klanten werven als yogadocent
Je hebt de eerste stappen gezet om als yogadocent aan het werk te gaan, dat is geweldig! Misschien ben je nog bezig met het behalen van je yogacertificaat, of heb je die inmiddels al in binnen.